În fapt fără precedent a cutremurat Consiliul Local Baia Mare şi Primăria. Cutremurul de gradul zece pe scara politicii locale a dus la înlocuirea viceprimarului PSD, Mircea Dolha cu liberalul Ciceu Zamfir. PNL Baia Mare a jucat o carte dură, din punct de vedere politic şi a câştigat. Ei au restabilit echilibrul politic în forul administrativ băimărean.


Şedinţa de CL Baia Mare se anunţa a fi agitată din cauza referendumului care va avea loc în 25 iulie. Chemările la un protest „ad-hoc” în faţa Primăriei anunţau o şedinţă tensionată. Mai nou, orice nemulţumire din partea oricui se încearcă a fi rezolvată prin presiunea străzii. Cazul taximetriştilor care au obţinut o amânare cu un an a vopsitului maşinilor a fost urmată de o majorare nejustificată a tarifelor pe maşinile colorate din Cartelul taximetriştilor. Lipsa de autoritate a celor care conduc s-a făcut simţită în ultimele săptămâni. Cine vrea să obţină ceva năvăleşte în sala de CL, începe să strige, să vocifereze, să ameninţe. Apoi se aşează ostentativ în spatele celor care încearcă să fie aleşii băimărenilor. Buni sau răi, ei au fost aleşi în mod democratic la alegerile locale din 2008. Trebuie respectaţi şi trataţi ca nişte demnitarii locali, ceea ce şi sunt.
În acest context, chemarea la mitingul celor cu referendumul a creat premisele unei noi „mineriade” populare. Un grup de câţiva zeci de cetăţeni de etnie rromă au sufocat intrarea în Primăria Baia Mare. Printre ei, lideri politici din categoria „B” a politichiei locale. Iniţiatorii referendumului au considerat că nu mai este nevoie de un miting, aşa că un posibil subiect de presă interesant a căzut. Ţiganii din Hatvan au plecat la fel de spontan cum au venit.

Nu s-au stins ecourile sparte ale mitingului că un zvon a venit tiptil în sala Europa, din cadrul Primăriei. Nu era o noutate! Schimbarea lui Mircea Dolha din funcţia de viceprimar a fost vânturată la începutul fiecărei şedinţe de CL din ultimele luni. Nu s-a întâmplat din motive ce vor fi povestite o dată. Funcţia de viceprimar a venit pentru PSD într-un an electoral în care nu se mai aştepta nimeni la un astfel de eveniment. În 2008 pesediştii au obţinut mult râvnita funcţie. Apoi, după încarcerarea lui Anghel a ajuns în ceea ce se numea în mod greşit, primar interimar. În momentul numirii ca viceprimar cu atribuţiuni de primar (sau cu semnătură), Dolha a oferit şi a primit felicitări de la pesediştii băimăreni veniţi în număr mare. În 2008, după „locale”, după alegerea lui Dolha în poziţia de viceprimar, liderul pesedist a adus sticle cu şampanie, pahare cu picior lung şi disponibilitatea pentru a conlucra cu liberalii din CL. A fost începutul unei prietenii imposibile. Această imposibilă iubire s-a frânt la ultima şedinţă de CL.
Zvonul cu privire la schimbarea lui Dolha nu a mai părut a fi zvon. Deşi era ora 12, mulţi consilieri nu erau încă în sală. Liberalii erau strânşi într-un birou alăturat. Nici pesediştii nu erau veniţi. Nici democrat-liberalii.

Aproape instantaneu au apărut consilierii liberali şi cei ai PDL. Printre liberali, preşedintele PNL Baia Mare, deputatul Cătălin Cherecheş. Se puneau la punct ultimele amănunte a ceea ce urma. Atunci a apărut şi Mircea Dolha. În costum alb, liderul pesedist a avut un zâmbet forţat. Era clar că ştia!
Cu un pic de ajutor de la staţia de amplificare, consilierii s-au aşezat la masa rotundă. Cavalerii speranţei politice. Unii!

     
Preşedintele de şedinţă, Ovidiu Bârle a cerut linişte în repetate rânduri. Tensiunea a venit pe furiş. Mircea Dolha se foia pe scaun. Masa rotundă plină cu însemnele verzi ale referendumului suporta cu greu situaţia. S-a cerut acordul pentru a începe şedinţa de CL. O mână ridicată a cerut cuvântul. Cristian Niculescu-Ţâgârlaş a citit un proiect de hotărâre iniţiat de opt consilieri locali, pentru demiterea lui Dolha. Şapte liberal şi un pedelist au fost pentru schimbare. Discuţii fără sens şi supunerea la vot dacă poate fi introdus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre iniţiat de o treime din numărul consilierilor (aşa cum prevede legea). La vot, propunerea liberală a trecut cu 12 voturi pentru. La limită. A urmat solicitarea dezbaterii acestui proiect de hotărâre în regim de urgenţă. Liberalii au dorit să evite plecarea aleşilor. S-a cerut tipărire de buletine de vot cu întrebarea: „Sunteţi de acord cu demiterea lui Mircea Dolha?”. S-a votat şi la numărătoare a ieşit că DA. Doisprezece consilieri au răspuns favorabil. Şapte liberali şi cinci pedelişti. De la PNL, Radu Ştef şi Pop Ovidiu-Ekka au spus „nu”.
Mircea Dolha a primit rezultatul cu acelaşi zâmbet forţat. Butona de zor telefonul. Ovidiu Ştefan a încercat să prelungească momentul. El a spus că două buletine de vot au avut însemne cu pixul, respectiv o liniuţă între cele două căsuţe cu răspunsurile schimbării. Remarca este hazlie, iar agăţatul de pai arată că politicienii, unii, nu ştiu să piardă. În fine, chestia cu demnitatea nu se predă la şcoală. De altfel, o perioadă din şedinţă, Dolha nu a mai votat la proiectele dezbătute. Avea treabă cu telefonul, cu mesajele şi cu toată lumea.

Urmarea firească a venit după anunţarea rezultatului. Propunerea ca un alt proiect de hotărâre să fie primit a fost votată la fel. O majoritate la limită. Dar suficient. Niculescu-Ţâgârlaş a spus că este nevoi de a se alege un viceprimar acum deoarece Baia Mare nu mai avea nici unul. Totodată a fost propus Zamfir Ciceu. Alte buletine de vot, alt vot şi cu 15 voturi pentru, noul viceprimar al Băii Mari este liberalul Zamfir Ciceu. Liberalii au dovedit că politica este apanajul celor care ştiu să joace în ringul politic. La un vor diferenţă de a pierde meciul, liberalii tineri din organizaţia Baia Mare au readus o funcţie executivă în ograda PNL.
„Ca fost preşedinte al organizaţiei PNL Baia Mare, ca şi conducător al campaniei electorale pe Baia Mare, din 2008 consider că în momentul în care am pierdut conducerea executivă a Primăriei trebuia să reacţionăm corect, din punct de vedere politic. Urmarea firească a fost atitudinea noastră de astăzi. Dacă avem majoritatea în CL, ea trebuie să se manifeste şi în structura executivă. Toată lumea ştie că în ultima vreme am fost ţinta unor atacuri dure din parte unor consilieri, acuzându-ne că suntem la putere, noi fiind practic între ciocan şi nicovală. În ultima perioadă s-au format majorităţi ad-hoc, situaţie care ne-a determinat să recurgem la principiile legii 215 cu privire la ocuparea funcţiilor după majoritatea din CL. Nu dorim să deranjăm protocolul încheiat la nivel de judeţ cu PSD, colaborăm şi vom colabora şi în continuare pe toate proiectele politice importante pentru Baia Mare şi pentru Maramureş, aşa cum a fost şi până acum. Dar acest lucru nu implică pierderea autorităţii pe care băimărenii au dat-o liberalilor la nivel de Baia Mare”, a declarat Niculescu-Ţâgârlaş.
Consilierul liberal a declarat că nu comentează spusele purtătorului de cuvânt al PSD, Radu Moldovan. Liderul pesedist a criticat decizia liberală. „Îmi cer scuze, un membru simplu al PNL, vremelnic consilier local să comentez spusele purtătorului PSD. El are un grad prea înalt, iar discursul său este prea important pentru a fi analizat de către mine”, a declarat Niculescu-Ţâgârlaş. Consilierul liberal a spus că nu ştie ca deocamdată să existe reacţii oficiale ale liderilor liberali de la Bucureşti. „Sunt membru al PNL din 2000, sunt devotat PNL şi principiilor liberale. Îmi este de ajuns. Dar nu pot să nu spun că trebuie să ne implicăm în conducerea executivă deoarece 40% din băimăreni, maramureşeni au votat cu liberalii. Nu am un mandat să spun că vom dori să obţinem şi conducerea PNL Maramureş, dar cu siguranţă, organizaţia Baia Mare va veni cu o moţiune proprie la alegerile din septembrie şi să impunem la conducerea organizaţiei judeţene oameni de calitate care să aducă un plus-valoare liberalismului în Maramureş”, a mai spus consilierul liberal. Ciceu Zamfir consideră că acţiunea liberalilor a fost justificată.
„Era necesar să luăm atitudine. Am reaşezat balanţa politică şi trebuie să ne apucăm de lucru pentru Baia Mare. Am experienţă în administraţie, lucrez de mai bine de şase ani în această zonă. Nu este important politicul, comunitatea este cea pentru care trebuie să facem bine. Suntem o echipă, am arătat că lucrăm ca o echipă şi să ne dea Dumnezeu puterea de a merge în continuare în echipă. De mâine ne apucăm de treabă!”, a spus Zamfir.

O părere asemănătoare a avut şi Cornelia Negruăţ. Consilierul liberal a fost la un moment dat în cărţi pentru funcţia de viceprimar. S-a luat în calcul faptul că are experienţă administrativă (a condus Vama Baia Mare mulţi ani). A renunţat în favoarea lui Zamfir.
„Votul nostru are o explicaţie simplă. În ultimul timp pesediştii ne-au atacat tot timpul, ne-au acuzat că nu am făcut decât extinderi, că în 17 ani nu am făcut nimic pentru oraş. Toate au o limită. Noi liberalii nu am greşit cu nimic. Nu ştiu să se anunţe vreo măsură împotriva noastră. Deocamdată!”, a spus Negruţ.
De la Bucureşti, Dan Mihalache a transmis un mesaj limpede pentru cei care îl cunosc.
„A fost restabilit echilibrul politic în executivul Primăriei Baia Mare, un echilibru care trebuia să existe. Perspectiva alegerilor pentru Primărie este incertă şi era absurd ca în executivul unei Primării liberale să nu existe un reprezentant al PNL. Am refăcut echilibru politic. E un succes pentru PNL. Ar fi o prostie ca aleşii liberali care au votat schimbarea să fie sancţionaţi. La nivel naţional a existat o anumită reţinere în sensul că o astfel de decizie ar putea să aibă consecinţe în alte judeţe în ceea ce priveşte funcţionarea colaborării între PNL şi PSD. Eu cred că opinia băimărenilor a prevalat. Sigur, sunt anumite grupuri de interese, de oameni care poate nu ar fi fost la noi în PNL interesaţi de o asemenea decizie. Şi care au lucrat destul de intens. Crin Antonescu nu a fost supărat, eventual enervat şi excedat de bombardamentul informaţional pe care diverşi îl fac atunci când e vorba de Baia Mare. Constat că un anumit tip de atitudine paranoidă nu este specifică doar PSD local, sunt şi alţii care sau molipsit. Cei şapte consilier liberali au obţinut o victorie, ar trebui felicitaţi. Nu e PNL la mâna lui Liviu Dragnea”, a spus Mihalache.

Liberali pentru Baia Mare

Preşedintele PNL Baia Mare consideră mişcarea politică a consilierilor liberali corectă.
„Am restabilit echilibrul politic în CL echilibrul politic în CL . Era normal să avem o funcţie în executiv. La alegeri liberalii au câştigat Primăria. A urmat evenimentul neplăcut cu Cristian Anghel. A trebuit să reechilibrăm situaţia. Nu considerăm că am afectat într-un fel protocolul la nivel judeţean, încheiat cu PSD. Îi considerăm în continuare partenerii noştri. Vor urma discuţii legate de modul în care vom continua să lucrăm pe proiecte comune. Eu am tot respectul pentru colegii de la PSD Baia Mare şi de la organizaţia judeţeană şi sunt convins că şi dânşii ne respectă şi ne apreciază, noi fiind câştigători ai alegerilor locale din 2008, iar ei situându-se pe locul trei. Azi, doar s-a restabilit echilibrul politic. Nu are nici o legătură cu protocolul încheiat. Consider că PSD Maramureş ştie să gestioneze relaţia cu noi, nu trebuie să fie conduşi de mână de nişte lideri de la centru. Nu avem dispute majore în organizaţie. Suntem respectaţi în judeţ de toate partidele deoarece suntem organizaţia liberală (PNL Baia Mare) în jurul căreia s-a coagulat organizaţia judeţeană. Suntem organizaţia care a furnizat cele mai multe voturi de pe urma cărora au beneficiat şi consilieri locali şi consilieri judeţeni. Am generat un pol de putere liberal. Nu există nici o ruptură, dar eu am devenit membru al PNL pentru că nu am dorit să fiu slugă într-un partid. Apreciez libertatea de expresie a fiecărui coleg liberal. Chiar consider că o dezbatere amplă pe diverse probleme este bine venită în organizaţia noastră.
Având acum viceprimar trebuie să ne implicăm în proiectele care privesc Baia Mare. La nivel de organizaţie judeţeană ar fi hilar, sau de domeniul fantasticului ca un grup de consilieri liberali care a câştigat o funcţie de viceprimar să aibă de suferit. În rest, bănuiesc că au fost discuţii între cei doi secretari generali de partid, Radu Stroe şi Liviu Dragnea, dar repet noi cei din organizaţia băimăreană nu suntem de dus cu mâna la CL, nu trebuie să ne împingă nimeni din spate, avem libertate de expresie atâta timp cât consilierii locali au depus un jurământ în CL şi nu un jurământ la partid. Ei au obligaţii în primul rând faţă de băimărenii care i-au ales şi apoi faţă de partid. În acest moment miza noastră este buna administrare a municipiului. De aceea se poate spune că în PNL putem vorbi de un grup larg de oameni capabili, de profesionişti care vor să facă ceva pentru comunitatea din Baia Mare, pentru Maramureş   

PSD nemulţumit

        
Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan a spus că în Baia Mare s-a întâmplat un lucru inacceptabil.
„Este greu de caracterizat. Una vorbesc liderii de la Bucureşti şi alta fac cei din Baia Mare. Nu pot să le spun eu ce să facă, dar dacă aş fi preşedintele lor sau secretarul general, i-aş da afară pe toţi consilierii PNL care nu respectă deciziile conducerii centrale”, a spus Moldovan.

„De-abia aştept să fiu în opoziţie”, a spus Mircea Dolha în timp ce aştepta rezultatul votului din CL. Cu siguranţă că se aştepta la schimbare. A trimis după pahare şi şampanie. Şedinţa de CL nu era terminată şi în faţa fiecărui consilieri a fost pus un pahar cu picior. Sticlele de şampanie au fost plasate în apropierea lui Dolha. O marcă de un carat. Deja fost viceprimar, Dolha a desfăcut o sticlă  de şampanie şi a ţinut o vreme degetul pe dop, aşteptând ca să se termine şedinţa. Dar ea s-a prelungit. Dolha nu a mai rezistat şi a dat drumul dopului. Uşor. S-a împărţit băutura spumoasă şi bomboane care se servesc cu acest tip de şampanie.
„Aşa am făcut când am venit, am dat o şampanie, aşa fac când plec, dau o şampanie”, a concluzionat Dolha cei doi ani de viceprimărie.

Nicolae TEREMTUŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.