Spitalul Clinic Judeţean de Boli Infecţioase se bucură de un Computer Tomograf nou. Săptămâna trecută, în incinta Ambulatoriului Integrat al Spitalul Clinic Judeţean de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, a avut loc conferinţa de presă prilejuită de darea în folosinţă a noului computer tomograf care a intrat în dotarea acestei unităţi medicale de elită aflată sub autoritatea Consiliul Judeţean Cluj.

 

Achiziţionarea noului aparat de scanare corporală a fost posibilă în urma finanţării investiţiei din bugetul judeţului Cluj, ca urmare a adoptării Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 33 din 12 februarie 2015, forul administrativ al judeţului Cluj alocând nu mai puţin de 968 de mii de lei pentru achiziţionarea acestui computer tomograf care intră în dotarea Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Boli Infecţioase din strada Moţilor, nr. 19. Această sumă extrem de consistentă s-a adăugat avansului de 100 de mii de lei deja alocat de Consiliul Judeţean Cluj în cursul anului trecut pentru achiziţionarea acestui aparat medical de maximă importanţă pentru activitatea spitalului şi pentru pacienţii clujeni.

 

Sănătatea, prioritate pentru Seplecan

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horaţiu Cătărig, a managerului Spitalului de Boli Infecţioase, dl. economist Ioan Mureşan, a echipei medicale a spitalului dar şi a numeroase personalităţi ale vieţii medicale clujene.

„Acest nou tomograf, care va fi pus la dispoziţia pacienţilor, constituie o investiţie mai mult decât necesară şi utilă şi care vine beneficiul direct al cetăţeanului. Numai când eşti în suferinţă înţelegi cu adevărat valoarea inestimabilă a unui aparat de acest fel, mult mai performant, cu costuri infinit mai scăzute decât examinarea cu rezonanţă magnetică dar şi cu rezultate mult mai bune. Investiţiile în sănătatea oamenilor şi în dezvoltarea şi dotarea sectorului medial clujean reprezintă o prioritate majoră a mandatului meu şi profit de acest prilej să reiterez intenţia mea fermă de a realiza, în cel mai scurt timp posibil, Spitalul Pediatric Monobloc care să reunească toate secţiile actualului Spital de Copii, răspândite în întregul municipiu, şi care să fie capabil să ofere servicii medicale integrate şi prompte pacienţilor”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan.  

 

Costurile pentru investigaţiile standard vor fi mult mai reduse

Computerul tomograf nou intrat în dotarea Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase va genera beneficii multiple, contribuind la scurtarea semnificativă a duratei de scanare a pacientului şi vizualizând mult mai bine anumite tipuri de leziuni. De asemenea, costurile pentru investigaţiile standard vor fi mult mai reduse comparativ cu examinarea tip RMN. Astfel, un procent semnificativ, de peste 10% dintre pacienţii acestui spital, vor putea beneficia de servicii medicale de înaltă performanţă. Importanta investiţiei este cu atât mai mare cu cât Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj din str. Moţilor, nr. 19,  având o structură cu peste 20 de specialităţi clinice, se adresează tuturor categoriilor de pacienţi şi, în special, celor cu venituri reduse. Menţionăm în acest context faptul că în ultimii 5 ani acestei unităţi medicale i s-au adresat zilnic între 900 şi 1000 de persoane.

„După ce la începutul acestei luni am iniţiat şi promovat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean în vederea finanţării cu suma de 1.400.000 de lei a achiziţionării unui sistem de mamografie direct digitală, a unui ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă şi a unui spectometru de masă BIOTYPER pentru acest spital, iată că astăzi am dat în folosinţă o altă investiţie medicală extrem de importantă la Spitalului de Boli Infecţioase. În ceea ce mă priveşte, voi sprijini continuarea şi chiar intensificarea acestui program de investiţii în aparatură medicală de ultimă generaţie, preocuparea pentru pacient şi pentru actul medical având o importanţă aparte în activitatea forului administrativ judeţean”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi responsabilul de coordonarea activităţii spitalului de Boli Infecţioase, domnul Horaţiu Cătărig.

 

Activitatea Spitalului de Boli Infecţioase în cifre. E centrul cu 72 de cabinete medicale 

Deşi  există discuţii cum că s-au  alocat sume mari din buget pentru acest aparat, Spitalul de Boli Infecţioase este unul intre cele mai căutate din tot judeţul. Acesta are o ramură ce funcţionează în regim spitalicesc şi altă ramură ce funcţionează ca ambulatoriu.

Anual se realizează un număr de cca. 7.000 cazuri de spitalizare continuă şi cca. 15.000 cazuri de spitalizări de zi specifice patologiei bolilor infecţioase.
Activitatea ambulatorie se desfăşoară în special în cadrul Ambulatoriului Integrat din str.Moţilor nr.19, unde un număr de 72 cabinete medicale oferă servicii ambulatorii şi de spitalizare de zi pentru 21 de specialităţi clinice la adulţi şi 9 specialităţi clinice la copii.
De asemenea, aceste servicii sunt susţinute de laboratoare de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală şi laboratoare de recuperare, medicină fizică şi balneologie. La toate acestea se adaugă un laborator de endoscopie şi o secţie de sterilizare.
În fiecare an se efectuează între 170.000 – 200.000 de consultaţii medicale de specialitate şi cca. 15.000 servicii medicale de spitalizări de zi.

 

Spitalul Judeţean primeşte şi el un aparat CT

Pe lângă Spitalul Clinic de Boli Infecţioase managerul Spitalului Judeţean şi-a făcut şi el treaba şi  a primit nu de la Consiliul Judeţean Cluj ci de la guvern, finanţarea necesară pentru achiziţionarea unui aparat CT. De altfel acesta a anunţat că în luna iulie va avea loc conferinţa de presă organizată cu prilejul sosirii aparatului.

„Mă bucur foarte mult pentru cei de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. Şi  noi am comandat deja un aparat CT. Guvernul ne-a alocat fondurile necesare. Peste două săptămâni aparatul va sosi şi va fi pus în funcţionare imediat”, declară pentru Gazeta de Cluj, directorul spitalului, Petru Şuşcă.

Aceştia în continuare se luptă pentru obţinerea fondurilor ce ar servi la achiziţionarea unui Angiograf. Gazeta de Cluj a demarat o campanie în acest sens, iar din  toţi aleşii locali, judeţeni ce au declarat că ar susţine o alocare de bani din buget, niciunul nu a făcut un proiect de hotărâre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.