În  1972 turdeanul Ovidiu Popa a construit și înmatriculat prima rulotă din România, iar 43 de ani  mai  târziu, fiul acestuia, proaspăt absolvent la Universității Tehnice Cluj, Ovidiu Popa (junior) a construit împreună cu  colega sa de facultate Biro Timea, prima rulotă amfibie de altfel și înmatriculând-o.

Prima rulotă constrită în România de Ovidiu Popa(senior)
Prima rulotă constrită în România de Ovidiu Popa(senior)

 

Ideea de a construi o rulotă în curtea casei

„În vara din  2013 eram cu  un prieten acasă și  vroiam să  mergem  la Tarnița. Eu aveam o  rulotă iar el avea o barcă. Ne-am tot chinuit să ne gândim cum să le transportăm cu un singur drum pe amândouă dar nu  am găsit nici o soluție. La scurt timp după m-am văzut în camera mea făcând schițe pentru o rulotă ce merge și pe apă. Părea irealizabil  la acea vreme dar îmi doream să fac un plan ce să îmi permită să o construiesc în propria mea curte” spune tânărul de 23 de ani, Ovidiu Popa.

Astfel că timp de doi ani acesta a muncit la realizarea propriului vis și și-a prezentat idea unor posibili investitori ce negreșit l-au ajutat financiar și material. Cum calculele trebuia să iasă cât mai  perfect, Ovidiu i-a cerut  ajutorul colegei sale, Timea pentru planul ce plasa rulota pe apă iar  acesta s-a ocupat de partea tehnică și de realizare. Împreună cu un vecin sudor, cu tatăl său, ce avea experiență deja în realizarea unui vis și cu un alt prieten ce l-a ajutat la lucrările cu fibra de sticlă, au  muncit în curtea casei la asamblare și  potrivire a părților ce construiau rulota amfibie.

„Am primit foarte mult sprijin și m-am bucurat să văd că există oameni ce cred în realizarea viselor. trebuie să nu îți pierzi încrederea niciodată dacă vrei să ai rezultate. Oricât de imposibil părea la început, când nu am avut materiale necesare, am improvizat. Toată rulota am construit-o în curtea casei și am folosit  la volanul acesteia rulmenții de la mașina de spălat. Am improvizat cât s-a putut. Tata a realizat prima rulotă din România în 1972, pe vremea când cei de la înmatriculări nici nu știau cum să o încadreze” adaugă Ovidiu Popa.

ovidiu popa si biro timea
Ovidiu Popa alături de Biro Timeea și de rulota amfibie

De la  un vis la un proiect de licență de succes

Aflat în anul al doilea de facultate Ovidiu le-a spus profesorilor săi despre  dorința sa de a realiza o astfel de rulotă, însă aceștia l-au descurajat și i-au spus să aștepte că nu e pregătit. Fără a lua în seamă sfaturile îndrumătorilor educaționali acesta nu doar că s-a ambiționat să demonstreze contrariul ci și a ales ca acest proiect să devină subiectul său și al colegei lui de licență.

„Profesorii mi-au spus să stau liniștit și să nu îmi  bat capul că am vreme să realizez un asemenea proiect și  că în ceea ce privește licența, unde urma să fac practică, în Germania voi primi o temă demnă de a o prezenta. Acest lucru a fost adevărat, după lunile de practică în domeniul construcțiilor de mașini la o multinațională din Germania, primisem nu unul ci  două teme ce le puteam consolida în lucrări de licență, însă mi-era prea la suflet ideea de a prezenta o licență a cărei idee îmi aparținea și la care aș fi muncit din brânci pentru a o realiza. Mi-am promis mie că voi face acest lucru și le-am promis celor ce m-au sponsorizat. Timea a realizat partea Nautică iar eu partea mecanică, ceea ce acontat enorm. Toate calculele făcute de aceasta pe hârtie s-au potrivit perfect în realitate” spune Ovidiu Popa.

 

Au crezut în el: îți încap toate piesele necesare în Smart-ul tău?

Ovidiu le-a scris o scrisoare la firma Anost ce are un sediu în București. Aceștia i-au cerut să se prezinte cu schițele pentru proiect la ei la firmă iar după ce au văzut desenele lui i-au spus: Cu ce mașină ai venit? Cu un Smart? Îți încap toate piesele necesare în el? Noi te ajutăm.

Firma de remorci, Knott i-a dat acestuia partea de remorcă a rulotei, punte roți și cârligul de remorcare. Și firma ce a realizat hidrocentralele de la Tarnița i-au sărit în ajutor, iar Carbochim a sponsorizat în bani proiectul.

De altfel Ovidiu înregistrează creația la OSIM și  i-ar fi plăcut să fie primul om din lume ce a inventat rulota amfibie însă cu un an în urmă aflat, în timp ce lucra la proiect, că în Germania a mai fost realizată o construcție de acest gen.

rulota 2

Rulota va fi văzută toată vara pe asfalt și pe apele din România

Întrebat dacă ar fi dispus să pună un preț pe invenție Ovidiu ne-a răspuns că ne poate spune cât l-a costat să o construiască dar nu că nu dorește să o vândă și nici nu poate pune o valoare financiară pe aceasta, e vorba de mult mai mult de atât. De asemenea a testat-o pe lacul Tarnița, unde în 2013 i-a venit ideea de a o construi și susține că toată vara se va plimba prin România atât pe drum cât și pe apă.

1 COMENTARIU

  1. Bravo, Ovidiu!
    Minunat ca ti-ai urmat visul si l-ai dus la indeplinire!
    Si, cel mai important este ca esti un exemplu de bun roman cu toate ale tale: minte agera, caracter puternic si suflet bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.