Din datele privind veniturile şi cheltuielile românilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“, reiese că cele mai bogate persoane câştigă în medie 2.415 lei lunar, iar cele mai defavorizate – 318 lei lunar.
La nivelul gospodăriilor, cele mai înstărite consemnează venituri de 4.927,5 lei lunar, de patru ori mai mari decât ale celor mai defavorizate – 1.295,5 lei lunar.
„Analiza nivelului mediu al veniturilor în anul 2014 evidenţiază un decalaj de 1 la 3,8 între veniturile medii pe o gospodărie din prima decilă (care cuprinde gospodăriile cu cele mai mici venituri pe persoană) şi veniturile medii pe o gospodărie din ultima decilă (formată din gospodăriile cu veniturile cele mai mari). Raportul dintre veniturile ce revin în medie pe o persoană din gospodăriile care formează prima şi ultima decilă a fost de 1 la 7,6“, arată autorii lucrării.
Altfel spus, cei mai bogaţi români, luaţi ca persoane, câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci, iar cele mai bogate familii au venituri de patru ori mai mari decât cele mai defavorizate.
Maximele şi pe minimele afişate în statisticile INS:
** cei mai bogaţi români locuiesc la oraş, plătesc taxe care reprezintă 2,5% din veniturile băneşti, sunt salariaţi, cheltuiesc mai puţin decât câştigă şi realizează un venit mediu de aproape 5.000 de lei/gospodărie (2.415 lei/persoană);
** cei mai săraci români locuiesc în mediul rural, plătesc taxe care reprezintă 3,7% din veniturile băneşti, lucrează în agricultură sau sunt pensionari, cheltuiesc mai mult decât câştigă şi realizează un venit mediu sub 1.300 de lei/gospodărie (318 lei/persoană).

Citeste mai mult: adev.ro/nqpued

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.