Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), vorbește despre cele mai atractive specializări ale instituției de învățământ superior pe care le scoate la concurs în această săptămână. Rectorul UBB așteaptă tineri care să studieze și care să se și distreze, dar și le-a pregătit o ”surpriză” celor mai performanți dintre elevii instituției: un colegiu de excelență. Cum a ajuns UBB să fie pe locul 81 în lume, dar și cum dorește să se adapteze pieții muncii, puteți citi în continuare în interviul realizat cu academicianul Ioan Aurel Pop.

 

Reporter: Având în vedere că județul Cluj este pe primul loc al promovabilității la bacalaureat credeți că se vor îndrepta majoritatea clujenilor și transilvănenilor spre UBB? 

Ioan-Aurel Pop: Cred că sunt premise mai bune decât altădată. Pe noi rezultatul la BAC nu poate decât să ne bucure. Ați văzut că, într-un top al transparenței, universitatea noastră a ieșit pe primul loc alături de Politehnica din Timișoara. Dacă e să combinăm această știre cu ceea ce știm despre universitate în ultima vreme, dacă punem în calcul toate aceste date sunt premise bune să fie studenți și mai buni și mai mulți în acest an.

 

Rep.: Care sunt atuurile pe care le puneți pe masa liceenilor în 2015? Care sunt cele mai atractive specializări? 

Ioan-Aurel Pop: Multe dintre cele mai atractive specializări sunt și cele mai performante. De exemplu, secția noastră de matematică și specializarea informatică din cadrul Facultății de Matematică şi Informatică are rezultate foarte bune. Feedback-urile pe care le avem de la instituțiile unde lucrează absolvenții noștri sunt foarte bune. La matematică ne-am clasat pe locul 81 într-un clasament care grupează cele mai bune facultăți de matematică din lume. Colaborarea cu marile branduri ne ajută datorită relațiilor pe care universitatea le are cu mediul de afaceri.Sunt anumite societăți care chiar finanțează programe ale universității noastre. O știre puțin cunoscută este că, în cadrul programului Erasmus+ de schimburi interacademice cu universități din afara Uniunii Europene și din afara Europei (Asia, din America de Nord, Centrală și de Sud, din Africa de Nord), UBB a obținut cea mai mare sumă de bani(mai bine de 1 milion de euro). La UBB ne plasează în topul dorințelor, pe lângă atractivitatea studiilor, și posibilitățile de mobilități. Posibilitatea studenților de a se mișca în lume și de a participa la alte universități la cursuri și seminarii. Ei sunt, prin UBB, studenți ai unor universități de prestigiu din lume.

 

Rep.: Cu toate că Facultatea de Matematică este în primele 500 în cel mai relevant top din lume, Topul Shanghai, cele mai multe locuri sunt scoase și în acest an de UBB la FSEGA. Când credeți că se va îndrepta UBB în ceea ce vrea să devină Clujul, un cluster de IT? 

Ioan-Aurel Pop: Noi am mărit și în acest an numărul de locuri mai ales la informatică. Secției de matematică, atâta vreme cât țara noastră nu este încă în măsură să stimuleze cercetarea fundamentală la nivelul la care am vrea, îi este mai greu să atragă, deși rezultatele sunt deosebite. Dacă urmăriți trendul pe care l-am avut, Facultatea de Științe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a scăzut în ultimii ani ca număr de studenți tocmai pentru că vrem să stimulăm acele specialități care sunt de mare viitor, atât din punct de vedere științific, cât și pentru o pregătire adecvată studenților. FSEGA avea, prin 2008-2009, aproape 15.000 de studenți, iar acum mai are doar 7.000 de studenți. Aceasta este tendinţa și se vor obișnui și tinerii. Din păcate, încă vin foarte mulți datorită modei și pentru că se iau unul după altul și se înscriu foarte mulți la facultăți nu de renume neapărat, ci unde se crede că succesul este asigurat în viață prin locuri de muncă mai bănoase, ceea ce nu este tocmai benefic pentru o universitate care urmărește să aibă o mai mare calitate didactică și o mai bună cercetare științifică.

 

Rep.: Ce ar trebui să știe studenții care se înscriu în acest an la UBB? 

Ioan-Aurel Pop: Vreau ca studenții să știe că suntem singura universitate care are un colegiu de excelență, de performanță, unde 50 dintre cei mai buni studenți – sperăm ca anul viitor să mărim acest număr – participă la studii, cursuri și seminarii special făcute pentru ei. Au condiții de cazare excelentă pentru a avea posibilitatea studiului în liniște și condiții bune. Îi grupăm, ei dau un examen, intră în acest colegiu de excelență și poartă drapelul UBB. Participă la cele mai importante activități de cercetare alături de dascălii lor. Primesc și o diplomă specială ca absolvenți ai colegiului nostru de excelență. E o instituție nouă, fondată anul trecut și deja se văd rezultatele. Sunt studenți români, maghiari și germani. Limbile sunt toate cele oficiale de studiu ale UBB, precum și franceza și engleza. Am avut invitați profesori din domenii de vârf, Doctor Honoris Causa ai acestei universități, unii laureați Nobel care au răspuns invitației noastre de a ține cursuri. La UBB sunt condiții mai bune decât în altă parte, nu excepționale pentru că nu putem noi schimba nivelul întregii Românii. Însă vrem să se ia România după noi și să fie performanța așa cum încercăm noi să o facem.

 

Rep.: Cum credeți dvs., ca rector al UBB, că ar trebui să arate bobocii unei universități de top? 

Ioan-Aurel Pop: Ar trebui ca bobocul să fie și serios și vesel în același timp. Și dornic să cunoască Clujul academic, universitar, bibliotecile, muzeele, să meargă la filarmonică, dar în același timp să rămână student. Să ducă mai departe tradițiile studențimii clujene de la botezul balicilor sau al bobocilor și până la terminare. Să știe să și petreacă și să și învețe în condiții deosebite. În fond, tinerețea înseamnă și seriozitate, dar și bucurie, veselie, lucruri specifice acestei vârste, care nu se mai întorc niciodată. Aș vrea ca acel cântec „Se duc studenți stol după stol, dar Clujul nu rămâne gol” să le intre în fibra ființei lor și să înțeleagă că a face studenție la Cluj este un mare privilegiu.

 

Rep.: Vă așteptați la mai mulți studenți ca anul trecut?

Ioan-Aurel Pop: S-ar putea să fie mai mulți. Noi am fost mulțumiți și anul trecut când am reușit să înmatriculăm 14.000 de studenți la licență, masterat, doctorat, la toate ciclurile, și la învățământ de zi și la învățământ la distanță. Dacă vom reuși să înmatriculăm, ca anul trecut, ca număr și din punct de vedere calitativ să fie și mai buni, atunci nu pot să fiu decât mulțumit. Cred că atunci vor fi și colegii mei, cadrele didactice ale UBB, mai mulțumiți.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.