Primarul Emil Boc a lansat în sfârșit proiectul de hotărâre de Consiliu Local care prevede cumpărarea unui imobil monument istoric în valoare de 20.000 de euro, aflat momentan în proprietatea unei societăţi de leasing. Terenul ar urma să fie folosit pentru amenajarea unui teatru de vară, după numeroase negocieri privind dreptul de preemțiune al Primăriei pe Dealul Cetățuii, la care s-a renunțat în luna mai. În prezent, administrația locală împarte zona turistică de la Belvedere cu societatea Unita, dar și cu BT Leasing, care a intrat în posesia unor terenuri puse gaj de firma de turism.

 

Primarul a motivat în proiectul de hotărâre că este nevoie de acest imobil în vederea amenajării mult anunțatului Teatru de vară de pe Dealul Cetăţuie, care, în discuțiile inițiale, trebuia să fie gata până anul acesta, special pentru Capitala Europeană a Tineretului.

În luna mai Primăria Cluj-Napoca a renunţat la dreptul de preemţiune la cumpărarea clădirii monument istoric Pavilion C de lângă Hotel Belvedere, dar a decis să cumpere clădirea Pavilion G, pentru suma de 20.000 de euro. Primarul a obținut astfel promisiunea că BT Leasing și Unita Turism își vor da acordul de vânzare a terenului pe care administrația ar urma să construiască Teatrul de vară de pe Cetăţuie.

Imobilul este una din cele trei clădiri monument istoric de pe cetățuie, “Pavilion G – P+E, la parter cu două camere și gang de trecere, la etaj patru camere” și se vinde la pachet cu un teren de 219 metri pătrați. Valoarea de vânzare a clădirii este de 20.000 de euro, plus TVA. Ministerul Culturii avea drept de preemțiune pentru aceasta clădire, însă acesta a comunicat primăriei clujene că nu își exercită acest drept, pe care l-a transferat primăriei clujene.

 

Primăria ia ca dintr-ale sale

Primarul Emil Boc a anunțat că proiectul teatrului de vară de pe Cetățuie va fi finanțat din fonduri europene. Tot pentru Teatrul de Vară, primăria a mai cumpărat, în primăvara acestui an, un teren de 10.000 de meri pătrați, de la Unita Turism. Prin acordul semnat între instituție și Unita Turism, s-a stabilit un preț de 10 euro/mp, care este achitat de primărie în decurs de șase luni, adică suma totală de 100.000 de euro.

Cu ani în urmă, întregul teren de pe Cetățuie a aparținut primăriei. Apoi, acesta a fost dat în concesiune în baza unui contract semnat cu Unita Turism. Potrivit unor surse, aceștia din urmă nu numai că nu au respectat condițiile contractuale, dar au și pus gaj pentru creditele luate de la BT terenurile respective, fără acordul Primăriei. Banca a ajuns astfel, în urma neachitării împrumuturilor, proprietar pe terenuri și imobile din această zonă, și Primăria a ajuns în situația în care trebuie să își răscumpere practic proprietățile.

Zona Cetățuie este în continuare deținută în mare parte de o firmă privată, Unita Turism, controlată de Josef Goschy și de AVAS, autoritate care deține un pachet minoritar de acțiuni.

 

OAR a venit cu ideea

În luna decembrie anul trecut, Primăria a anunțat că a acceptat propunerea Ordinului Arhitecților din România (OAR) de a intra în parteneriat pentru achiziționarea unei clădiri monument istoric de pe dealul Cetățuii, care a fost scoasă la vânzare și pentru care autoritățile publice își pot exercita dreptul de preempțiune.

„Am avut discuții și vineri după ce am aflat de situația vânzării clădirii de la Cetățuie. Și astăzi este dosarul pe masa mea. Am cerut Direcției de Patrimoniu să pregătească un proiect de hotărâre pentru ședința din 22 decembrie. Am solicitat în principal să facă niște calcule privind costurile de reabilitate. Nu prețul de vânzare al clădirii este problema ci cât va costa restaurarea acesteia. Noi vrem să ne asumă întreg procesul”, a subliniat primarul Emil Boc. Acesta a adăugat că, deși OAR a propus să se implice pe partea financiară și pe cea care ține de modernizarea clădirii, este vorba despre un parteneriat cu multe implicații juridice, deci dificil.

 

Și-au prins urechile

„Dacă facem așa, trebuie să găsim tot felul de variante, cum se împarte utilizarea și beneficiile. Când ne-am apucat de asta, specialiștii noștri de la juridic și patrimoniu, și-au prins urechile. Trebuie să facă de la cap coadă primăria, așa este mai simplu. Este adevărat că nu prea ne-am implicat pe partea acesta de exercitarea a dreptului de preempțiune și nu s-a cumpărat nimic până acum. Nu exclud ca în acest caz să se schimbe situația. Ceea ce au propus arhitecții este logic și firesc pentru planurile orașului cu Cetățuia. Trebuie văzut în ce condiții ne putem asuma o investiție la Cetățuie”, a spus primarul, citat de Actual de Cluj.

„În ianuarie anul următor putem să intrăm și cu celelalte chestiuni, cu o negociere, după exercitarea dreptului de preempțiune. Acolo la Cetățuie este mai complicat. De fapt, proprietarul este BT Leasing. Așa că am discutat și cu Ciorcilă (președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, n.r.), care este deschis. Ne-am dus și ne-am întâlnit și cu specialiștii lui să căutăm o rezolvare”, a adăugat primarul.

 

De ce se vând imobilele

Patronul Unita Turism arată într-o adresă trimisă administrației locale de ce a luat decizia de a vinde imobilele din această zonă:

„În cursul anului 2014 am primit de la Primăria Cluj-Napoca o adresă prin care mi se cere imperios să execut lucrări de întreținere și renovare la clădirile istorice aflate în vecinătatea hotelului Belvedere. Din cauza lipsei acute de fonduri cu care se confruntă societatea Unita Turism, dar pentru a respecta cerințele din adresa Primăriei, pentru ca zona să beneficieze de ample lucrări de renovare și repunere în valoare a monumentelor amplasate aici, am luat decizia de a vinde cele cinci construcții.

A fost o decizie corectă, consider eu, pentru că un investitor privat poate avea la dispoziție mult mai rapid și fără multe formalități fondurile necesare de investit. Am și reușit vânzarea a două dintre imobile unor investitori privați, iar unul dintre ei (Arhimar) a demarat deja renovarea imobilului cumpărat investind pe lângă prețul de achiziție sute de mii de euro. Este o dovadă elocventă a faptului că decizia mea de a vinde investitorilor privați a fost una corectă, funcționează și produce consecințele dorite atât de primărie, cât și de societatea civilă din Cluj-Napoca.

 

”Primăria nu are cum să le realizeze”

În loc să continui cu acest gen de lucrări, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a exercitat dreptul de preemțiune în două din cele cinci construcții, spunând stop oportunităţii de a dezvolta zona. Oare cu ce scop doreşte Primăria Cluj-Napoca să cumpere şi să întreţină aceste construcţii atâta timp cât există firme private care cu bani proprii, nu cu fonduri atrase, doresc şi aşa să facă aceste lucrări pe care Primăria nu are cum să le realizeze?

Pur şi simplu nu găsesc o explicaţie logică şi anume cum este posibil ca primăria să dorească să finanţeze şi să investească sute de mii de euro pentru cumpărarea şi repararea acestor construcţii, atâta timp cât pot lăsa pe seama investitorilor privaţi aceste achiziţii, care refac aceste clădiri, în mod deosebit şi ca primăria, respectiv dumneavoastră ca şi consilieri să hotărâţi folosirea acestor sume importante pentru protecţie socială sau alte cheltuieli care cad în sarcina primăriei şi care sunt cu mult mai importante pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca”, arată patronul Unita Turism, Josef Goschy, în adresa menționată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.