Procurorii de la Parchetul General, condus de Tiberiu Niţu, au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, împotriva căruia PNL Cluj a depus la începutul anului o plângere penală pentru abuz în serviciu.
Liberalii l-au acuzat pe premierul Ponta că a blocat în mod ilegal organizarea alegerilor parţiale pentru Consiliul Judeţean Cluj. Până în prezent, există trei decizii a trei instanţe din România – Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. În motivarea deciziei de la Cluj, instanţa a decis că este vorba de ”un exces de putere” din partea Guvernului. Nicio decizie nu este definitivă. Liberalii clujeni au contestat decizia procurorului de caz la Parchetul General, dar nu au avut câştig de cauză. Liberalii nu au renunţat, iar cazul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Liberalii susţin că procurorii trebuie să ţină cont de deciziile judecătorilor, care au confirmat încălcarea legii. Tiberiu Niţu a ajuns în 2013 în fruntea Parchetului General, fiind propus pentru această funcţie de ministrul interimar al Justiţiei de la acea dată, premierul Victor Ponta. Fostul preşedinte Traian Băsescu a semnat decretul privind numirea lui Tiberiu Niţu în fruntea Parchetului General.
Într-un răspuns primit de gândul de la Parchetul General se confirmă faptul că procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, acuzat de trafic de influenţă de PNL Cluj pentru nerespectarea termenului legal privind organizarea alegerilor parţiale. Plângerea penală a celor de la PNL a fost depusă pe 28 ianuarie 2015, după ce trecuse termenul legal pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, post vacant din octombrie 2014. Termenul legal pentru organizarea alegerilor era de 90 de zile.
Procurorul Dragoş Cojocariu a decis clasarea cauzei pe 6 aprilie 2015, considerând că nu s-au întrunit elementele necesare pentru începerea urmării penale a premierului Ponta. PNL Cluj a contestat pe 21 mai 2015 Ordonanţa de clasare dată de procurorul de caz, dar şi de data aceasta fără succes, chiar dacă a invocat decizia Curţii de Apel Cluj, care a constatat că guvernul a făcut un ”exces de putere” când nu a organizat alegerile parţiale.