Sesiunea din această jumătate de an s-a încheiat cu peste 700 de legi care n-au ajuns nici măcar să fie pe mesele aleşilor, a anunţat Secretariatul Parlamentului. De peste un sfert de secol ni se spune repetat că nu avem legislaţie suficientă, sau este incompletă, sau nu este de loc, pentru una pentru alta. Poate cel mai direct a fost Teodor Paleologu, care a spus direct la TV.: “Nici aşa parlamentarii nu fac nimic. Să li se dubleze salariile doar dacă vor fi 300”. Teodor Paleologu este la cel de al-III-lea mandat. Ştie ce spune.

 

La Cluj situaţia este tragi- comică. O cunosc din 1990 până în prezent. Indiferent cât de mândru mi-s că-s clujean, de peste 25 de ani m-au reprezentat numai mediocrii. Chiar dacă mă repet din editorialele anterioare, niciodată un capabil nu va merge la un partid să ceară o funcţie. Sau, niciodată un capabil nu va merge să lipească afişe pentru un partid. Niciodată un capabil nu va da bani la un partid  pentru  a obţine o funcţie. Într-una din Adunările Civice de la Cluj un senator mărturisea că el aşa a început ”lipind afişe”. Şi pentru că îl cunosc din adolescenţă, pot să-i spun: “mai bine rămâneai în continuare să lipeşti afişe pentru restul vieţii, deoarece în ultimii 20 de ani nu ai făcut nimic pentru cei pe care-i reprezinţi”. Clujul s-a transformat într-o comunitate extrem de eterogenă iar “o coeziune a societăţii româneşti” (să folosesc un limbaj bruxellez), va fi vizibilă poate în următorii 100 de ani. Nu mai avem elite. Lucian Blaga nu mai este din 6 mai 1961 (eu eram în clasa a-II-a). Ion Agârbiceanu a plecat dintre noi în 28 mai 1963 (eu eram în clasa a-IV-a). Cei reveniţi după 1989 au fost respinşi de români (ca şi Bălcescu, mort la Palermo, după încercarea de a intra în ţară şi oprit la graniţa română). Clujul a devenit un oraş de tip popularo-populist. În limbajul din studenţia mea, “suntem un oraş de păşunişti”. Revenind la acest “senator”, el încuraja câţiva tineri prezenţi. Erau de la trei partide mari ale Clujului. Tineri pe a căror faţă, vorba (cu puternic accent de la ţară, deci erau de prin blocurile cartierelor), şi atitudine, se vedea clar că sunt “nişte lipituri”. Toţi revendicau că sunt “studenţi”. Posibil. Eu însă nu am citit nici un fel de inteligenţă, cultivată sau nativă, venită din, sau prin, ideile, vorbele sau chipurile lor. “Lipiturile” vor continua să urce pe scara Clujului, a Ardealului. Să fim noi atât de blestemaţi ? Trebuie să oprim acest fenomen scârbos.

 

Iau următoarea informaţie de la Alina Mugiu-Pippidi, d-nia sa fiind atât credibilă cât şi “prima mâna”. Rog să mă ierte pentru această îndrăzneală. Un grup de cercetători ai Societăţii Academice din România, având finanţare de la Comisia Europeana prin programul ANTICORRP, a studiat toate contractele din România, cu valori de peste un milion de euro, din 2007 până în prezent. Din acestea, între  44 % şi 48 % au fost distribuite preferenţial, prin conexiuni politice şi conexiuni ale decidenţilor. Unul din şapte contracte europene a fost dat acolo unde a existat un singur ofertant. La nivel de Consilii Judeţene, în 27 de cazuri din 42 s-au dat bani unei singure firme favorite. Asta face cam 3, 33 miliarde de euro dintr-un total de 6, 79 miliarde. Urmează numele partidelor şi sumele pe care acestea le-au luat anual din 2011 până în 2014. Contractele de sub un milion de euro s-au dat “şi mai dihai” citând aceeaşi autoare. Vorbim de multe miliarde de euro. Se pare că totuşi DNA-ul îi are în vizor deoarece greşeala acestor indivizi din aceste partide, toate mari,  este că au luat bani gheaţă. Deci este vorba de spălare de bani.

Aceasta este doar una din zecile, poate miile de fapte “a performanţelor politice ale aleşilor noştri” din 1989 până în prezent. În fapt este vorba de lipsa de orizont a politicii româneşti, în care jucătorii au fost şi sunt aceeaşi.

 

Sunt de acord cu dublarea salariilor aleşilor, cu două condiţii:

Unu, să se reducă numărul lor la un total de 300 pentru ambele camere. Exact aşa cum ţara a votat cu un procent copleşitor, de 82 %, în 2010.

Doi, să fie eliminaţi toţi cei implicaţi în politică din 1989 până în prezent. Toţi aceştia au participat direct la mizeria actuală a României, în ţară şi în lume. Mulţi dintre ei, luând în considerare vârsta, l-au creat pe Ceauşescu, şi au jucat un rol fidel în crearea acelui grotesc regim a lui George Orwell.

 

Prof. Emil  Aluaş                                                                     10 august, 2015

Preşedinte                                                                                 Budapesta

                                       Fundaţia  PRO  WEST                                                   Mail: prowestfoundation@yahoo.com

Cadru universitar în Europa şi SUA, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 600 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA, profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.