Magistratul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a menţinut decizia Judecătoriei Turda de a-i menţine în arest preventiv pe cei 9 presupuşi hoţi de lemne din zona Săvădisla, doi dintre inculpaţi rămânând sub control judiciar. Decizia a fost amânată cu o zi, iar cei nouă inculpaţi vor rămâne pentru 30 de zile în arest preventiv.
Hoţii de lemne care nu şi-au permis avocat
11 inculpaţi sunt acuzaţi de furt de lemne, însă 9 dintre ei nici măcar nu şi-au permis un avocat. Doar doi au fost eliberaţi iniţial de magistraţii turdeni, iar restul au primit 30 de zile de arest preventiv. Bodea Ioan zis Ionu Linii şi Bodea Ioan zis Fefea au primit control judiciar, iar ceilalţi 30 de zile de arest. Este vorba de Muntean Darius Vasile, Dornea Vasile zis Poly, Baica Flaviu, Bodea Gheorghe Gabriel, Farkas Rareş Ioan, Sucală Dorin Ioan, Bercea Marius Ionel, Marinca Flaviu Cătălin şi de Bodea Ioan zis Bury. Decizia a fost confirmată de magistratul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj.
Control judiciar pentru doi, arest pentru 9 inculpaţi
Poliţia îi acuză de furt de lemne, dar nouă dintre cei 11 nu şi-au permis nici măcar un avocat. De altfel, nouă au şi rămas în arest preventiv după două zile de libertate datorită a două amânări succesive ale magistraţilor de la Judecătoria Turda. Cei doi lăsaţi în libertate sunt Bodea Ioan zis Ionu Linii şi Bodea Ioan zis Fefea. Ambii vor fi judecaţi în continuare în control judiciar.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda nu au vrut să ne comunice motivele pentru care au cerut arestarea celor 11 oameni. Nici Judecătoria Turda nu ne-a permis să studiem motivele pentru care s-a decis această măsură. Aşteptăm să vedem dacă magistraţii de la Tribunalul Cluj vor avea o atitudine mai deschisă, având în vedere că în astfel de cazuri ei comunică motivele pentru care s-a luat această decizie.
Incendieri şi ameninţări cu moartea
Anchetatorii verifică mai multe incidente ilegale care arată o mână criminală în sânul comunităţii din Săvădisla, pe lângă cei 11 reţinuţi pentru furtul de lemne. Incendierea unei cabane, apoi ameninţarea patronului acestuia sunt doar două dintre pistele pe care au pornit oamenii legii. Surse din cadrul anchetatorilor ne-au relevat că ancheta va continua în zilele următoare când poliţiştii împreună cu procurorii vor încerca să dovedească mai multe dintre faptele ale acestui grup de care se temeau toţi din comuna din apropierea Clujului. Ancheta ar viza chiar un parlamentar clujean, conform unor surse oficiale. Mai mult decât atât, poliţiştii au fost sesizaţi la un moment dat că un localnic din Săvădisla umblă cu o maşină neagră fără numere de înmatriculare şi băut prin comună, iar poliţiştii din localitate i-ar fi dat un ”pont” acestuia să meargă acasă ca să nu trebuiască să îl prindă. Până acum nu s-a luat nicio măsură oficială faţă de poliţiştii din comună sau faţă de alte persoane în cadrul acestui caz, care va evolua cel mai probabil în decursul acestei săptămâni.
Oficialii IPJ Cluj nu au dorit să ofere mai multe informaţii, dar nici să confirme că cercetările sunt şi pe alte piste. Ei au spus doar că ancheta este făcută sub coordonarea procurorilor din Turda.
Motivele eliberării de către judecătorii turdeni
Magistraţii turdeni au decis eliberarea a doi dintre inculpaţii din acest caz sub control judiciar. Desigur sub anumite condiţii şi pe o perioadă de 60 de zile.
”În temeiul art. 227 alin. 1 din Codul de procedură penală respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda. În temeiul art. 227, alin. 2, raportat la art. 211 din Codul de procedură penală dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 13.08.2015 faţă de inculpatul Bodea Ioan zis Ionu Linii -, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tăiere ilegală de arbori şi complicitate la furt de arbori, ambele în formă continuată, fapte prev. şi ped. de art.48 al.1 Cod penal rap. la art.108 al.1 lit.d şi art.48 al.1 Cod penal rap. la art.110 al.1 lit.d din Legea 46/2008, ambele cu aplic. art.38 al.1 şi art.35 al.1 Cod penal. În temeiul art. 215, alin. 1 din Codul de procedură penală stabileşte în sarcina inculpatului Bodea Ioan zis Ionu Linii respectarea următoarelor obligaţii: – să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat; – să informeze de îndată Poliţia Municipiului Turda sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la Poliţia Municipiului Turda conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori va fi chemat. În temeiul art. 215, alin. 2 din Codul de procedură penală stabileşte în sarcina inculpatului Bodea Ioan zis Ionu Linii respectarea următoarelor obligaţii: – să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi şi suspecţi, precum şi de martori audiaţi până la această dată din prezenta cauză şi să nu comunice în nici un fel cu aceştia(numele acestora va fi adus la cunoştinţă de către organele de poliţie cu ocazia prezentării la sediu); Supravegherea respectării obligaţiilor care-i revin inculpatului Bodea Ioan zis Ionu Linii, pe durata controlului judiciar, se va face de către Poliţia Municipiului Turda. În temeiul art. 215, alin. 3 din Codul de procedură penală atrage atenţia inculpatului B I – zis „I L ” că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. 11. În temeiul art. 227 alin. 1 din Codul de procedură penală respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.
În temeiul art. 227, alin. 2, raportat la art. 211 din Codul de procedură penală dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 13.08.2015 faţă de inculpatul Bodea Ioan zis Fefea -, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tăiere ilegală de arbori şi complicitate la furt de arbori, ambele în formă continuată, fapte prev. şi ped. de art.48 al.1 Cod penal rap. la art.108 al.1 lit.d şi art.48 al.1 Cod penal rap. la art.110 al.1 lit.d din Legea 46/2008, ambele cu aplic. art.38 al.1 şi art.35 al.1 Cod penal. În temeiul art. 215, alin. 1 din Codul de procedură penală stabileşte în sarcina inculpatului Bodea Ioan zis Fefea respectarea următoarelor obligaţii: – să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat; – să informeze de îndată Poliţia Municipiului Turda sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la Poliţia Municipiului Turda conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori va fi chemat. În temeiul art. 215, alin. 2 din Codul de procedură penală stabileşte în sarcina inculpatului Bodea Ioan zis Fefea respectarea următoarelor obligaţii: – să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi şi suspecţi, precum şi de martori audiaţi până la această dată din prezenta cauză şi să nu comunice în nici un fel cu aceştia(numele acestora va fi adus la cunoştinţă de către organele de poliţie cu ocazia prezentării la sediu); Supravegherea respectării obligaţiilor care-i revin inculpatului Bodea Ioan zis Fefea, pe durata controlului judiciar, se va face de către Poliţia Municipiului Turda. În temeiul art. 215, alin. 3 din Codul de procedură penală atrage atenţia inculpatului Bodea Ioan zis Fefea că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”.
Se mai fac cercetari in dosarele penale intocmite in comuna Ciucea padurea Surduca ? Ce sa intamplat cu acele dosare penale in lucru ?Dar in celelalte comune ?