O iniţiativă a Europarlamentarului Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

 

În România sunt peste 22 de milioane de consumatori, iar în Uniunea Europeană peste 500 de milioane de consumatori care au nevoie de o sursă sigură de hrană sănătoasă, nutritivă, la preţuri accesibile. În ţara noastră, avem 3.756.000 de ferme mici, care reprezintă 96, 7% din totalul exploataţiilor agricole. Participarea la formale asociative este însă foarte scăzută, fiind sub 10%.

La nivelul UE media de organizare este de 65%, iar în ţări precum Franţa, Olanda sau Germania gradul de organizare este de peste 97%.

 

fermieri mic

Legea prevede mai multe forme de asociere în agricultură, şi anume:

  • – Asociaţii de producători, înfiinţate conform Ordonanţei 26/2000, în special în scop de reprezentare;
  • – Cooperativele agricole desfăşoară activităţi economice în baza Legii 566/2004;
  • – Societăţile agricole, conform Legii 36/1991;
  • – Casele de ajutor reciproc;
  • – Fondurile mutuale de asigurări, reglementate prin OUG 64/2013;
  • – Camere agricole;
  • – Obşti, composesorate.

 

Avantaje ale asocierii

 

Avantaje economice

  • – Accesare mai uşoară a fondurilor europene;
  • – Posibilitatea de negociere a unui preţ mai bun al produselor;
  • – Structura asociativă degrevează producătorul de responsabilitatea vânzării;
  • – Structura asociativă realizează o promovare mai bună a produselor;
  • – Membrii îşi pot extinde producţia şi se pot capitaliza;
  • – Membrii au acces la informaţie, inovaţie, la proiecte de colaborare în vederea înfiinţării de noi ferme şi dezvoltare a celor existente;
  • – Se pun în valoare resursele locale, se creează noi produse locale şi se dezvoltă cele tradiţionale;
  • – Asociaţia poate să fie mai aproape de consumator, prin iniţierea unor lanţuri scurte de distribuţie a produselor, direct de la fermieri;
  • – Asociaţia poate intermedia vânzarea prin intermediul marilor retaileri, târguri, magazine, astfel asociaţia creşte puterea de negociere a membrilor;
  • – Asocierile creează locuri de muncă, atât permanente, cât şi sezoniere;
  • – Asociaţia poate realiza o gestiune mai bună a riscurilor în agricultură (de exemplu, prin crearea unor fonduri mutuale de întrajutorare);
  • – Comisia Europeană sprijină formele asociative despăgubind fermierii în caz de calamitate sau dezastre naturale;
  • – Nu în ultimul rând, formele asociative duc la o CREŞTERE A STANDARDULUI DE VIAŢĂ AL MEMBRILOR;

 

Avantaje sociale

  • – Creşterea capitalului social, se recreează sentimentul de comunitate;
  • – Membrii cooperatori comunică şi se ajută între ei;
  • – Asocierile creează lideri în agricultură, lideri care reprezintă interesele fermierilor;
  • – Asociaţiile profesionale preiau din atribuţiile statului (de exemplu, control performanţă), înclinând balanţa de putere între stat şi fermieri spre fermieri.

 

Aproximativ jumătate din populaţia României care desfăşoară activităţi agricole de subzistenţă se confruntă cu lipsa pieţelor de desfacere. Mai mult, fără asociere, micilor fermieri li se va reduce cuantumul subvenţiei pe suprafaţă şi li se vor diminua mult şansele de a accesa fonduri europene.

Punerea în comun a resurselor micilor fermieri şi coordonarea unitară a acestora prin asociere i-ar ajuta să obţină accesul mai facil pe pieţele de desfacere. Totodată, din acest an, micii fermieri care se vor asocia vor primi punctaj suplimentar şi vor fi finanţaţi cu prioritate de către ministerul de resort şi Comisia Europeană. Formele de sprijin vor fi mai consistente pentru fermierii care decid să lucreze împreună, atât în producţie, cât şi în colectare, procesare sau desfacere.

 

Nu mai aştepta! Prin asociere, într-adevăr vei conta!

Pentru alte informaţii, poţi conta pe sprijinul europarlamentarului Daniel Buda!

www.danielbuda.ro

email: europarlamentardanielbuda@gmail.com

Facebook: Daniel Buda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.