O tânără din Alba Iulia a reclamat procurorilor militari că un prieten al fostului său iubit a ameninţat-o telefonic din cauza unei fotografii postate pe Facebook. Procurorii au respins de mai multe ori plângerea femeii, astfel că aceasta a contestat soluţiile la Tribunalul Militar, dar a pierdut şi în instanţă şansa de a-şi face dreptate. Unul din procurorii care au analizat cauza este Viorel Siserman, şef la procuratura militară, soţ al judecătoarei Sorina Siserman, fostă şefă la Tribunalul Cluj, şi frate al lui Costel Siserman, fost şef al Institutului de Medicină Legală Cluj. Septimiu Turcuş, procurorul de caz, a fost deconspirat de CNSAS drept colaborator al Securităţii.

 

Daniela Jurj ne-a scris că la sfârşitul lunii martie 2014 a fost sunată de către un caporal pe nume Fântână Bogdan, militar la U.M. 01684 Alba Iulia. Acesta s-a prezentat, dar apoi ar fi început să-i adreseze femeii injurii şi insulte. ”Mi-a spus să îmi văd de treaba mea, că altfel mă omoară, îmi rupe picioarele, îmi rupe gâtul, mi-a adresat cuvinte cu tentă sexuală atât mie cât şi mamei mele, fără să îşi motiveze gestul. În acel moment eu mă aflam în maşină cu două colege de serviciu care au auzit tot ce mi-a spus Fântână Bogdan pentru ca am pus pe speaker telefonul”, relatează Jurj.

 

Facebook, sursa scandalului

Aceasta a explicat că motivul pentru care a fost ameninţată l-a aflat abia la poliţie. Caporalul a mărturisit că a fost deranjat de faptul că Daniela Jurj a postat pe contul său de Facebook o fotografie în care apăreau fostul iubit al acesteia, coleg de serviciu cu Fântână Bogdan, şi el, îmbrăcaţi în haină militară. Se pare că lucrul care i-a pus capac militarului este faptul că mai mulţi utilizatori au făcut comentarii ironice la adresa lor.
”Precizez faptul că acea poza am luat-o de pe un cont de Facebook al fostului meu prieten şi că pe caporalul Fântână Bogdan nu  l-am cunoscut niciodată personal până în acel moment şi nici el pe mine, lucru care a fost confirmat şi de către acesta la poliţie şi în faţa procurorului militar. Însă cunoşteam din poveştile fostului meu prieten ca acesta e foarte violent, scandalagiu şi că a mai avut probleme cu legea în trecut pentru ultraj, distrugere de bunuri, violenţă. Numărul meu de telefon i l-a dat fostul meu iubit ca să mă sune, să mă ameninţe şi să mă jignească”, se plânge tânăra.

Şeful de unitate şi poliţia au zis da

A doua zi Daniela Jurj a mers în audienţă la comandantul unităţii, căruia i-a povestit păţania, iar acesta a sfătuit-o să depună plângere la poliţie, lucru care s-a şi întâmplat a doua zi. ”După aproximativ două luni am fost chemaţi la poliţie pentru audieri. Acolo, acest caporal Fântână Bogdan a început să fie agresiv luându-se de mine reproşându-mi că eu sunt fată şi trebuie să îmi văd de treaba mea.
La data de 29.04.2014 organele de cercetare penală ale poliţiei din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare. Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a declinat competenţa de soluţionare la Parchetul Militar Cluj.
Aici s-au efectuat cercetări. Încă de la începutul audierilor , procurorul militar Septimiu Turcuş  a încercat de mai multe ori să mă convingă să îmi vad de treaba mea şi să-mi retrag plângerea. Au fost audiaţi martori din ambele părţi. Unii dintre martorii lui Fântână Bogdan au dat declaraţii mincinoase, printre care şi fostul meu prieten Ionuţ Draghiţă.

 

Procurorii militari au zis ba

Procurorul a considerat că deşi fapta există, acuzatul are circumstanţe atenuante. În ordonanţă, acesta ar fi constatat că ”suspectul Fântână Bogdan a comis infracţiunea de ameninţare fiind sub stăpânirea unei puternice tulburări”, dispunând renunţarea la urmărire penală faţă de suspectul caporalul Fântână Bogdan.
Daniela Jurj nu s-a lăsat şi a depus plângere împotriva ordonanţei. ”Aceasta evident ca mi-a fost respinsa de către Prim Procurorul Viorel Siserman printr-o ordonanţă în care constata aceleaşi aspecte constatate de către procurorul de caz, adică pur şi simplu a copiat cu aceleaşi cuvinte tot ce a scris domnul procuror Septimiu Turcuş şi mai mult de atât mă şi jigneşte, în final dispunând respingerea plângerii ca fiind nefondată.
Am formulat o plângere împotriva soluţiei la judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Militar Cluj. În cauză s-a fixat termen de soluţionare în camera preliminară data de 27 iulie 2015. Am fost citaţi pentru această dată atât eu cat ăi Fântână  Bogdan. (…) În şedinţă domnul judecător m-a rugat să îmi motivez plângerea după care eu mi-am expus motivele…”, relatează Jurj.

 

Şi judecătorul a cerut părerea acuzatului

Potrivit femeii, judecătorul a cuvântul procurorului de caz care a citit de pe o hârtie ceea ce a dispus şi în ordonanţă, iar la final l-a întrebat pe Fântână Bogdan ce părere are. ”Acesta a răspuns că este de acord cu ce a spus domnul procuror. După ce a terminat de vorbit Fântână, domnul judecător ne-a spus pe un ton răstit să ne vedem de treaba noastră şi să mai lăsăm Facebook- ul… (…) După o săptămână primesc acasă prin poştă minuta în care mi se comunică ca plângerea mea a fost respinsă pentru ca e nefondată.
Eu nu mă voi opri aici şi în următoarele zile voi depune o plângere la Tribunalul de pe lângă Judecătoria Alba. În speranţa ca poate pana la urma mi se va face dreptate.
(…) Înainte cu câteva zile să mergem la Tribunalul  Militar din Cluj, un militar pe nume Florea Adrian, m-a avertizat că dacă mai spun ceva rău de Fântână la Tribunal, cei de la contrainformaţii au înregistrări telefonice cu mine pe care le vor arăta şi judecătorului împotriva mea…”, încheie Daniela Jurj.

 

soldati

Cine e Septimiu Turcuş 

Anchetatorul militar Septimiu Turcuş, de la Parchetul Militar Cluj, a fost deconspirat de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Fostei Securităţi ca fiind un colaborator al fostei Securităţi a Statului.

Potrivit unui document emis de CNSAS, procurorul militar Turcuş a fost racolat în octombrie 1989 şi a avut numele de cod ”Sabău”. Misiunea: supravegherea informativa a staţiei de preparare a minereului de bauxită la staţia Chistag, judeţul Bihor. Potrivit cercetătorilor de la CNSAS, procurorul Turcuş, în scurta perioadă de colaborare cu ofiţerii de securitate, a dat o notă informativă despre calitatea necorespunzătoare a bauxitei, deoarece personalul îndeplinea alte sarcini. Pentru ca nu a furnizat decât o singură notă informativă, CNSAS a stabilit că procurorul Turcuş nu a făcut poliţie politică.

 

O caracatiţă juridică numită Siserman 

Procurorul şef de la Parchetul Militar Cluj, Viorel Siserman, are rude în funcţii la fel de importante. Costel Siserman, fost şef al Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, este fratele acestuia şi a fost implicat în scandalul cadavrelor decapitate. În acelaşi timp, soţia sa, Sorina Siserman, judecător şi candidat la şefia Curţii de Apel Cluj, are probleme cu o posibilă incompatibilitate, reclamată de Gazeta de Cluj: este în acelaşi timp şi judecător şi conduce şi un departament de la universitatea Dimitrie Cantemir, fapt care încalcă hotărârea CSM 821 din 2008.

1 COMENTARIU

  1. Ar fi foarte interesant,ca voi cei de la Gazeta sa faceti o analiza a activitatii acestui domn-tovaras Siserman si va veti minuna de cite o sa descoperiti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.