Fostul vice-preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu  face pauză de la politică şi a revine la Direcţia Sanitar Veterinară pentru a obţine postul de director al instituţiei.

 

Încet dar cu paşi mari

La începutul verii, Partidul Social Democrat Cluj pierdea un loc în conducerea instituţiei judeţene, ca la două săptămâni să piardă aceeaşi persoană de pe funcţia ulterior adoptată de consilier judeţean.

Ioan Oleleu a renunţat în totalitate la funcţia din Consiliul Judeţean în prima perioadă a lunii mai. Fără a da prea multe explicaţii acesta păşea în afara podiumului ce conducea judeţul Cluj. Motivul pentru care ar fi făcut acest gest se bănuia a fi o posibilă decizie de a se re-întoarce pe vechiul său post de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj (DSVSA Cluj).

În data de 22 mai, Consiliul Judeţean Cluj a înregistrat demisia lui Ioan Oleleu din funcţia de consilier Judeţean. Conform listelor de consilieri judeţeni stabiliţi la alegerile din iunie 2012, locul lui Oleleu va fi ocupat de un membru al PNL, dat fiind că în fosta alianţă Uniunea Social Liberală (USL) listele de candidaţi la Consiliul Judeţean erau formate succesiv de câte un membru al PSD şi un membru PNL.
Deşi în prezent PSD nu se mai află în alianţă cu PNL, listele întocmite în 2012 au rămas valabile până la organizarea unor noi alegeri, şi anume în 2016. Astfel că, dacă un membru din CJC îşi dă demisia, acesta este înlocuit cu următorul de pe listă, indiferent de culoarea politică purtată de acesta. În acest caz, Partidul Social Democrat pierdea un scaun din instituţia judeţeană în favoarea Partidului Naţional Liberal.

 

Şef de şef, dar şi modest

Social-democratul(încă membru de partid) Ioan Oleleu a ajuns în conducere la Direcţia Sanitar Veterinară după ce Nicolae Pivariu, cel ce a ocupat postul de director a fost trimis în judecată pentru scandalul cu dosarul cărnii.

Unele guri rele spun că se ştia dinainte de această mutare şi Oleleu a demisionat din instituţia judeţeană pentru că nu îi era promis un post umil la DSV, ci chiar şefia instituţiei.

În momentul demisiei acestuia, Nicolaie Pivaru se arăta mai mult decât bucuros să îl re-primească pe Ioan Oleleu în Instituţie

Directorul executiv al DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu preciza atunci că postul lăsat de politicianul roşu, nu a fost ocupat, ci, dimpotrivă, putea fi revendicat de acesta în orice moment.
„Nu pot să vă spun dacă am avut discuţii cu Oleleu despre revenirea sa la DSVSA Cluj. În schimb, dacă renunţă la Consiliul Judeţean, îşi poate revendica postul de aici. Conform legislaţiei, acesta a părăsit postul temporar şi se poate întoarce când doreşte. Chiar dacă era cineva angajat ca suplinitor pe postul lui Oleleu, acesta era scos din funcţie. Însă nu a fost cazul, deoarece din 2012 nimeni nu a ocupat postul acestuia”, declara atunci, fostul director DSV,  Nicoale Pivariu.

Astfel că Oleleu a dorit să iasă la înaintare cu un punct de vedere, modest, calculat şi plin de respect faţă de Nicolae Pivariu.

„Cred că în profesionalismul şi buna credinţă a doctorului  Nicoale Pivariu. Am convingerea că i se va demonstra nevinovăţia şi îl aştept cât mai repede posibil la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului din Cluj pe funcţia de director. Faptul că în acest moment trece prin momente grele, atât eu cât şi colectivul instituţiei este alături de el şi de familia lui” – Ioan Oleleu.

 

Demisia lui Oleleu i-a surprins pe colegii săi de la judeţ

Deşi i s-a imputat faptul că nu s-a depus documentaţia finală pentru obţinerea proiectului de zeci de milioane al Aeroportului Internaţional Avram Iancu, la presiunile puse pe umerii săi se adăuga şi lipsa de sprijin politic. Mai mulţi membri din PSD Cluj au afirmat că nu se aşteptau de la această decizie definitivă a lui Oleleu. Ivan Ilarie, colegul lui Oleleu de partid, ce este de asemenea consilier judeţean, a afirmat că a fost surprins de decizia acestuia:
„Nu ştiam de demisia lui Oleleu din CJC. El a fost un vicepreşedinte bun, un consilier judeţean cu experienţă în problemele cetăţenilor. A încercat să rezolve problemele Clujului ce sunt băgate în gard de cei de la PNL. De la demisa sa din funcţia de vicepreşedinte nu l-am mai văzut. Nu ne-am întâlnit deloc de atunci. Ori s-o fi săturat de proiectele blocate de cei de la conducere, ori se gândeşte să se întoarcă la DSVSA Cluj”.
Pe altă parte actualul vicepreşedinte de la CJ Cluj, Istvan Vakar susţinea că era Oleleu a luat o decizie calculată din punct de vedere financiar.
„Nu înţeleg care este surprinderea tuturor. Omul are dreptul să demisioneze. Probabil că a demisionat din postul de vicepreşedinte al CJC pentru a aplica pe postul său anterior de la DSVSA Cluj, iar în momentul în care a primit confirmarea că se poate reangaja a renunţat şi la postul de Consilier Judeţean pentru a nu se afla în conflict de interese. E perfect normal să se mute pe un post la care e specialist şi care îi poate pune pâinea pe masă mai bine decât o indemnizaţie mică de consilier judeţean”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Istvan Vakar.

 

Nicolae Pivariu învinuit în dosarul cărnii alterate

Nicolae Pivariu,pe atunci(2014) şef al Direcţiei Sanitar Veterinare Cluj, a devenit din martor în dosarul cărnii stricate, învinuit. După ce l-au reţinut pentru 24 de ore pentru audieri la sediul DIICOT, procurorii i-au schimbat încadrarea. În acelaşi timp,  şeful Serviciului Inspecţii din cadrul DSV Cluj, Mircea Lucaciu, era cercetat pentru că ar fi anunţat un comerciant că urmează să vină în control la firmele acestuia. Procurorii DIICOT au descins atunci, la 102 adrese în 18 judeţe, într-un dosar în care erau cercetate peste 80 de persoane pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi punere în circulaţie de produse alterate. Marfa era adusă din state UE, iar prejudiciul a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.