Profesorul universitar Pop Iustin Atanasiu, alături de restul inculpaţilor din lotul Walter au mai primit o lună de arest preventiv de la magistraţii de la Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti. În aşteptarea revenirii finanţatorului Universităţii Cluj, Florian Walter, ceilalţi colegi din dosar sunt în continuare ţinuţi în cea mai grea măsură restrictivă şi în luna septembrie. De această dată ei nu au fost eliberaţi când s-a discutat fondul măsurii.

 

Ce spun magistraţii prahoveni

”În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b Cpp rap. la art. 207 Cpp respinge ca nefondate contestaţiile formulate de contestatorii inculpaţi: POP IUSTIN-ATANASIU, MOLNAR BOTOND-TIBOR, MOLNAR ARPAD-JOZSEF, şi GRIGORAŞ GRIGORE-ADRIAN, împotriva încheierii de şedinţă nr. 355 pronunţate de Tribunalul Prahova, Secţia penală– Judecător de cameră preliminară, la termenul din 07 august 2015 în dosarul 3509/105/2015 În temeiul art. 275 alin. 2 Cpp obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de 100 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Măsura dispusă se comunică administraţiei locului de deţinere, care o va aduce la cunoştinţa persoanelor private de libertate. Definitivă. Examinată şi pronunţată în camera de consiliu, astăzi 12 august.2015”, se arată în decizia magistraţilor prahoveni.

 

Judecătorii motivează

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au motivat de ce îi menţin în arest preventiv pe inculpaţii din lotul Walter, inclusiv pe profesorul UBB Pop Iustin Atanasiu, şi pe ceilalţi clujeni din dosar, Vizi Carol Mark, precum şi fraţii Molnar: Arpad Jozsef şi Botond Tibor. Ce este cel mai interesant este că instanţa de fond, Tribunalul Ploieşti, a admis cererea clujeanului Pop Iustin Atanasiu de sesizare a Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte nelegalitatea arestului preventiv în cameră preliminară, datorită faptului că nu se stipulează perioada maximă a acestuia, arătam anterior. Cererea ar putea avea succes şi arestul preventiv ar putea fi desfiinţat pe perioada camerei preliminare, mai ales că CCR a admis o astfel de cerere în ceea ce priveşte arestul la domiciliu pe cameră preliminară.

 

iustin-atanasiu-pop

De ce a contestat DIICOT

Tribunalul Ploieşti a admis cererea de eliberare a inculpaţilor din lotul Walter, însă procurorii au făcut contestaţie, care a fost şi admisă de Curtea de Apel Prahova. Reprezentanţii DIICOT îşi justifică contestaţia prin existenţa unor indicii temeinice cum că inculpaţii ar fi săvârşit infracţiunea de iniţierea unui grup infracţional organizat atât din procesele verbale transmise Ministerului Public de către ANAF, dar şi de sesizările Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

 

”S-a mai arătat că în condiţiile în care mare parte dintre inculpaţi nu au recunoscut niciuna dintre faptele pentru care sunt acuzaţi, nu se poate considera că la acest moment procesual, chiar dacă sunt arestaţi preventiv de 77 de zile, scopul procesului penal poate fi atins în deplină siguranţă, raportat la gravitatea faptelor, valoarea prejudiciului şi perioada infracţională”, arată procurorii DIICOT în motivarea menţinerii arestării preventive a Curţii de Apel Ploieşti.

 

Avocaţii profesorului UBB Pop Iustin Atanasiu încearcă să îşi scape clientul de arest preventiv spunând că acesta a fost singurul care a depus cereri şi excepţii în termen util pe cameră preliminară fără a tergiversa cauza.

 

Un alt apărător al clujeanului vorbeşte despre nelegalitatea contestaţiei parchetului din două motive. Unul dintre acestea este riscul de influenţare a celor 46 de martori, în schimb cererea nu a fost întemeiată pe articolul de lege care stipulează acest fapt, dar nici că vreunul dintre martori l-ar fi menţionat pe acesta.

 

Instanţa de fond, respectiv Tribunalul Ploieşti, a admis cererea lui Pop Iustin Atanasiu de a sesiza Curtea Constituţională în ceea ce priveşte nelegalitatea arestului preventiv în stadiul de cameră preliminară, deoarece articolele din codul de procedură penală nu ar menţiona o perioadă maximă.

 

 

 

A încercat să scape cu UBB de gât

 

Pop Iustin Atanasiu a încercat să scape de închisoare cu ajutorul UBB. Dacă prestigioasa universitate nu a luat nicio măsură faţă de angajatul său, arestat preventiv deja de trei luni, acesta încearcă să se folosească de UBB pentru a reuşi să scape. Iar celor de la UBB chiar nu le pasă cum este afectată imaginea universităţii.

 

”Solicită instanţei să analizeze persoana inculpatului care provine dintr-un mediu academic (lector universitar la Facultatea de Business) şi are o carieră de aproximativ 15 ani, a depus la instanţa inferioară înscrisuri din care rezultă că inculpatul este o persoană foarte apreciată în mediul social, nu are antecedente penale, are familie organizată cu doi copii cu rezultate deosebite şi nu în ultimul rând solicită să se aibă în vedere jurisprudenţa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cauze sonore şi cu infracţiuni mai grave în care, inculpaţii sub cercetaţi sub măsura preventivă a arestului la domiciliu”, arată apărătorul lui Pop Iustin Atanasiu.

 

Ceilalţi doi clujeni arestaţi în dosar, Molnar Botond Tibor şi Arpad Jozsef, încearcă să scape prin intermediul unei comparaţii cu Florian Walter, patronul Universităţii Cluj, spunând că nu au atâta notorietate precum acesta.

 

 

 

 

 

Magistraţii au vrut eliberarea pe fond

 

Lotul Walter, trimis în judecată în luna mai pentru constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, a fost la un pas să ajungă în arest la domiciliu, conform deciziei pe fond a magistraţilor prahoveni. Numai că judecătorii de la CA Ploieşti i-au întors decizia.

 

Decizia magistraţilor prahoveni de a-i elibera pe toţi cei trimişi în judecată în lotul Walter vine în contextul în care autorităţile române anunţă din nou extrădarea lui Florian Walter. Acesta este cu toate acestea bine mersi în Dubai, iar finanţatorul U Cluj şi patronul societăţii Romprest nu a văzut pământ românesc de ceva vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.