5 membrii ai organizației SOS vor alerga la Crosul Companiilor de duminică, 20 septembrie, ora 10, cu tricouri privind accesul în parc cu un logo realizat de cunoscutul artistul român Dan Perjovschi. Cele 30 de tricouri pentru alergători și susținători ai campaniei au fost finanțate de CeRe. Campania „SOS Parcurile Plopilor” se axează pe accesibilizarea și fluidizarea traficului pietonal și, în general, al traficului alternativ la cel auto în zona Parcului Babeș, Parcul Rozelor și spațiul verde de la Biserica Calvaria.

„Am decis să alerg pentru cauza Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu” (Babeș). Nu înțeleg de ce UBB, universitate publică, percepe taxă de intrare pe alei pentru cetățenii orașului care doresc să facă sport. Sportul de masă trebuie încurajat în orașul nostru și nu împiedicat. Cum se împacă această taxă a doctorului Iuliu Hațieganu când a pus temelia acestui parc? Oare el ar fi pus taxa pentru cei care ar fi vrut să facă mișcare în acest parc? Întrebarea este, desigur, retorică. Dl. Rector nu trebuie să ne răspundă, ci să deschidă larg porțile parcului pentru toți cetățenii orașului care vor să facă mișcare în acest frumos spațiu public. Un început ar putea fi Zilele Porților Deschise ale Parcului” –Adrian Costina, membru Societate Organizată Sustenabil (SOS).

 

„Sper să câștig din nou Crosul Companiilor din partea UBB. Nu pentru că aș fi interesat de performanță, ci pentru a arăta și celorlalți bucuria mișcării și a sănătății. Dar pentru ca mai mulți dintre noi să ne bucurăm de mișcare și de o calitate a vieții ridicată în oraș, avem nevoie de spații publice și verzi. De aceea, sunt satisfăcut că reprezentanți ai UBB au înțeles la discuțiile pe care le-am avut necesitatea deschiderii terenurilor de sport reabilitate. Posibilitatea ccesului se aplică nu doar pentru studenți de la alte facultăți și universități decât Facultatea de Sport, ci și pentru clujeni, mai ales pentru copii și tineri, 2-3 ore pe zi. E păcat ca terenurile să rămână atâtea ore închise. O astfel de deschidere, dacă e concretizată și lărgită ulterior asupra aleilor, e o declarație morală și de implicare socială din partea celei mai puternice, să-i spunem, companii a Clujului” – Adi Dohotaru, cercetător în UBB și activist SOS.

Terenurile de sport pot fi folosite gratuit, potrivit reprezentanților UBB. Cu toate acestea, nu există nici un regulament afișat transparent pentru utilizarea infrastructurii reabilitate. Mai mult, terenurile de sport sunt în marea majoritate a timpului ținute închise și goale. Chiar și când cadre didactice ori studenți din UBB se interesează de folosirea lor, portarii parcului răspund că pot fi utilizate doar în cadrul cursurilor Facultății de Educație Fizică, răspuns care contravine declarațiilor publice ale rectorului și ale altor reprezentanți ai UBB. Grupul civic de inițiativă SOS cere lărgirea accesului și pentru copii și tineri din zonă, în cazul în care terenurile de sport nu sunt folosite de studenți și universitari. Motivul nostru constă în faptul că mișcarea în aer liber contribuie la sănătatea publică a orașului. Principiile SOS continuă pe cele ale inițiatorului parcului, profesorul Iuliu Hațieganu, care a gândit un spațiu de educație integrată folosit de categorii cât mai diferite de oameni: de la studenți la țărani, de la copii la muncitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.