Miercuri, 30 septembrie 2015, va începe cea de-a 49-a ediţie a celui mai longeviv festival de muzică clasică din România, Toamna Muzicală Clujeană. Ediţia de anul acesta a festivalului îi omagiază pe compozitorii Belá Bartók şi George EnescuConcertul simfonic de deschidere a Toamnei Muzicale Clujene îi aduce pe aceeaşi scenă pe dirijorul din Israel, cu rădăcini transilvănene, Daniel Cohen şi pe violonistul Michael Barenboim, fiul celebrului pianist şi dirijor Daniel Barenboim. Cei doi au fost colegi de cameră încă de la vârsta de 17 ani, când se aflau în turneul West Eastern Divan Orchestra.

În programul serii se regăsesc lucrările: George Enescu – Rapsodia nr. 1 în La major,
Belá Bartók – Concertul nr. 2 pentru vioară şi Ludwig van Beethoven – Simfonia a VII-a în La major.

De asemenea, înainte de concert, începând cu ora 18:00, vă aşteptăm la o dublă prezentare de carte, organizată în parteneriat cu Librăria Humanitas.  În foaierul Colegiului Academic, alături de Prof.univ.dr. Pavel Puşcaş, va avea loc prezentarea cărţilor:

Daniel Barenboim – “O viață în slujba muzicii”

Klaus Lang – „Celibidache și Furtwängler. Marele conflict postbelic de la Filarmonica din Berlin”

Ambele cărți sunt publicate la Editura Humanitas, în colecția Memorii/Jurnale. Fost bursier al programului Gustavo Dudamel Fellowship, în cadrul Los Angeles Philharmonic, dirijorul de origine israeliană Daniel Cohen a fost numit recent capelmaestru la Deutsche Oper Berlin unde va dirija, în stagiunea 2015/2016, reprezentaţii precum Lucia di Lammermoor, Bărbierul din Sevilla, La traviata, Flautul Fermecat şi Don Giovanni. 

Daniel Cohen a debutat alături de Canadian Opera Company cu opera La clemenza di Tito de Mozart, în viziunea regizorală a lui Christopher Alden. Cu o activitate bogată în Italia, Daniel Cohen a realizat în anul 2013 premiera italiană a dramei muzicale Maria di Venosa de Francesco D’Avalos, la Festival della Valle d’Itria, şi a deschis stagiunea din 2012 de la Teatro Lirico di Cagliari cu o nouă reprezentare a operei Don Quijote de Massenet.

Momente importante din stagiunea trecută includ colaborări cu Orchestra dell’Arena di Verona şi London Symphony Orchestra Chamber Ensemble. Alte colaborări recente au fost cu Orchestre National de Montpellier, Oxford Philomusica şi European Union Chamber Orchestra. Daniel Cohen a debutat recent cu Orchestra Operei din Norrlands, la al cărei pupitru se va întoarce în stagiunea 2015/2016.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.