HOŢ „FABRICAT” DE POLIŢIE
Cine crede că năravurile bădărăneşti au dispărut odată cu schimbarea numelui instituţiei din „Miliţie” în „Poliţie” e ori fraier, ori dobitoc de-a dreptul. Presa relatează aproape zilnic despre şefi de inspectorate şi ofiţeri superiori de poliţie cercetaţi sau chiar arestaţi pentru corupţie sau abuzuri. Însă nici subofiţerii uitaţi de vreme prin cine ştie ce fund de lume nu sunt mai prejos de şefii lor. Aceştia se poartă ca nişte mici dictatori. Adeseori, chiar dacă sunt bătuţi şi terorizaţi, de teama omului în uniformă, cetăţenii preferă să înghită şi să tacă. Aidoma vremurilor de „tristă amintire” de dinainte de 1989, chiar şi acum, când “tamajorul” din Căcăcenii din Deal are de rezolvat un furt mărunt cu autor necunoscut, îl pune automat în cârca unuia care a mai avut de-a face cu poliţia. Că omul e nevinovat, nu are prea multă importanţă. Cui o să îi pese de soarta unui “netrebnic”?, îşi spun şefii de post. Şi hop!, le mai raportează superiorilor finalizarea unui dosar cu autor necunoscut.
Ce a păţit Ioan Szilaghi din satul Văşad, comuna Curtuiuşeni, pare un fapt aproape incredibil pentru România anului 2003, la fel şi pretenţiile de stat democratic cu care Guvernul încearcă să-i aburească pe occidentali.
„Pe data de 8 aprilie a.c., după amiaza, în jurul orei 15.00, am fost chemat la postul de poliţie din Curtuiuşeni de şeful de post Cristian Ignat. Acesta m-a întrebat dacă ştiu ceva despre ierbicidul vecinului Gheorghe Pop, care fusese furat în noaptea precedentă. I-am spus că ştiam că are ierbicid, deoarece eu îl îl ajutasem la descărcat. Am dat o declaraţie scrisă în acest sens, iar ajutorul şefului de post mi-a cerut în scris acordul de a-mi efectua percheziţie domiciliară. Am acceptat. Nu mi s-a efectuat nici o percheziţie, dar chiar în acea zi, şeful de post, fără a verifica dacă am vreun amestec în furtul ierbicidului, m-a somat să îi achit vecinului meu suma de 11 milioane de lei, contravaloarea ierbicidului furat, ameninţându-mă că, în caz contrar, îmi face dosar penal pentru furt. I-am răspuns că poate să facă ce vrea, însă eu sunt nevinovat şi nu am nici un amestec în furtul ierbicidului. Am crezut că toată treaba s-a terminat, dar, spre surprinderea mea, în data de 12 aprilie, nişte consăteni mi-au atras atenţia că am apărut în presă, în mai multe ziare locale, în care, potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al IPJ Bihor, apăream ca hoţ, respectiv autorul furtului de ierbicid. Nu înţeleg cum a fost posibil aşa ceva, fără a se face cercetări pentru a se stabili autorii sustragerii. Nici un poliţist nu s-a prezentat la locuinţa mea. În ziar sunt consemnate minciuni ordinare, cum că ierbicidul ar fi fosit găsit în grădina mea. Nu s-a efectuat nici o percheziţie la noi. Dacă s-ar fi efectuat, s-ar fi întocmit un proces verbal. Ţin să precizez că şeful de post m-a bătut în repetate rânduri la postul de poliţie, cu pumnii, picioarele şi bastonul şi m-a lovit în cap cu scaunele din birou. De altfel, şi pe alţii îi bate cu aceeaşi sălbăticie, însă oamenilor le e frică să îl reclame. Nu ştiu pe ce s-a bazat Ignat când a raportat superiorilor că eu sunt autorul furtului, însă ştiindu-mă nevinovat, sunt hotărât să depun plângere penală împotriva Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi a şefului de post. Consider că e vorba de o încălcare gravă a drepturilor omului! Precum se vede, domnii poliţilşti n-au auzit de prezumţia de nevinovăţie.”– ne-a declarat Ioan Szilagy.
Un hoţ nevinovat
Omul ne-a pus la dispoziţie ziarul „Realitatea bihoreană” din 12 aprilie a.c., în care reporterul D.I., într-o ştire intitulată „Din cauza ierbiciului”, a consemnat: „Un bărbat din Marghita a aflat pe propria-i piele că hoţii sunt în stare să fure orice. Victima spune că a lipsit aproape o săpătămână de la casa pe care o are în satul Tăşad (în realitate e vorba de Văşad-n.n.) şi că, în acest răstimp, cineva a pătruns în casă de unde a furat 24 de litri de erbicid, în valoare de aproape 11 milioane de lei. Poliţiştii au stabilit că autorul furtului este Ioan Szilaghi (35 de ani), erbicidul fiind găsit chiar în grădina acestuia. Cercetările continuă cu autorul în stare de libertate”.
În „Jurnalul de dimineaţă” din aceeaşi dată, la rubrica „Mozaic infracţional”, o ştire de 5 rânduri intitulată „Au furat doar ierbicid”, consemna următoarele: „Ieri, în Marghita, un bărbat a reclamat că în locuinţa sa din Văţad au pătruns persoane necunoacute, care au sustras cantitatea de 24 litri erbicid, în valoare de 10,8 miliaone lei. Din verificările făcute reiese că Ioan Szilaghi, de 35 de ani, ar fi autorul faptei”.
Ioan Szilagyi a sesizat în scris conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (nr de înregistrare RS-1058/14.04.2003) despre abuzul şefului de post din Curtuiuşeni, arătând următoarele: “… În jurul datei de 01.04.2003, de la domiciliul numitului Pop Gheorghe, care locuieşte la nr 342 în Văşad, se pare că s-au furat nişte cantităţi de ierbicid. Acesta a sesizat poliţia din Curtuiuşeni şi poliţia s-a deplasat la locuinţa mea, solicitându-mi o declaraţie cu privire la dispariţia ierbicidului. Întrucât nu aveam cunoştinţă despre acest furt, nu am putut da relaţii. Cu toate acestea mi s-a s-au solicitat 11.000.000 lei, valoarea pagubei, pentru a nu mi se întocmi dosar penal. Nefiind vinovat, nu am dat nici un ban, aşa că mi s-a făcut dosar penal şi am fost mediatizat în mai multe ziare ca fiind autorul furtului respectiv. Solicit din partea dvs, domnule comandant, clarificarea situaţiei şi scoaterea mea din acestr caz”.
Poveste despre acoperit abuzurile tablagiilor
Pentru a clarifica situaţia, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al IPJ-Bihor, inspectorul principal Adrian Bucur. După ce şeful de post din Curtuiuşeni a fost chemat urgent la raport şi după ce Bucur a primit instrucţiunile de rigoare de la comandantul instituţiei, deşi noi solicitasem în scris punctul de vedere al instituţiei în legătură cu cazul Ioan Szilagyi, ni s-au oferit doar nişte explicaţii verbale de râsul curcilor, pe care nu le cred nici măcar cei ce încearcă să ne aburească pe noi şi opinia publică.
„Conform celor spuse de subofiţerul Cristian Ignat, şeful postului de poliţie din comuna Curtuiuşeni, ar fi vorba de o eroare. Acest Szilagyi Ioan, care a reclamat că nu are legătură cu furtul de ierbicid, nu este învinuit. El a fost audiat doar ca martor în cauză. Iniţial, potrivit declaraţiei celui păgubit, Gheorghe Pop, pe care Szilagyi l-a ajutat la descărcatul ierbicidului, el a fost indicat ca principalul suspect. Însă potrivit spuselor şefului de post, în urma verificărilor făcute de el, prezumtivul autor al furtului ar fi un alt Szilagyi Ioan, un ţigan cu domiciliul în alt judeţ”. Despre faptul că Ioan Szilagyi cel nevinovat a fost şantajat să scoată 11 milioane, în caz contrar oferta fiind un dosar penal, nu ni s-a mai spus nimic. Nici despre percheziţia despre care au pomenit cele două ziare, iar nimic. Am fi curioşi să ştim dacă într-adevăr s-a făcut, şi la cine anume s-a făcut. Noi l-am rugat pe Bucur să ne ofere o poză şi câteva date personale ale presupusului hoţ, inventat de şeful de post pentru a se scuza fiindcă a mediatizat ca infractor un cetăţean nevinovat. Bineînţeles, nu a putut să ne ofere nimic. Mai ales că, într-o altă variantă de îmbrobodire a reporterilor noştri, Cristian Ignat ne-a transmis că autorul furtului ar fi un anume… Szilagyi Iosif. Îl înţelegem pe domnul Bucur, el având datoria să apere imaginea instituţiei. Nu înţelegem însă atitudinea conducerii IPJ Bihor care, în loc să sancţioneze drastic abuzurile şi minciunile subofiţerului, acceptă toate „gogoşile” acestuia, încercând să-l acopere. Purtătorul de cuvânt al poliţiei a încercat să ne asigure că „va fi demarată o anchetă pentru a se stabili dacă subofiţerul a spus adevărul” şi că „în caz contrar, acesta va fi sancţionat”, dar toate acestea se vor petrece abia după ce va reveni din concediu obositul comandant al IPJ Bihor, inspectorul-şef Gheorghe Cheregi. În rest, poliţia bihoreană se laudă că are numai rezultate bune, vilele şi maşinile de lux ale ofiţerilor sunt construite din salarii şi din moştenirile de la socri, nu există nici un poliţist corupt şi cu toţii aşteaptă cu nerăbdare integrarea în UE.
BOX
Cât despre unele mesaje primite de la diverşi cititori, cum că GAZETA de Oradea şi-ar fi făcut numeroşi duşmani prin anchetele publicate şi că o să o păţim într-o zi, le dorim cu mult drag să nu cumva să dea în boala lui Dabija.
Sorin Badea
Liviu Alexa