Nu vă priveşte” zice fostul deputat când i se face dovada abuzurilor curente

104 kilometri/oră este o viteză relativ mare. Dacă adăugăm şi amănuntul că a fost înregistrată pe o şosea ce trece printr-o localitate din judeţul Vâlcea, ar fi fost normal ca temerarul şofer să fie sancţionat. În mod ciudat, nu i s-a întâmplat nimic. Agentul de circulaţie s-a înclinat respectuos în faţa posesorului unui paşaport diplomatic. Titularul fraudulos al miraculosului document este de patru ani numitul Octavian Bot, fost parlamentar până în anul 2000.

Regimul paşapoartelor în România a fost reglementat prin Ordonanţa nr. 65/1997. Acest act face dovada identităţii şi cetăţeniei şi îi dă titularului dreptul să iasă sau să intre din/în ţară. În mod normal, paşaportul nu este folosit în interiorul ţării, unde legitimarea cetăţeanului român se face cu cartea sau buletinul de identitate. Un regim privilegiat este legiferat pentru titularii de paşapoarte diplomatice, care se eliberează de către Ministerul Afacerilor Externe unor demnitari ai statului român. Printre aceştia sunt menţionaţi şi parlamentarii. Cu menţiunea că “încetarea calităţii care a determinat eliberarea paşaportului diplomatic sau de serviciu atrage după sine retragerea sau, după caz, anularea acestuia de către autoritatea emitentă”…
Legea nr. 216/1998 a venit cu modificări şi mai explicite: “Paşapoartele diplomatice se predau de către titulari autorităţii emitente, la încheierea mandatului care a determinat eliberarea documentului”. Adică, tocmai titularul este obligat să intre în legalitate.

Regele şoselelor

Octavian Bot trebuia să cunoască aceste dispoziţii legale, cel puţin pentru motivul că au fost adoptate şi au intrat în vigoare pe vremea când era deputat. Cert este că nu le-a acordat respectul cuvenit unei legi, deşi ar fi fost normal, ca fost parlamentar şi pretendent la încă un mandat, să fie printre primii care respectă legea.
Agentul şef adj. C. Rusu din cadrul IPJ Vâlcea este unul dintre poliţiştii care s-au lăsat păcăliţi de Octavian Bot cu un paşaport diplomatic, act ce trebuia predat de patru ani de titular, dar a fost reţinut pe nedrept de fostul parlamentar. Cu tupeul ce l-a făcut cunoscut, chestionat de un redactor al GAZETEI despre situaţia paşaportului său diplomatic, Bot a răspuns “nu vă priveşte”. Ca simpli cetăţeni, interesaţi de moralitatea celor care ne cerşesc votul pentru a beneficia de astfel de favoruri, Bot trebuia să fie mai explicit. Şi-a predat sau nu paşaportul, aşa cum era obligat să facă de aprope patru ani? De ce ascunde acest abuz, este uşor să înţelegeţi după ce vă relatăm un episod în care paşaportul l-a scos din încurcătură.

Mijlociul a rămas înţepenit spre bot

În ziua de 7 septembrie ac, Octavian Bot se deplasa spre Bucureşti cu un Peugeot 206. În localitatea Racoviţa, pe DN 7, a fost depistat de radar cu 104 kilometri /oră. Până să ajungă în această situaţie, pe un traseu destul de lung, se luase la întrecere cu un alt conducător auto, care nu ştia cu cine are “onoarea” să concureze. Eugen Silaghi , reprezentant comercial al unei firme bucureştene, avea, poate, mai serioase motive decât ale lui Bot să apese pe acceleraţie, asumându-şi însă conştient riscurile contravenţiei pe care o săvârşea. A oprit resemnat la semnalul agenţilor de circulaţie, care i-au prezentat înregistrarea video a faptei sale. Pe când discuta cu poliţiştii, a fost oprit şi autoturismul condus de Bot. Acesta s-a legitimat cu paşaportul diplomatic şi s-a justificat cu treburi urgente la capitală. După tonul folosit ai fi putut jura că viitorul ţării depinde de momentul ajungerii lui în capitală. Poliţiştii s-au lăsat înduplecaţi şi se pregăteau să-l lase să plece. Pentru simplul cetăţean Silaghi această inechitate era strigătoare la cer: l-a recunoscut pe cel cu care schimbase semnele specifice, cu degetul mijlociu îndreptat în sus sau spre zona bucală, de câteva ori pe şosea, zonă unde legislaţia rutieră era la fel de facultativă pentru Bot. Şi unde se antrenează conştiincios pentru dialog social. Eugen Silaghi i-a reproşat lui Bot modul periculos în care conduce şi neregulile pe care le-a comis pe parcursul “întrecerii” lor. Mai să-i tragă impertinentului şi câteva peste ceafă, dacă nu-l scăpau poliţiştii, lăsându-l să plece la treburile urgente ce nu-l mai puteau aştepta.       

O lege pentru toţi, un răspuns de la Bot

Au vizionat împreună înregistrarea şi Silaghi a cerut poliţiştilor să fie tratat cu aceeaşi toleranţă ca falsul posesor de paşaport diplomatic, mai ales că el fusese înregistrat cu un km/h mai puţin ! A invocat principiul “legea un este egală pentru toţi?” În cele din urmă, pentru că tot se lăsaseră înduplecaţi de Bot şi nu doreau alt scandal, poliţiştii au menţionat în procesul verbal că Silaghi ar fi condus cu numai “71km/h” şi i-au aplicat un simplu avertisment. Silaghi şi-a luat în scris angajamentul că “nu se mai repetă” şi a scăpat de suspendarea permisului şi de o amendă consistentă. Vorba lui, noroc că a dat peste Bot. Întrebările lui rămân însă valabile în continuare. A precizat că nu face politică, astfel că Octavian Bot poate să fie liniştit că duşmanii nu i-au montat astfel de capcane, să cadă în ele pe drum, cum ar explica fostul deputat acest sugestiv episod. Nu ştia nici de impostura în care se plasase Bot prin folosirea unui paşaport la care nu mai avea dreptul. Asta i-o spunem noi, şi mai aşteptăm răspunsul lui Octavian Bot.

Cornel Melinte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.