Guvernul columbian a anunţat sâmbătă arestarea lui Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri din ţară, pentru care Statele Unite au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari, informează duminică AFP.

“Aceasta este cea mai grea lovitură care a fost dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră (…) comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar”, a salutat preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Pablo Escobar, liderul cartelului din Medellin, care controla până la 80% din comerţul global cu cocaină, a fost împuşcat de poliţia columbiană în 1993.

Imaginile difuzate de guvern îl arată pe Otoniel îmbrăcat în negru, încătuşat şi înconjurat de soldaţi columbieni înarmaţi. Traficantul de droguri a fost capturat la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea graniţei cu Panama.

Otoniel, inculpat de justiţia americană în 2009

Clan del Golfo este cea mai puternică bandă de traficanţi de droguri din Columbia, iar arestarea liderului său reprezintă cea mai mare lovitură dată de guvern crimei organizate.

Statele Unite oferiseră o recompensă de cinci milioane de dolari pentru capturarea sa.

Otoniel, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009, face în special obiectul unei proceduri de extrădare în New York.

Traficantul columbian în vârstă de 50 de ani conducea Clan del Golfo, alcătuit din foşti membri ai grupărilor paramilitare care au dus o luptă acerbă împotriva gherilelor de stânga până în anii 2010. El a preluat conducerea cartelului după moartea fratelui său Juan de Dios, alias Giovanni, în confruntări cu poliţia în 2012.

Cartelul, care se finanţează în principal prin trafic de droguri, minerit ilegal şi extorcare, este prezent în aproape 300 de municipalităţi din întreaga ţară, potrivit think tank-ului independent Indepaz.

Guvernul columbian acuză Clan del Golfo că este unul din responsabilii celui mai grav val de violenţe care zguduie ţara de la semnarea acordului de pace în 2016 cu gherilele Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Columbia rămâne principalul producător mondial de cocaină

Poliţia a informat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi că nu folosea un telefon mobil.

Otoniel a început să lupte la vârsta de 18 ani în Armata populară de eliberare, o gherilă marxistă demobilizată în 1991. După ce a depus armele, a început să lupte în grupările paramilitare de extremă dreapta. Multe din aceste grupări au fost demobilizate în 2006 la iniţiativa guvernului fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe (2002-2010). Otoniel a decis însă să rămână în ilegalitate.

În pofida a patru decenii de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia rămâne principalul producător mondial de cocaină, Statele Unite fiind cel mai mare consumator.


sursa: stirileprotv.ro

Citește și: Un tirist a murit ars de viu! Patru camioane au fost implicate în accident

1 COMENTARIU

  1. Miseii/Pai,Guvernul SUA cat si mafiotii jidani intretin traficul de droguri.Drogurile folosite de armata,de pacaliti si de dependentii creati de aceste otravuri aduc beficii uriase primilor pomeniti.Medicamentele pentru tratarea starilor drogatilor sant mai scumpe decat drogurile ln sine,vandute de o organizatie criminala ascunsa,dar care actioneaza cu acordul tacut al Guvernului,mai nou a guvernelor lumii.Amaratii nu platest medicamentele in totalitate ci prin intermediul Insurantelor medicale care suporta plata acestora prin banii luati de la Guverne,adica bani luati dela platitorii de taxe,adica dela noi.Proprietarii acestor Iunsurante medicale sant cei pomeniti mai ainainte.Acesta este misterul ascuns al drogurilor.Aceasta este miscarea de imbogatire si dominatie a Guvernelor temporare dar criminale,care se imbogatesc si de pe urma altor ghesefturi oneroase:defrisari de paduri,constructii de drumuri proaste dar foarte scumpe,ciubucuri primite din partea companiilor de produse alimentare facute rapid,otravitoare…etc.,Guvernele fiind compuse din declasatii morali ai societatii si”alesi”pe bani grei uneori.Hotii isi spala mainile intre ei.Asta-i situatia.Ce-i de facut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.