Ultima tranşă de uraniu de la Institutul de Cercetare Nucleară de la Piteşti a fost transportată în Rusia. Astfel, 182 de cilindri care conţin uraniu puternic îmbogăţit, furnizat în 1990 de fosta Uniune Sovietică, au fost transportaţi cu un cargou Antonov 224. Pentru realizarea transferului, România a primit ajutor din partea Statelor Unite. Transportarea uraniului către aeroport s-a realizat cu şase camioane, fiecare transportând 18 cilintri încărcaţi cu peste 12 bare de combustibil.
 
Convoiul a fost însoţit de un camion de rezervă şi o macara. Totodată, întregul convoi a fost supravegheat de un elicopter dotat cu camere cu infraroşu, potrivit România Liberă. Potrivit aceleiaşi publicaţii, costul operaţiunii a fost de 10,5 milioane de dolari, iar perioada de pregătire a tuturor aranjamentelor a fost de cinci ani. „Operaţiunea din România arată că este într-adevăr o sarcină complicată, fie şi cu un partener cooperant. De aceea, scopul preşedintelui este atât de important. Nu o putem face singuri. Avem nevoie de un efort comun din partea mai multor state” a precizat directorul programului internaţional al organizaţiei non-profit Nucleat Threat Initiative, Corez Hinderstein, citat de România Liberă.
 
Transportul de uraniu a fost aşteptat la Moscova cu un echipament special, inclusiv un container de cinci tone, supus unor testări de rezistenţă extensive, care să înlăture orice pericol în eventualitatea unei prăbuşiti a avionului. (S.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.