Până acum s-au realizat doar transplanturi de trahee sintetică, din celule stem. Traheea este tubul care leagă laringele de plămâni şi este esenţială pentru vorbire, potrivit Adevărul.
Primul transplant de trahee umană a fost realizat în SUA, în luna ianuarie, la spitalul Mount Sinai din New York. Cea care a trecut prin această experienţă este Sonia Sein. Operaţia a de transplant a durat aproximativ 18 ore şi a fost nevoie de circa 50 de specialişti – chirurgi, asistente medicale, anestezişti, specialişti în căile respiratorii şi medci rezidenţi.
Transplantul este o premieră mondială, până acum au mai fost făcute doar transplanuri de trahee sintetică, din celule stem, informează CNN, citat de Digi 24. „Imediat după aceea am putut respira. Când am respirat prima dată după transplant, m-am simţit ca în rai”, a spus pacienta. Sonia Sein, fostă asistentă social, în vârstă de 56 de ani, a suferit în anul 2014 un atac de astm şi a avut nevoie de ventilator. Atunci i-a fost afectată traheea.
A suferit mai multe intervenţii chirurgicale care în loc să rezolve problema au afectat-o şi mai mult. A fost nevoită să respire printr-o gaură creată chirurgical în gât, numită traheostomie, cu un tub care i-a coborât până înplămâni. „Pentru mine era un efort să respir”, îşi aminteşte ea. Eric Genden, chirurgul care a condus echipa care a făcut operaţia de transplant, a făcut cercetări în domeniu timp de de 30 de ani, de când era la facultatea de medicină. „Încă de când eram student mi se părea greu de crezut că putem face transplant de rinichi, ficat şi chiar de inimă, dar nu a existat nicio modalitate de a transplanta traheea”, a spus el.
Genden a spus că monitorizează îndeaproape starea lui Sein şi că nu sunt semne că organismul ei ar respinge noua trahee. „S-a descurcat incredibil de bine, sincer, mai bine decât am crezut vreodată. Ceea ce este cu adevărat interesant e faptul că celulele ei cresc în traheea donatorului. Aşadar, traheea donatorului devine încet a ei”, a spus medic