S-a dat startul vaccinării împotriva gripei sezoniere în farmacii, a anunțat marți Colegiul Farmaciștilor din România. Cei care vor să se imunizeze gratuit pot merge la farmaciile autorizate de Ministerul Sănătății. Vaccinarea se face de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022, se arată în comunicatul de presă. „Farmaciile care s-au înscris în programul pilot, autorizate să efectueze vaccinare antigripală, pun la dispoziția pacienților toată infrastructura și expertiza necesară pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Înțelegem dificultatea perioadei pe care o traversăm și credem că orice soluție suplimentară care îi ajută pe oameni să se protejeze împotriva gripei prin vaccinare este mai mult decât binevenită în acest moment”, a declarat doamna Farm. Florina Bonifate, Secretar General al Colegiului Farmaciștilor din România.

Programul de vaccinare în farmacii a fost necesar, susțin autoritățile, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane. Lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală Farmaciile care au dorit să se implice în program au fost autorizate de Ministerul Sănătății pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Lista acestora este publicată pe site-ul Ministerului și poate fi găsită aici. De precizat că, lista farmaciilor este în continuă completare pe măsură ce acestea pun la punct logistica necesară și primesc autorizațiile speciale. Ce trebuie să știe persoanele care doresc să se vaccineze

Potrivit comunicatului transmis de Colegiul Farmaciștilor din România, persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași: să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil; să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere; să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia, scrie Digi24.ro.

Autoritățile din sistemul medical fac însă câteva precizări importante: – vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare. – vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens. Domnul Prof. Univ. emerit Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, recomandă persoanelor vulnerabile să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja împotriva gripei. „Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației”, a declarat acesta.

Citește și: Fost consilier local vrea să construiască un cartier de case lângă Cluj Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here