Procesul fraţilor Adrian şi Miron Gărdean, judecaţi pentru dare de mită fostului ministru al Turismului,Elena Udrea, într-un dosar disjuns din „Gala Bute” a încetat definitiv, după ce decizia Tribunalului Hunedoara, de prescriere a faptelor, a rămas definitivă,miercuri, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, miercuri apelurile declarate de DNA şi de fraţii Adrian Gărdean şi Miron Dorel Gărdean împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Hunedoara în dosarul disjuns din cel cunoscut sub numele „Gala Bute”, în care fraţii Gărdean au fost acuzaţi de dare de mită fostului ministru Elena Udrea. Astfel, procesul a încetat definitiv, potrivit soluţiei publicate de instanţa din Alba Iulia.

La sfârşitul lunii decembrie 2018, magistraţii Tribunalului Hunedoara au constatat implinirea termenului de prescripţie a răspunderii şi au încetat procesul. Decizia a fost atacată cu apel de procurorii anticorupţie şi de fraţii Gărdean, la Curtea de Apel Alba Iulia.

„Respinge ca nefondate apelurile declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpaţii Gărdean Adrian şi Gărdean Miron Dorel împotriva sentinţei penale nr. 227/2018 pronunţată de Tribunalul Hunedoara (…) obligă pe fiecare inculpat apelant să plătească statului suma de câte 150 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat în apel (…) celelalte cheltuieli judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în soluţia pe scurt, pronnunţată în şedinţa de miercuri, 22 mai.

Conform DNA, în cursul anului 2010, Elena Udrea ar fi primit în mod indirect, prin intermediul lui Ştefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gărdean şi Miron Gărdean, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

Ce se arată în rechizitoriul procurorilor

„La datele de 24.08.2010 şi 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăţi controlate de inculpatul Lungu Ştefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie. Suma menţionată reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A. Din probele cauzei a rezultat că Udrea Elena Gabriela cunoştea împrejurările esenţiale referitoare la remiterea sumelor de bani, iar Lungu Ştefan a folosit o parte din banii astfel obţinuţi, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate şi de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata şi organizaţia Bucureşti a unui partid”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii DNA au mai spus că în cursul anului 2011 Elena Udrea ar fi cerut şi ar fi primit de la Adrian Gărdean, direct şi indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile făcute de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Sponsorizări din sumele de la minister

Astfel, în 7 februarie 2011, Udrea i-ar fi cerut lui Gărdean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-ar fi cerut lui Nastasia să îi comunice lui Gărdean că suma solicitată este de 10% din valoarea plăţilor făcute şi a celor care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

„Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean Adrian a înmânat 200.000 de euro lui Lungu Ştefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală. În data de 06.10. 2011, Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentajul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel. Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate”, menţionau procurorii în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.