Curtea de Conturi a României a publicat sinteza rezultatelor acțiunii de audit financiar desfășurată, în perioada  27 iunie – 29 iulie 2022,  la Primăria Băișoara.  Potrivit auditorilor externi, neregulile constatate la instituția condusă de primarul Liviu Ghib au provocat un prejudiciu în valoare de 55.000 de lei și au fost înregistrate abateri financiar-contabile de 1.910.000 de lei. De asemenea, primarul și viceprimarul au băgat mâna adânc în bugetul comunei și și-au majorat salariile cu 25% în loc de 20% pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. 

Curtea de Conturi a făcut publice rapoartele misiunilor de audit efectuate în cursul anului 2022 care vizează activitatea financiară a administrațiilor locale, pe parcursul anului 2021. În perioada  27 iunie – 29 iulie 2022, Primăria Băișoara a fost vizată de acțiunea de audit cu tema „Audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale Unității Administrativ Teritoriale a Comunei”. 

Primarul și viceprimarul și-au făcut cadou o majorare de salariu cu 5% mai mare decât prevede legea

Auditorii externi au constat nereguli în ceea ce privește calitatea gestiunii economico-financiare, arătând că au fost efectuate plăți nelegale pentru cheltuieli de personal în sumă de 21.170 lei, reprezentând drepturi salariale stabilite eronat prin majorarea indemnizației lunare a primarului și viceprimarului cu 25% în loc de 20% pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, a fost reținut faptul că încadrarea și remunerarea personalului din cadrul aparatului de specialitate al primarului nu s-a realizat în toate cazurile cu respectarea cadrului legal, fiind prejudiciat bugetul comunei cu suma de 10.650 lei.  Mai mult, au fost efectuate plăți nelegale, reprezentând actualizarea nejustificată a prețului cu manopera, la contractul de lucrări, pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și dotarea dispensarului uman din comuna Băișoara, Județul Cluj”, ca urmare a modificării salariului de bază minim brut în domeniul construcțiilor, fiind astfel creat un prejudiciu bugetului local în sumă de 16.683 lei, la care au fost calculate majorări de întârziere în sumă de 6.745 lei. De asemenea, au fost efectuate plăți fără existența documentelor justificative, întocmite conform legii, care să ateste exactitatea și realitatea sumelor datorate furnizorilor de bunuri și servicii.

Datele reflectate în situațiile financiare nu corespund cu realitatea

Curtea de Conturi a verificat exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, fiind constatat faptul că evidența contabilă la nivelul Primăriei Băișoara nu este condusă cu respectarea tuturor reglementărilor incidente, cu influență asupra situațiilor financiare. De asemenea, s-a reținut că nu au fost efectuate verificările prevăzute de legislația în vigoare pentru operațiunile cu numerar derulate prin casieria instituției și au fost înregistrate eronat în contabilitate ridicările de numerar de la trezorerie, derulate prin casieria Primăriei, în condițiile în care acestea nu au fost evidențiate prin debitul, respectiv creditul contului 5311 „Casa”, fiind astfel denaturate rulajele acestui cont.

În ceea ce privește organizarea, implementarea și menținerea sistemelor de management și control intern (inclusiv audit intern), Curtea de Conturi a stabilit că sistemul de control intern/managerial implementat la nivelul Primăriei Băișoara nu este organizat și exercitat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Mai mult, instituția condusă de Liviu Ghib nu a procedat la implementarea Strategiei  naționale anticorupție 2021-2025 și a documentelor aferente acesteia.

„În urma acțiunii de audit financiar, s-a constatat că situațiile financiare nu au fost întocmite din toate punctele de vedere semnificative, în conformitate cu cadrul general de raportare financiară aplicabil în România și nu oferă o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței financiare a entității Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Băișoara la data de 31 decembrie 2021 și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată în perioada auditată, motiv pentru care opinia exprimată este opinie contrară.” a arătat Curtea de Conturi în urma acțiunii de control

Măsurile dispuse și recomandările formulate de Curtea de Conturi: 

  • Înregistrarea corectă și completă în evidența contabilă a elementelor de natura activelor proprii, creanțelor și datoriilor, astfel încât situațiile financiare să ofere o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței financiare și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată. 
  •  Înregistrarea în contabilitate a operațiunilor economice cronologic prin respectarea succesiunii documentelor după data de întocmire a acestora și sistematic, în conturi sintetice și analitice, în conformitate cu regulile stabilite pentru forma de înregistrare în contabilitate.
  • Reverificarea operațiunilor în numerar efectuate în anul 2021 și stabilirea eventualelor diferențe între operațiunile înregistrate în registrul de casă și cele înregistrate în evidența contabilă, iar în cazul existenței unor diferențe luarea măsurilor ce se impun cu respectarea prevederilor legale.
  • Stabilirea prejudiciului cauzat bugetului local al Comunei Băișoara, prin majorarea indemnizației lunare a primarului și viceprimarului cu 25% în loc de 20% pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și recuperarea acestuia, în condițiile legii. Calcularea, înregistrarea în evidența contabilă și regularizarea cu bugetele publice a contribuțiilor aferente sumelor acordate necuvenit. 
  • Stabilirea prejudiciului cauzat bugetului local al Comunei Băișoara, prin determinarea eronată a drepturilor salariale acordate administratorului public, respectiv prin depășirea indemnizației viceprimarului, inclusiv majorarea prevăzută la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de 20% de care putea beneficia pentru implementarea a două proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și recuperarea acestuia, în condițiile legii. 
  • Extinderea verificărilor și în ceea ce privește modul de calcul al drepturilor salariale acordate personalului pentru perioada concediilor de odihnă și cuantificarea prejudiciilor rezultate și recuperarea acestora, în condițiile legii. 
  • Calcularea, înregistrarea în evidența contabilă și regularizarea cu bugetele publice a contribuțiilor aferente sumelor acordate necuvenit.  
  • Stabilirea prejudiciului cauzat bugetului local al Comunei Băișoara, prin efectuarea de plăți nelegale, reprezentând actualizarea prețului contractului de achiziție publică și luarea de măsuri pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.