SC Grădinariu Import Export este una dintre firmele care câştigă licitaţii pe bandă rulantă de la administraţiile din România. Primăria Dej, condusă de PSD-istul Morar Costan, a atribuit doar în luna septembrie două licitaţii acestei firme în valoare de peste 1,2 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziţia de utilaje. Consiliul Judeţean Cluj a atribuit licitaţii în valoare de peste 13,5 milioane de lei şi primăria clujeană a cotizat şi ea, la rândul ei, cu câteva contracte. La nivel naţional, SC Grădinariu Import Export câştigă sute de contracte. Patronii firmei au legături de afaceri cu Stelian Ilie, un fel de ”mini-Sebastian Ghiţă”, conectat la business-urile lui Gabriel Naghi, fost şef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu.

 

Municipalitatea dejeană a cumpărat în luna septembrie o cisternă cu lamă de deszăpezire ”Obiectul contractului îl constituie achiziţie 1 buc. utilaj pentru stropit stradal cu lamă deszăpezire necesară pentru întreţinerea străzilor din municipiul Dej” cu suma de 562.400 de lei, fără TVA, şi o ”automăturătoare stradală de mare capacitate, în vederea executării lucrărilor de curăţenie pe străzile din municipiul Dej” pentru care a cheltuit 759.000 de lei, fără TVA. Ambele licitaţii au fost câştigate de firma SC Grădinariu Import Export, care a fost singura firmă care a depus ofertă. Tot în septembrie, municipalitatea din Zalău a încheiat un contract pentru cumpărarea unui utilaj încărcător frontal pentru suma de 273.949 de lei, fără TVA. Şi aici a fost singura firmă care a depus o ofertă. Iniţial, reprezentanţii autorităţii din Zalău estimaseră valoare contractului la suma de 273.949,60, adică cu 60 de bani mai mult decât preţul cu care au încheiat contractul.

Anul trecut, Primăria Cluj Napoca a cumpărat de la această firmă o maşină de ridicat gunoi cu suma de 402.950 de lei, fără TVA. Şi aici, SC Grădinariu Import Export a fost singura firma care a depus ofertă pentru această licitaţie!

CJ Cluj a atribuit firmei Grădinariu Import Export, care a a participat la licitaţie în asociere cu SC Europlast România, un contract în valoare de 13,5 milioane de lei. Firmele au câştigat licitaţia ”Echipamente pentru colectarea deşeurilor în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj”, în situaţia în care în judeţul Cluj Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), practic nu există!

Surpriză sau nu, firma este sponsor politic al PSD.

stelian ilie

Băieţii cu ochi albaştri

În 2013, societatea Grădinariu Import Export s-a asociat cu SC Mira Telecom pentru câştigarea unui contract de 1,3 milioane de euro. Patronul Mira Telecom, Stelian Ilie, este un fel de ”mini Sebastian Ghiţă”, un personaj controversat care a fost implicat în scandalul ”detectoarelor de bombe”, nişte dispozitive controversate care ar trebui să detecteze de la distanţă substanţele explozibile. Însă, în cele mai multe cazuri, acestea s-au dovedit a fi nefuncţionale, cauzând şi pierderi de vieţi omeneşti în teatrele de război din Irak şi Afganistan. Pentru vânzarea lor, Stelian Ilie s-a asociat cu James William McCormick, un personaj controversat care a fost şi arestat pentru implicarea lui în această afacere. Cei doi au încheiat cu Guvernul Irakian un contract în valoare de 85 de milioane de dolari. Detectorul ADE 651 este vândut de compania ATSC, care este partener al Mira Telecom SRL, firmă care a produs componente ale dispozitivului şi s-a ocupat de comercializarea lui.

În final, McCormick a primit o condamnare de 10 ani de puşcărie după ce a fost judecat în instanţele britanice pentru implicarea lui în această afacere.

În cursul acestui an, Mira Telecom s-a cerut singură în insolvenţă, chiar dacă în ultimii trei ani a avut profituri nete de peste un milion de lei.

Stelian Ilie face parte din cercul apropiat al lui Gabriel Naghi, fostul şef al SPP până în 2005.

Generalul Gabriel Naghi a fost comandant de pluton înainte de Revoluţie, iar implicarea sa în evenimentele din decembrie 1989 a avut un succes atât de mare, încât revoluţionarii l-au înscris într-un loc de frunte pe lista celor care au încercat reprimarea revoltei populare.

Pe 26 decembrie 1989, Naghi a fost unul dintre cei patru ofiţeri MApN care s-au oferit să formeze prima garda a preşedintelui Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu. Ulterior a ajuns şef al SPP, funcţie pe care a ocupat-o până în 2005.


Afacerea Grădinariu

Aflată în proprietatea Mariei Grădinariu şi a lui Radu Grădinariu, un inginer care a intrat în afaceri în anii ’90 cu ideea de a aduce Trabanturi şi Dacii din Germania, mai ales pentru piese de schimb, firma Grădinariu Import Export SRL se află în prezent pe în primii 90 de clienţi ai statului, rezultaţi din contractele locale, cu afaceri de 2,556,090 de euro încheiate numai în 2014 cu primăriile şi Consiliile Judeţene. Potrivit gândul.info, în 2012, alegerea companiei ca furnizor de maşini de gunoi în judeţul Iaşi, în acelaşi program de management al deşeurilor, a stârnit controverse politice. Primarul din Iaşi, Gheorghe Nechita, lider PSD, reclama la acea vreme că firma ar avea legături politice cu liderul liberalilor ieşeni de la acea vreme, Relu Fenechiu, în prezent arestat în dosarul „Transformatorul”. La Cluj, compania cunoscută în piaţa de profil şi ca furnizor al Rosal (firma care i-a aparţinut PDL-istului Silviu Prigoană) a primit un contract în valoare de 2,522,272.18 de euro cu TVA finanţat din fonduri europene, din bugetul de stat şi din bugetul local pentru „recipienţi de colectare a deşeurilor reciclabile, cu capacitatea de 1.100 litri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here