Romeo Couți, jurnalist TV Senior în cadrul Compartimentului Programe al Studioului Teritorial TVR Cluj a sesizat Sindicatul MediaSind Filiala TVR Cluj, după ce conducerea interimara a TVR Cluj decis să interzică difuzarea emisiunii „Reporter Special” programată pentru 5 iunie, ora 16:30. 

Emisiunea interzisă de la difuzare trata o temă extrem de dezbătută în presa internațională și prezenta un interes major pentru publicul din România: Viktor Orban, produsul reformei politice ungare şi exponent al națiunii maghiare, ofensiva Budapestei adupra Transilvaniei. În studioul TVR Cluj au participat la discuție istoricul Alexandru Ghișa şi analistul col. SRI(r) Tudor Păcuraru.

Jurnalistul Romeo Couți a dezvăluit că emisiunea a fost oprită de la difuzare de către conducerea interimară TVR Cluj, deoarece col. SRI(r) Tudor Păcuraru nu a prezentat documente care să ateste că Viktor Orbán nu mai este un partener de încredere pentru Bruxelles. Romeo Couți susține că a fost anunțat că emisiunea nu va mai fi difuzată numai cu două zile înainte de data în care era programată, cu toate că emisiunea a fost predată la secretariatul de emisie în 24 mai. 

„Laura Pașca a comis și un abuz în funcție”

„În data de 3.06.2022 doamna Laura Pașca, coordonator interimar cu atribuții de producător executiv mi-a transmis un e-mail prin care m-a anunțat că emisiunea Reporter Special, programată pentru difuzare pe TVR Cluj în data de 5.06.2022 încalcă principiul informării corecte și pe cel al imparțialității, motiv pentru care nu va fi difuzată.

Consider că argumentele prezentate în e-mail încalcă grav principiile jurnalismului, al dreptului la opinie al interlocutorilor și împiedică informarea corectă a publicului telespectator. Nu am să insist asupra acestora, deoarece este evident că au fost formulate pentru a cenzura brutal un produs editorial pe o temă sensibilă, dar de mare actualitate: strategia Guvernului Viktor Orban față de Transilvania din perspectiva noului mandat. Invitații emisiunii au fost doi analiști de marcă: Tudor Păcuraru, colonel SRI(r), editorialist de politică externă la Evenimentul Zilei și Alexandru Ghișa, istoric și dimplomat cu expertiză recunoscută în relațiile România-Ungaria.

Un argument în plus care demonstrează că s-a dorit ca această emisiune să nu fie difuzată este faptul că am predat emisiunea la secretariatul de emisie în data de 24.05.2022, iar observațiile asupra conținutului mi-au fost transmise pe email în data de 3.06.2022. după aproape două săptămâni, cu două zile înainte de data difuzării.

De asemenea, consider că doamna Laura Pașca era obligată să îmi ceară un punct de vedere în scris referitor la observațiile făcute pentru a avea o imagine de ansamblu asupra emisiunii. Prin oprirea de la difuzare a acestei emisiuni, doamna Laura Pașca a comis și un abuz în funcție deoarece în atribuțiile sale nu intră acest tip de competențe.”, a semnalat jurnalistul Romeo Couți. 

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obțină un punct de vedere din partea Laurei Pașca, coordonator interimar cu atribuții de producător executiv, cu privire la aspectele semnalate, însă aceasta ne-a îndemnat să trimitem o solicitare în scris, motivând că nu are timp să dea explicații la telefon.  

Prin urmare, am depus o solicitare la Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Protocol al TVR, în urma căreia ni s-au comunicat următoarele: 

„Conform Legii nr. 41/1994, Televiziunea Română, ca serviciu public, are obligația de a prezenta, în mod obiectiv, imparţial, realitățile interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetățenilor, comentarea informaţiilor prezentate în programele TVR trebuie făcută cu obiectivitate. 

Studiourile teritoriale sunt parte a Televiziunii Române, însă au autonomie editorială. Canalul difuzor, în cazul de faţă studioul TVR Cluj, este cel care ia decizia ierarhică editorială referitoare la aspectele deontologice și etice ale unui program produs în vederea difuzării. În termeni profesionali, această decizie poartă denumirea de viză de emisie. 

Ediția emisiunii ,,Reporter special”, care îi avea ca invitați pe domnii Alexandru Ghişa şi Tudor Păcuraru, nu a putut fi difuzată de TVR Cluj în forma propusă de realizatorul Romeo Couti deoarece, din perspectiva respectării normelor deontologice, şeful ierarhic a constatat necesară o serie de completări în scopul informării corecte a publicului telespectator. 

În acest sens, realizatorului emisiunii în discuție i s-a solicitat să includă şi argumente pentru afirmaţiile nesustinute de dovezi ale domnului Tudor Păcuraru. 

Decizia de completare a emisiunii a fost luată şi în contextul în care o altă ediție a „Reporter Special” a fost refuzată la difuzare de către TVR 3 – post care, prin structura sa, preia producțiile studiourilor teritoriale -, iar alta a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu amendă de 10.000 de lei, deoarece au fost prezentate informații nedemonstrate. Astfel, Consiliul a constatat că: „radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”. 

TVR respectă dreptul la opinie, atâta timp cât aceasta este argumentată temeinic. Televiziunea Română și angajații săi au obligaţia de a respecta legislația în vigoare, regulile și regulamentele CNA, să realizeze şi să difuzeze emisiuni care să informeze corect, obiectiv, echidistant, să nu incite la ură și discriminare.” 

Potrivit răspunsului primit din partea Serviciului de Comunicare, Relații Publice și Protocol ar TVR, jurnaliștii ar trebui să se autocenzureze, să spună doar o parte din adevăr, acea parte care nu lezează pe nimeni, iar dacă nu fac acest lucru, li se pune pumnul în gură.

 „Se aplică metode specifice celui mai brutal regim comunist”

Cenzura de la TVR Cluj a fost criticată aspru și de deputatul AUR, Dan Tanasă, care a adresat o întrebare preşedintelui director general al TVR, Dan Turturică, prin care îi cere să i se comunice care a fost motivul ce a stat la baza refuzului de a difuza emisiunea „Reporter Special” programată pentru 5 iunie. 

„Constatăm cu stupoare că în anul 2022 în România încă se aplică metode specifice celui mai brutal regim comunist, în care ideile, materialele și emisiunile sunt cenzurate, iar autorii sunt avertizați cu privire la informațiile pe care doresc să le difuzeze.

Cum este posibil ca postul public de televiziune, prin biroul teritorial din Cluj-Napoca să cenzureze o emisiune de interes real în această perioadă. Reprezintă subiectul Viktor Orban și politica revizionistă maghiară o temă interzisă și, în acest caz, care sunt motivele pentru care jurnaliștii români suferă acest tip de interdicții?

În ce mod poate Televiziunea Română să justifice această atitudine vasală viziunilor revizioniste ale Ungariei și ale reprezentanților locali ai acestei politici ostile față de statul român, respectiv ale organizației UDMR?”, a întrebat deputatul AUR, Dan Tanasă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.