Procurorul Lumperdean prelungeşte un control judiciar după bunul plac, fără a respecta procedurile legale. Astfel că acesta recurge în continuare la măsuri abuzive împotriva lui Ioan Opre. Ultima mişcare a procurorului a fost să îi prelungească controlul judiciar şi să îl înştiinţeze pe Opre la câteva zile DUPĂ ce acestuia i-a expirat ordonanţa.
Prelungire de control judiciar făcută „pe genunchi”
Ioan Luperdean a solicitat prelungirea controlului judiciar pentru Ioan Opre doar cu o zi înainte de expirarea celui anterior. Legea prevede însă clar ca acesta să acţioneze cu cinci zile înainte.
Cu alte cuvinte, articolul 235 din Codul de procedura penală ce prevede prelungirea măsurii arestului preventiv pe care procurorul are obligaţia săo facă cu cinci zile înainte de expirare, s-a modificat, iar acel termen de 5 zile ce era iniţial cu titlul de recomandat, acum e obligatoriu prin CCR 336 din 30 aprilie 2015.
Acelaşi lucru se aplicăşi la procedura de prelungire a controlului judiciar, deoarece vorbim de o altă măsură preventivă. Lumperdean era obligat să sesizeze instanţa şi totodată să îl cheme la audieri pe Ioan Opre.
Încălcare a procedurii! Pe Opre l-au anunţat după prelungire!
Pe cât de absurd sună, pe atât de real este. Ioan Oprea a fost înştiinţat că i s-a prelungit controlul judiciar, la câteva zile după. Astfel, găsim un nou abuz marca Ioan Lumperdean prin simplul fapt că legea îl obligă pe procuror să efectueze prelungirea doar după AUDIEREA inculpatului şi nu să o pună în direct aplicare, pe încă 60 de zile. Mai mult decât atât, Lumperdean i-a comunicat lui Opre măsura dispusă, abiadupă 3 zile de la implementare, producând o altă ilegalitate.
Conform art 215, aliniatul 8, în cursul urmării penale procurorul ce a luat măsura poate dispune din oficiu sau la cererea inculpatului, prin ordonanţă, impunerea sau revocarea unor obligaţii pentru inculpat ori înlocuirea sau încetarea celor dispuse iniţial, dacă apar motive temeinice,pentru a justifica aceasta, DUPĂ AUDIEREA INCULPATULUI.
Luperdean însă nu l-a mai chemat la audieri pe Ioan Opre şi a pus direct în aplicare prelungirea controlului judiciar. Procesul verbal semnat de Opre prin care a aflat că se află sub control judiciar pentru încă 60 de zile s-a încheiat în data de 14 octombrie:
„Anul 2015,luna octombrie, ziua 14, în oraşul Năsăud, judeţul Bistriţa Năsăud(…) am procedat la invitarea la sediul Poliţiei Năsăud a numitului Ioan Opre (…) ocazie cu care i-am adus la cunoştinţă, că faţă de el Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- DIICOT, Biroul Teritorial Bistriţa Năsăud, a dispus prelungirea măsurii controlului judiciar prin ordonanţa din 09.10.2015, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 11.10.2015 şi până la data de 09.12.2015”
Abuzul lui Lumperdean poate fi nul
Avocatul Sonia Almaş, apărătorul lui Ioan Opre, a contestat măsura dispusă de procurorul Lumperdean, în instanţă. Drept urmare, judecătorul de drepturi şi libertăţi va hotărî dacă măsura aplicată de procurorul bistriţean în cazul lui Opre este sau nu în regulă.
„Nouă nu ni s-a comunicat procedural, astfel că am contestat măsura controlului judiciar şi am cerut revocarea acestuia, fiindcă din punctul nostru de vedere şi mai ales ţinând cont de modul în care s-a derulat acest dosar, faţă de clientul nostru nu se mai justifică nici măsură preventivă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, avocatul Sonia Almaş.
Istoric de fapte abuzive asupra lui Opre
N-a trecut nici o lună de când procurorului DIICOT Ioan Lumperdean i s-a întors a doua oară dosarul lui Ioan Opre de către Curtea de Apel Clujdatorită gravelor inadvertenţe din cadrul rechizitoriului. Magistratul trebuie să refacă rechizitoriul a doua oară datorită crasei sale incompetenţe, observată chiar şi de judecătorii de la Tribunalul Cluj şi Curtea de Apel Cluj. Reamintim că Ioan Opre a fost trimis în judecată pentru proxenetism, deşi în cadrul unor fapte nu s-a început încă urmărirea penală, fapt care este extrem de grav. Dacă data trecută ne întrebam cât îl mai suportă Raul Radmacher, şeful DIICOT BN, pe procurorul Ioan Lumperdean şi gravele sale erori, de această dată ne întrebăm dacă s-ar putea pune în discuţie demisia procurorului Lumperdean din cauza prejudiciului de imagine pe care îl creează Parchetului, care ar trebui să lupte cu mafia.
Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au trebuit să decidă dacă întorc sau nu dosarul lui Ioan Opre la DIICOT. Judecătorii de la Tribunalul Cluj au decis reîntoarcerea dosarului datorită numeroaselor abuzuri făcute de procurorul DIICOT Ioan Lumperdean în acest caz. Gazeta de Bistriţa vă dezvăluie noi abuzuri făcute de magistratul Lumperdean aşa cum le arată colega sa, judecătorul Alina Ţopan de la Tribunalul Cluj.
Procurorul „neatins”
Procurorul Ioan Lumperdean de la DIICOT BN poate fi suspectat de numeroasele abuzuri pe care le-a facut in cazul lui Ioan Opre. Prima data i-a fost respins rechizitoriul in luna mai a acestui an si l-a completat, insa nu suficient ca sa ii multumeasca pe judecatorii de la Tribunalul Cluj, care sunt extrem de exigenti in infaptuirea legii.
”În baza art.346 alin.3 lit. a C.pr.pen. constată neregularitatea rechizitoriului nr.3/D/P/2013 emis de Parchetul de pe lângă ÎCCJ DIICOT Biroul Teritorial Bistriţa Năsăud la data de 26.11.2014 prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii: 1.M. G. M., 2. D. P., 3. Opre Ioan 4. A. F. L., 5. D.A. A., 6. S.A. D., 7. M. A. M., 8. S. S. A., , şi dispune restituirea cauzei la parchet. Stabileşte în favoarea Baroului de avocaţi Cluj suma de 400 lei reprezentând onorariile avocaţiale parţiale (cuvenite av. Luca Mihaela şi Linca Adina, câte 20 lei fiecare) care se avansează din FMJ. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 10.07.2015”, se arata în decizia din iulie a magistratului Alina Topan de la Tribunalul Cluj.