Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca este singura Universitate de stat din România care nu are un sediu oficial unde să-și desfășoare activitatea. Guvernul a adoptat hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției. La finalul proiectului, Academia va avea un campus format dintr-o sală de spectacole, sediul propriu-zis al academiei, un cămin studențesc, o sală de sport și o clădire pentru ateliere pentru decoruri și pentru atelierul de întreținere a clădirii principale. Sediul va fi amenajat în cartierul Mănăștur, pe strada Bucium amenajat în clădirea nefinalizată care trebuia să fie spital.

Academia de Muzică din Cluj-Napoca se confruntă cu o problemă majoră. Actualmente clădirea în care își desfășoară momentan activitatea este situată pe strada I.C. Brătianu, aceasta însă a fost retrocedată către Episcopia Română Unită cu Roma, prin urmare conform legii 165/201, Universitatea este obligată să elibereze imobilul până în anul 2023. În prezent, din acest complex de clădiri, academia are în proprietatea sa doar Sala Studio și o mică anexă, dar nu și spațiile unde se desfășoară activitățile didactice. Acesta este motivul major pentru care Universitatea are nevoie urgentă de o infrastructură modernă, unde studenții care sunt într-un număr destul de mare să își desfășoare activitatea academică dar și unde să poată organiza evenimentele artistice. Totodată luând în considerare faptul că academia  în prezent deservește unui număr de 1.100 de studenți și 223 de profesori, este greu ca aceasta să își desfășoare activitatea fără un sediu fix și sigur.

Prin urmare, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a publicat în consultare publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei „Extindere şi etajare Corp C1, conversie funcţională în Academia de Muzică, extindere corp C2 şi conversie funcţională în ateliere de întreţinere pentru clădirea principală, extindere şi amenajare sală de sport în corp C4, stada. Bucium FN, municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj”. Acest proiect presupune mai pe scurt

Noul sediu al instituţiei clujene de învăţământ superior ar trebui amenajat în clădirea nefinalizată din cartierul Mănăştur, aflată acum în ruină şi în care ar fi trebuit să funcţioneze Spitalul de Urgenţă din municipiu. Amenajarea unui Campus Universitar cae să fie format dintr-un sediu propriu zis al Academiei, o sală de spectacole, un cămin studențesc, o clădire pentru ateliere pentru decoruri, un atelier pentru întreținerea clădirii principale și o sală de sport. Suprafața totală a terenului pe care se va amenaja Campusul este de 20.071 de metri pătrați. Clădirea actuală va fi reconfigurată și extinsă,  de la 11.585 metri pătrați pe care se extinde în momentul de față, până la 23.098 de metri pătrați.

Despre finanțarea proiectului

Finanţarea acestui proiect prevăzut la art. 1 se va face din surse multiple. Finanțarea majoră va veni de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, totodată din veniturile proprii ale Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii. Valoarea estimată totală a investiţiei este de 176.488.000 lei, din care valoarea finanţată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii este de 166.901.000 lei.  Durata de realizare estimată este de proiect este de 24 de luni.

Ludovic Orban, Premierul României a luat în serios această problematic, afirmând anterior ședinței de Guvern la care s-a aprobat această investiție: ”Universitatea de Muzică din Cluj se confruntă cu o situaţie foarte gravă, au nevoie de un sediu şi trebuie aprobat indicatorii tehnico-economici, aţi iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Unde s-a blocat? Verificaţi. Nu o să mai aibă unde să desfăşoare activitatea dacă noi nu rezolvăm aprobarea indicatorilor tehnico-economici, să se poată da drumul la investiţie. Aş vrea ca la şedinţa de pe data de 30 decembrie să avem avizat proiectul. La şedinţa de pe 30, vreau să fie pe ordinea de zi, să îl aprobăm”.

De la spital, la bal

Clădirea unde urmează să se construiască noul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” are o istorie „tumultuoasă”. În trecut a fost plănuită ca fiind un nou spital de urgență în Cartierul Mănăștur, construcție care a început încă din 1995 dar care a fost oprită după un an. Construcția a fost oprită din cauza lipsei de finanțare , după ce au fost cheltuiți aproximativ un milion de lei. Din acel moment, la o distanță de peste 20 de ani, spitalul abandonat a devenit o ruină din cauza buruienilor și copacilor crescuți în acoperiș.

Acest proiect de Construire a Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost inițiat de către  Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj, iar încă din anul 2005, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat dezvoltarea clădirii spitalului cu ajutorul unor potenţiali investitori, cu scopul de a realiza Centrul Cultural Transilvania, care trebuia să includă Academia de Muzică, Liceul de Muzică şi Filarmonica de Stat “Transilvania”. Cu toate acestea, acest demers nu a fost finalizat iar în 2006 autoritățile au mai efectuat o încercare, în urma căreia Consiliu Judeţean, a aprobat transmiterea cu titlu gratuit din proprietatea privată a judeţului Cluj şi din administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj, aflată în subordinea CJ Cluj, a clădirii spitalului în proprietatea privată a statului român şi în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării „în vederea realizării sediilor Liceului de Muzică «Sigismund Toduţă» şi Academiei de Muzică «Gheorghe Dima din municipiul Cluj-Napoca”.

După aceste două idei nereușite, în anul 2013 s-a revenit la proiectul inițial prin care Consiliul Județean Cluj a propus din nou amenajarea imobilului ca spital de urgenţă pentru copii, însă fără vreo concretizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.