În 13 iulie, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații (SRI) a deschis 32 de procese împotriva persoanelor care și-au obținut titlul de doctor în științe plagiind lucrările de doctorat.

Demersul juridic reprezintă o noutate absolută și vine după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a educației naționale a fost modificat în data de 21 iulie 2019 astfel încât, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an. 

Totuși, după intrarea în vigoare a prevederii la 21 iulie 2019 și până în prezent, CNATDCU a retras pentru plagiat doar 19 titluri de doctor susținute la Academia SRI. Asta ridică semne de întrebare cu privire la restul de 13 acțiuni înregistrare în instanță.

Aceste 13 acțiuni vizează titluri retrase în zilele de 11 și 15 iulie 2019, fapt care pune în discuție legalitatea acțiunilor de chemare în judecată. 

În plus, deși a avut la dispoziție un an întreg pentru a iniția cele 32 de acțiuni în instanță, Direcția Juridică a SRI – cea care a întocmit și înaintat acțiunile de chemare în judecată – a depus actele chiar la limita de împlinire a termenului de un an. 

Dacă ar fi întârziat câteva zile, unele dintre acțiuni ar fi fost tardive. 

De altfel, în cazul celor două procese deschise ulterior datei de 13 iulie, nu e clar dacă au fost operate sau nu în termenul legal. 

Printre cei chemați în judecată pentru a li se anula diploma de doctor după ce au fost declarați plagiatori de către CNATDCU se numără nume grele în comunitatea de intelligence și securitate din România:  

  • generalul (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI;
  • generalul (r) Sorin Gabriel Cozma,  fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI;
  • generalul (r) Gabriel Naghi, fost șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) în perioada decembrie 2000 – decembrie 2005;
  • Radu Stroe, fost ministru de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014);
  • Daniel Andrei Moldoveanu, fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații
Generalul SRI Dumitru Dumbravă a fost trecut în rezervă în septembrie 2018

De asemenea, și clujeanul Toma Rus, fost secretar în ministerul de Interne și fost șef al BCCO Cluj Napoca, se află printre cei care și-au plagiat diploma de doctorat și sunt vizați de procesele Academiei SRI.

Potrivit Emiliei Sercan, deși în răspunsul primit de la Biroul de Presă al SRI se precizează că Direcția Juridică a deschis 32 de acțiuni de chemare în judecată pentru anularea diplomelor tuturor celor cărora CNATDCU le-a retras titlul de doctor în 2019 și în 2020, pe portalului instanțelor de judecată, figurau ca deschise la Curtea de Apel București, ieri, doar 22 de acțiuni. 

20 de dosare din cele 22 sunt înregistrate în aceeași zi, mai exact în data de 13 iulie 2020. 

Juriștii consultați susțin că este posibil ca pe portal să apară unele erori și că unele dosare se înregistrează cu întârziere. În acest caz, întârzierea de afișare ar fi deja de o lună și 13 zile. 

Printre cele 20 de dosare care apar înregistrate la Curtea de Apel București pe 13 iulie 2020, 10 sunt ale unor persoane cărora li s-a retras titlul la data de 11 iulie și la data de 15 iulie 2019. 

Dacă data de la care curge termenul de un an în care se poate deschide acțiune în instanță este cea al emiterii ordinului, ultima zi în care s-ar fi putut înregistra procesele pentru titlurile retrase în 11 iulie 2019 era chiar 13 iulie 2020, având în vedere că 11 iulie 2020 a picat într-o zi de weekend. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.