Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a transmis, în decembrie, șapte sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat către Ministerul Educației şi Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Sesizările vizează şapte doctori, printre care și Toma Rus.

“Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a transmis șapte sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat către Ministerul Educației Naționale – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) şi CNATDCU privind tezele de doctorat elaborate de: Nae Cătălin Radu, Goleanu Ana-Maria-Oana, Ibănescu Cătălin-Ștefan, Sticlaru Marius, Vevera Florina, Tudor Ana-Maria și Tudor Alexandru Marius”, se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ, postat pe site.

De asemenea, potrivit sesizărilor postate de CNATDCU pe site-ul oficial al instituţiei, printre reclamaţi este şi Daniel Andrei Moldoveanu. Acesta a obţinut titlul de doctorand cu teza “Către un model de comunitate de informaţii”. Moldoveanu a fost consilierul lui Traian Băsescu şi director al Oficiului pentru Informaţii Integrate din cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii.

Totodată, Moldoveanu a fost anchetat, în 2017, în dosarul ANRP 5, privind despăgubirile ilegale. În acest dosar, a mai fost acuzat şi omul de afaceri Horia Simu.

Un alt reclamat este şi Pasăre Ionel Claudiu, fost consilier în Ministerul Educaţiei , purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi consilier al senatorului Ioan Talpeş. În 2016, a candidat la funcţia de deputat din partea Partidului România Unită, condus de Sebastian Ghiță. Pasăre a obţinut titlul de doctor cu lucrarea „Tendințe și perspective ale conceptelor de securitate ale NATO în plan regional și global”.

Pe lista cu sesizări se mai află şi Cătălin Chivu, care fost de două ori șeful Inspectoratului Județean de Poliție Brăila. Acesta a obținut titlul de doctor cu lucrarea intitulată „Penetrarea sistemului național de securitate de către grupările de criminalitate organizată”.

 

Toma Rus şi filiera clujeană

Un alt nume cunoscut din noul lot de doctori reclamaţi de Academia SRI este Toma Rus. Clujean de origine, el a condus mai multe structuri locale de poliţie înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP.

În 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR (2008-2009).

În primul și cel mai scurt mandat pe care Gabriel Oprea l-a avut ca ministru de Interne (care a durat două săptămâni), Toma Rus a fost subsecretar de stat și adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică.

De altfel, Gabriel Oprea i-a fost şi conducător de doctorat. La data susținerii tezei sale, în 2011, Toma Rus era lector la Universitatea „Spiru Haret” și cadru didactic asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Criminalitatea organizată − vulnerabilitate la adresa securității naționale” este titlul lucrării care i-a adus titlul de doctor.

Președintele comisiei de susținere a fost Gheorghe Teodoru Ștefan, care era rector al Academiei SRI la acel moment.

Cei trei referenți care au decis să-i acorde titlul de doctor sunt Vasile Dîncu − fost vicepremier în guvernul Cioloș și unul dintre bunii prieteni ai lui Gabriel Oprea, Mihail Vasile-Ozunu − președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, și Gheorghe Toma − secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

După sesizările depuse la CNATDCU pe numele lui Daniel Moldoveanu și al lui Toma Rus, numărul doctorilor de la Academia SRI care sunt acuzaţi de plagiat şi care l-au avut ca îndrumător pe Gabriel Oprea ajunge la 9.

Patru dintre aceștia nu se confruntă, pentru moment, cu astfel de acuzații: Florian Coldea, Romeo Raicu, Radu Stroe și Gheorghe Muscalu.

 

Judecător la Înalta Curte cu doctorat la SRI
Corina Michaela Jîjîie este judecătorul cu cea mai înaltă funcție care a obținut un doctorat la Academia SRI în timp ce se afla în activitate, scrie pressone.ro.

În 2013, când a devenit doctor în Științe Militare și Informații, ea era șefa Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conducătorul ei de doctorat a fost Gheorghe Toma, cel care i-a ajutat logistic pe George Maior și Gabriel Oprea să înființeze ASSN, fiind în acest moment secretarul general al Academiei.

Teza de doctorat a lui Jîjîie se intitulează „Prevenirea și combaterea criminalității în domeniul mediului înconjurător”.

Președintele comisiei de susținere a fost Constantin Onișor, la acel moment decan al Facultății de Informații din cadrul Academiei SRI.

Nicolae Popa, fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, este unul dintre cei trei referenți care i-au acordat Corinei Jîjîie titlul de doctor. Ceilalți doi referenţi au fost Ion Griga, de la Universitatea Ecologică din București, și Cristian Popa, profesor la ANIMV.

Corina Jîjîie a fost procuror în judeţul Dâmboviţa până în 2002, când a devenit direct judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). În 2015 s-a pensionat din magistratură.

A intrat în atenția opiniei publice în anul 2010, când a semnat pentru arestarea judecătorului Florin Costiniu, la acel moment șeful Secției Civile a ÎCCJ, și a oamenilor de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, într-un dosar în care era anchetat senatorul PSD Cătălin Voicu.

A făcut parte din completuri care au judecat mai multe cauze cunoscute, precum dosarul „Referendumul” (în care a fost condamnat Liviu Dragnea), Dosarul Transferurilor din fotbal sau „ICA – Dan Voiculescu”.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.