Academia SRI a raportat drept plagiate, în ultimul an, 41 dintre doctoratele pe care le-a acordat. Pentru 14 dintre ele – inclusiv pentru generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravă – au fost deja emise ordine de ministru pentru retragerea titlului. Și totuși, cei 14 plagiatori își păstrează, cel puțin deocamdată, diplomele, scrie Press One.

Premieră absolută în învățământul superior din România: 14 doctori ai Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), aflată în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI), sunt primele persoane care își păstrează diploma de doctor până la o sentință definitivă, în ciuda faptului că titlul le-a fost retras prin ordin de ministru.

Pentru anularea sau revocarea diplomei este necesar, conform unei modificări la Legea Educației adoptată de Parlament în aprilie și promulgată la sfârșitul lui iulie, ca instituția care a acordat titlul – ANIMV, în cazul de față, mai cunoscută sub denumirea de Academia SRI – să-i dea în judecată pe deținătorii diplomelor.

Până acum, ordinul de ministru reprezenta documentul final, care anula definitiv titlul de doctor deținut de o persoană. 

Din 21 iulie 2019, prin noua prevedere, titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării ordinului de retragere a acestuia, însă diploma de doctor poate fi revocată sau anulată exclusiv prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești, așa cum PressOne a relatat, recent, pe larg. 

În cazul celor 14 doctori, Ministerul Educației a comunicat ordinele de retragere a titlurilor la 25 iulie, deci la patru zile după promulgarea modificării legislative.

Acum, Academia SRI ar trebui să deschidă procese individuale pentru a anula diplomele celor 14 plagiatori cărora li s-au retras deja titlurile prin ordin de ministru. 

Printre ei se numără și generalul SRI (r) Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice a SRI, despre care PressOne a dezvăluit, în exclusivitate, că și-a plagiat teza de doctorat. 

Actele prin care Dumbravă ar urma să fie chemat în judecată vor fi întocmite chiar de foștii săi subordonați, având în vedere că Academia SRI nu are un serviciu juridic propriu, iar procesele de anulare/revocare a diplomelor pot fi demarate doar prin Direcția Juridică a SRI. 

Cariera lui Dumbravă în SRI s-a încheiat la începutul lui septembrie 2018, când acesta s-a pensionat, la mai puțin de două luni după ce PressOne a dezvăluit că și-a plagiat teza de doctorat.

Noutatea

87 de teze au fost susținute la Academia SRI în perioada 2010-2018, instituția admițând în mod oficial că 41 dintre ele sunt plagiate. Lor li se adaugă alte 4 teze despre care presa a scris că sunt plagiate, dar pentru care instituția nu a dat verdicte de plagiat.

Cei 14 doctori rămași fără titlul de doctor, care ar urma să ajungă în fața instanței de judecată pentru anularea diplomei, fac parte din lista de 41 de doctori ale căror teze au fost raportate drept plagiate la CNATDCU chiar de Academia SRI începând cu toamna anului trecut.

Vezi mai mult pe pressone.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here