În viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, România are posibilitatea de a accesa fonduri printr-o modalitate simplificată, dar pe domenii mai bine concentrate pe nevoile cetăţenilor europeni. La Cluj a vorbit despre proiectele de până acum, dar şi despre ce va urma şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România Angela Filote.

 

„În prezent, procedurile pentru accesarea fondurilor europene sunt foarte complicate pentru mulţi dintre cetăţeni. Ele au fost gândite aşa de la Bruxelles pentru a descuraja frauda. Dacă s-ar aplica toleranţa 0 faţă de fraudă, nici un proiect nu ar mai primi bani, dar e nevoie de proceduri clare şi de încredere în beneficiari. Acestea sunt însoţite de proceduri suplimentare, stabilite de fiecare stat. În exerciţiul 2007-2013 România nu a avut proceduri simplificate, dar va avea cel mai probabil după 2014. Momentan se studiază posibilitatea acordării unor sume forfetare, iar în acest sens se realizează studii de piaţă la nivel de Uniunea Europeană, pentru a stabili care sunt acestea”, a explicat doamna Filote.

În alte cuvinte, simplii cetăţeni, care nu au pregătire în scrierea de proiecte europene şi nici banii pentru a plăti un consultant vor putea accesa aceste fonduri prin intermediul acestor proceduri simplificate. La nivel regional se vor stabili, în urma studiilor de piaţă, diferite categorii de costuri pentru servicii necesare în proiectele pe fonduri europene. Oamenii nu mai trebuie să prezinte dosare întregi de  documente justificative, ci doar să facă dovada faptului că obiectivele proiectului au fost îndeplinite.

 

Soluţiile, principalul criteriu de evaluare

La Cluj, în urma întâlnirilor cu autorităţilor locale, Angelei Filote i-au fost prezentate proiectele şi experienţa primilor şapte ani în Uniunea Europeană, pe care oficialul european le consideră folositoare pentru ceea ce se va întâmpla în perioada 2014-2020. „În fiecare an încercăm să angrenăm priorităţile şi să soluţionăm problemele cele mai importante”, a subliniat şefa reprezentanţei României la Comisia Europeană (CE).

Comisia Europeană este într-un proces de evaluare a gradelor de absorbţie a fondurilor europene, dar şi în ce măsură s-au produs schimbări şi s-au găsit soluţii. De exemplu, în cazul unui proiect de reconversie profesională se urmăreşte, pe lângă numărul de beneficiari, câţi dintre aceştia şi-au găsit de lucru.

 

Proiectele integrate, prioritare la Cluj

Angela Filote a arătat că, pe plan local, există multe proiecte care corespund interesului general de la Bruxelles. „Aici se merge destul de mult pe proiecte integrate, ceea ce este bine pentru că acesta este şi orientarea la Bruxelles; în continuare există un mare interes pentru susţinerea polilor de creştere. M-am bucurat să văd că pare să fie o prioritate şi pe plan local proiectul integrat pentru romi, pentru soluţionarea problemelor legate de această minoritate”, a mai spus Filote.

Şefa reprezentanţei române de la CE a fost invitată la Cluj-Napoca pentru a participa la conferinţa  “Repornim împreună motorul dezvoltării regionale prin fonduri structurale”. În cadrul vizitei sale, aceasta s-a întâlnit la sediul Consiliului Judeţean cu conducerea forului. La această întrevedere au fost abordate mai multe aspecte vizând implementarea proiectelor europene gestionate de către Consiliul Judeţean Cluj, aferente perioadei de programare 2007-2013, dificultăţile întâmpinate în implementarea acestora, precum şi soluţiile pentru următoarea perioadă 2014 – 2020.

agricultori

1 COMENTARIU

  1. UE se preocupa si se „pliaza” pe nevoile romanilor. Dar sa speram ca n-o sa apara piedicile din partea autoritatilor (functionarilor) noastre. Cum mai pica ciubucul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.