După ce a fost martor la finalul nefericit al RADJ Cluj-Napoca, RADP a crezut că a ascuns un as în mâneca și, printr-o Hotărâre de Consiliu făcută publică recent, a crezut că a primit un colac de salvare. RADP Cluj va deveni societate comercială, iar această decizie aduce după ea o serie de urmări, în esență benefice. Însă, să nu uităm că și RADJ Cluj a încercat exact același lucru și cu toate acestea, a sfârșit.
Parcursul RADJ a fost unul anevoios, până când societatea s-a stins sub diagnosticul falimentului. Modelul conducerii RADJ pare să fi pus paie pe foc, având în vedere tragedia în care a fost implicat fostul șef, Călin Platon. Acesta a fost condamnat în septembrie 2011 pentru ucidere din culpă la doi ani de închisoare cu suspendare.
Adevărul este că RADJ-ul a încercat să se salveze de la pierzanie, abordând, paradoxal aceeași strategie pe care o încearcă acum RADP-ul. Ciudată abordare, e ca și cum ai citi aceeași carte și să te aștepți la un final diferit. Vorbim despre faptul că și RADJ a propus consilierilor județeni un proiect care viza transformarea acesteia în societate comercială. Proiectul de hotărâre privind transformarea Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene Cluj în societate comercială nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat. Cu toate că proiectul era promițător în esență, Consilierii judeţeni de la PDL nu au votat proiectul nemulţumiţi că acesta nu a fost pus la dispoziţia acestora în termenul legal, fiind introdus pe ordinea de zi pe ultima sută de metri..
Totuși, proiectul a reușit: La finalul şedinţei, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a cerut organizarea unei alte şedinţe de îndată cu un singur punct pe ordinea de zi: înființarea Societății Drumuri şi Poduri Judeţene SA , ca urmare a reorganizării Regiei Autonome a Drumurilor Județene Cluj. Imediat după vot, Horea Uioreanu a convocat o şedinţă de îndată în speranţa că proiectul va trece. Fără discuţii, proiectul a întrunit votul a 33 de consilieri.
La a doua strigare proiectul a trecut de votul consilierilor judeţeni. RADJ Cluj a fost condusă de Călin Platon, condamnat în septembrie 2011 pentru ucidere din culpă.
Planul de distrugere RADP?
Printr-o Hotărâre de Consiliu, s-a decis ca RADP să devină societate comercială, ceea ce, în esență ar aduce o serie de beneficii Regiei Autonome, lărgindu-și orizonturile pe plan profesional. Înseamnă că nu mai este limitat la lucrările pentru Primărie, ci pot participa și la alte licitații.
În vara acestui an , Foaia Transilvană a scris despre „Planul de Distrugere RADP”. Având în vedere că RADP era subordonat Primăriei, aceasta realiza lucrările cerute de municipalitate la niște prețuri mult mai mici decât ar face-o firmele de construcții. Sursele spun că prin Primărie se auzea faptul că există un plan secret de distrugere al celor de la RADP. Cu alte cuvinte se dorește ca RADP să se asocieze cu o firmă privată, și astfel să fie scoasă de pe piață.
”În ultima perioadă o serie de lucrări au fost date la firmele de casă a celor de a Primăria Cluj Napoca. Cei de la RADP nu pot veni cu plicul, și din acest motiv nu mai sunt priviți bine de către șefii din Primăria Cluj. Dacă vă uitați ce contracte au primit în ultima vreme, vă apucă râsul. Acum, RADP lucrează să pună bordurile la trotuarele de pe strada Eremia Grigorescu. Grosul lucrărilor a fost luat de firma Dimex, din Bistrița. La fel și cu lucrările de forare de piloni de pe strada Uliului. Poate ar fi bine să vă uitați mai bine pe această zonă”, declara pentru Foaia Transilvană unul dintre angajații Primăriei CLuj Napoca, cu funcție de conducere.
Faptul că RADP nu a urmat modelul european, în care majoritatea regiilor autonome au devenit societăți comerciale acum zeci de ani, pare să fie o latură ascunsă a comunismului care încă ne bântuie. Pe hârtie, transformarea RADP Cluj-Napoca în societate comercială constituie un avantaj, însă, în același timp, poate urmări același fir narativ ca și sora RADJ Cluj-Napoca.
Citește și: Faliment cu dedicatie pentru RADP Cluj?
Pai RADP inteleg ca poate participa si acum la licitatii, nu trebuie sa stea doar in lucrarile primariei. Pe de alta parte, primaria ii da atribuie contractele direct. RADP nu trebuie sa vina cu plicul, ei au alte metode – oricum maresc devizele la lucrari. Eu zic ca e o regie „degeaba” si foarte bine sa intre in piata competitiva.