
Judecătoria Vișeu de Sus l-a achitat pe Ștețcu Dumitru, acuzat de complicitate la deținerea și transportul a mii de pachete de țigări de contrabandă, după ce a stabilit că probele din dosar nu dovedesc vinovăția acestuia dincolo de orice îndoială. Mașina în care au fost descoperite țigările aparținea inculpatului, însă instanța a apreciat că existența unor suspiciuni nu este suficientă pentru o condamnare.
În data de 24 iulie 2024, Judecătoria Vișeu de Sus a pronunțat o soluție de achitare în dosarul nr. 1531/336/2023, în care Ștețcu Dumitru era judecat pentru complicitate la o infracțiune privind regimul produselor accizabile. Mai exact, procurorii îl acuzau că, în vara anului 2020, ar fi pus la dispoziția unor persoane necunoscute un autoturism Hyundai Galloper, în care au fost găsite 7.480 de pachete de țigări nemarcate, marca „Compliment”, destinate contrabandei.

Fapta reținută de anchetatori ar fi avut loc în zona Țibău, aproape de frontiera de stat, unde polițiștii de frontieră au descoperit autovehiculul abandonat, cu coletele de țigări învelite în folie neagră. Mașina era înmatriculată pe numele inculpatului, iar acesta a fost identificat de autorități în aceeași dimineață la doar câțiva kilometri distanță, conducând un alt autoturism.
Ștețcu Dumitru a negat permanent acuzațiile și a explicat că jeepul fusese lăsat în parcarea pensiunii pe care o deține, cu cheile în contact, obicei frecvent, deoarece mașina era folosită de mai mulți angajați. Acesta a prezentat instanței și înregistrări video în care se observă cum o persoană necunoscută preia mașina și pleacă în seara anterioară incidentului.
În motivarea deciziei, instanța a constatat că nu există probe directe care să demonstreze că inculpatul a înlesnit sau a participat în mod intenționat la activitatea infracțională. Declarațiile contradictorii ale polițiștilor de frontieră, lipsa identificării persoanei care a preluat autoturismul și faptul că în raportul oficial figura doar un singur autovehicul „nesuspect” observat în zonă au contribuit la decizia de achitare.
Totodată, Judecătoria a respins și pretențiile civile ale Autorității Vamale Române, care s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 121.737 lei. Confiscarea specială a cantității de țigări a fost menținută, însă mașina, actele și bunurile personale ale inculpatului au fost restituite.
Soluția instanței de fond a fost atacată cu apel de către Autoritatea Vamală și Direcția Regională Vamală Cluj, iar dosarul se află acum pe rolul Curții de Apel Cluj. Următorul termen este stabilit pentru 24 martie 2025.
Citește și: CNA pregătește cenzura oficială în România. Guvernul vrea să controleze tot ce vezi, auzi și spui