Conform unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in luna octombrie au ramas definitive un numar total de 32 de hotarari judecatoresti prin care au fost condamnati 100 de inculpati. Potrivit procurorilor, au fost condamnati un general MApN, un ofiter ISU, doi ofiteri de politie si alti oficiali acuzati de acte de coruptie. Cu toate acestea, oficialii DNA nu au enumerat si nenumaratele cazuri de achitari survenite in urma unor anchete slab instrumentate.

Potrivit unui comunicat, printre persoanele condamnate se numara un presedinte si un vicepresedinte de consiliu judetean, un procuror, un avocat, un general MApN, un sef de sectie SRI, un director adjunct directie judeteana de finante publice, un fost director directie judeteana drumuri si doi directori de sucursala bancara. De asemenea, in octombrie au mai fost condamnati definitiv doi ofiteri de politie, un ofiter ISU, un ofiter jandarmi, un comisar garda financiara, trei functionari serviciu pasapoarte, trei functionari bancari, un consilier finante publice, un consilier APIA, un director de liceu si adjunctul acestuia, un director sucursala ISCIR si un inspector ISCIR, un primar de comuna si viceprimarul aceleiasi comune, trei inspectori din directie generala politie locala, 9 administratori si directori SC. DNA precizeaza ca acestia au primit pedepse cuprinse intre 5 ani inchisoare si 6 luni inchisoare cu suspendare conditionata.  „Avand in vedere ca, in multe cazuri, intre pronuntarea deciziilor, motivarea acestora si transmiterea acestor decizii de catre instantele de judecata, in format electronic, se inregistreaza o anumita diferenta de timp, DNA a decis publicarea unor informari cu privire la solutiile de condamnare definitive, la momentul pronuntarii acestora, sub forma de comunicate de presa. In acest fel, DNA raspunde unei cerinte mentionate in Planul de actiune, si anume aceleia de informare a opiniei publice asupra intregului proces penal in cazuri de mare coruptie, inclusiv asupra finalitatii dosarelor trimise spre judecare”, se arata in comunicat.

Achitarile trecute sub pres

Insa, institutia, pentru moment, nu face public si numarul achitarilor care au survenit in urma anchetelor DNA. Spre exemplu, Adrian Nastase, Șerban Mihailescu, Paul Pacuraru, etc, se numara printre numele “grele” care au fost achitate de judecatori dupa ce au fost acuzate de procurorii DNA. In cauza „Matusa Tamara”, Nastase si Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru au fost acuzati de complicitate la luare de mita si la dare de mita. Pe 15 decembrie 2011, inculpatii au fost achitati de un complet de trei judecatori de la instanta suprema. De asemenea, fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Șerban Mihailescu, dupa ce a fost trimis in judecata de DNA, in iunie 2012 a fost achitat. In dosarul „Paul Pacuraru”, ministru al Muncii din Guvernul Tariceanu, politicianul a fost trimis in judecata in decembrie 2008, pentru luare de mita. Dupa trei ani de judecata, completul de cinci judecatori de la Inalta Curte i-a achitat definitiv. De asemenea, si celebrul dosar „Valiza”, in care Gigi Becali a fost acuzat de dare de mita, a fost un balon de sapun umflat de DNA. Pe 17 aprilie 2012, completul de trei judecatori de la instanta suprema a decis achitarea lui Gigi Becali si a celorlalti inculpati. Mai mult, conform unui raport al OLAF (Oficiul European Antifrauda), privitor la gestionarea fondurilor europene, procurorii DNA sunt incriminati ca ar evita sa faca anchete pe fraudarea banilor care vin de la Uniunea Europeana. Chiar daca procurorii DNA au derulat anchete privitoare la fraudele care au loc cu fondurile europene, procurorii romani sunt suspectati ca prind doar “pestii mici”, adevaratii “rechini” care fura din banii uniunii, fiind lasati in pace.

Razvan Robu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.