Departamentul pentru Armamente se transformă în direcție generală în directa subordine a ministrului Apărării, care astfel are un control direct asupra achizițiilor militare, este decizia luată joi de Guvernul Orban, scrie flux24.ro.
Până acum departamentul era condus de un secretar de stat civil, Acum va fi condus de un militar în subordinea ministrului.
Părerea mea este că achizițiile nu au răspuns unor cerințe! Pentru a se evita posibilitatea ca la conducerea acestui DpA să mai vină cineva care să NU execute întocmai și la timp s-a găsit această variantă.Un alt motiv presupun că este faptul că au fost definitivate persoanele pe funcțiile de conducere – de la directori de direcții, șef serviciu, la șefi de birou.Astfel nu se puteau aduce alți oameni și nu mai existau pârghii aspra celor care erau deja, a spus o sursă militară pentru FLUX 24.
Armata Romaniei sarbatoreste pe 8 noiembrie, Ziua Inzestrarii Armatei, la implinirea a 102 de ani de existenta a Departamentului pentru Armamente, structura specializata din Ministerul Apararii Nationale.
Infiintat in anul 1917, Departamentul pentru Armamente si-a schimbat de 12 ori denumirea si forma de organizare pana in anul 2001 (din ‘Ministerul materialelor de Razboi’ in ‘Ministerul Armamentului’ sau ‘Departamentul pentru productia de aparare si inzestrarea armatei’ etc.), adaptandu-se continuu la necesitatile de inzestrare ale Armatei Romaniei, generate de procesul de reorganizare si restructurare parcurs de aceasta.
Domeniul armamente implica evaluarea nevoilor de inzestrare, marketing, activitati legate de proiectare, cercetare, dezvoltare, testare, productie, standardizare, asigurarea calitatii, finantare, procurare, managementul contractelor incheiate, sprijin logistic initial si alte activitati, servicii, proceduri si resurse stabilite ca fiind necesare pentru indeplinirea obiectivelor Ministerului Apararii Nationale, avand la baza ciclul de viata al materialului militar.
In prezent, Departamentul pentru Armamente este o structura moderna aflata in plin proces de adaptare la noile necesitati ale Armatei Romaniei, generate de procesul de reorganizare si restructurare pe care il parcurge aceasta in integrarea sa in structurile NATO, avand responsabilitati clare si precise pe linia dezvoltarii de tehnica si inzestrare a Armatei. Pentru realizarea misiunii sale, departamentul urmareste, totodata, intarirea relatiilor bilaterale pe domenii tehnico-militare cu tari membre NATO, partenere, precum si cu alte state, contribuind astfel la intarirea cooperarii internationale in domeniul armamentelor.
La ora actuală vom fi singura țară NATO care la conducerea „Direcției Generale” va fi un ofițer și nu un Secretar de stat. (este vorba de nivelul de reprezentare).