Un tânăr din Oradea, Şchiop Marius Daniel, acuză doi poliţişti din Huedin că l-au bătut atât de rău, încât în urma agresiunii a suferit un infarct miocardic. Atât Tribunalul Oradea, cât şi Tribunalul Cluj au dispus neînceperea urmăririi penale a poliţiştilor reclamaţi. Tânărul s-a ales şi cu plata cheltuielilor de judecată. În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat un caz similar de abuz al poliţiştilor care s-a terminat cu demiterea vinovaţilor din BCCO Cluj.
Un tânăr din Huedin, Daniel Şchiop, le-a făcut plângere penală la doi poliţişti pe care îi acuză că l-au bătut. El spune că la scurt timp după ce a luat bătaie a făcut un infarct miocardic. Pe de altă parte, poliţiştii spun că nu s-au atins de el, iar procurorul le-a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale.
Incidentul a avut loc în Negreni, când poliţiştii au fost trimişi prin dispecerat la un bar, unde un grup de 4-5 tineri beţi au spart oglinda de la baie şi, susţinând că nu e fapta lor, au refuzat să o plătească. Cum tinerii refuzau să se legitimeze şi să plătească oglinda, poliţiştii i-au luat la secţie pentru declaraţii. Tinerii susţin că au fost loviţi şi insultaţi în parcare, agresiunile continuând şi la secţia de poliţie. După popasul la secţie, unde au plătit şi o amendă contravenţională, tinerii s-au întors, la barul din Negreni, unde au petrecut până dimineaţa, fără să se plângă, spun martorii.
În urma incidentului, Şchiop Marius Daniel face o plângere către Parchetul de pe lângă Tribunalul Oradea împotriva celor doi poliţişti, aducând ca dovadă în instanţă certificatul medico-legal care atestă că faptul că a fost victima unor agresiuni. ”A suferit leziuni complexe ce s-au putut produce prin lovire cu un corp dur sau cădere, dar şi prin comprimarea cu degetele.” Conform acestui document, el a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale. De asemenea, solicită efectuarea unei expertize medico-legale prin care să se arate că infarctul pe care l-a suferit la sfârşitul lunii mai a avut legătură cu agresiunile din martie. Medicii consideră însă că distanţa dintre cele două evenimente este prea mare pentru a fi relevantă. În plus, tânărul consumase o cantitate mare de alcool şi băuturi energizante. În urma audierii martorilor şi a analizării declaraţiilor contradictorii ale acestora, instanţa din Oradea dispune neînceperea urmăririi penale a celor doi poliţişti.
Procurorii acuzaţi de favorizarea poliţiştilor
Şchiop Marius Daniel a depus o nouă plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale ca fiind neîntemeiată şi nelegală şi se solicită din nou începerea urmăririi penale a celor doi poliţişti. În plângere se mai arată că reprezentanţii oficiali au avut o atitudine şicanatorie faţă de el şi părtinitoare faţă de poliţişti. Petentul reclamă raportul inegal de putere dintre el şi autorităţi. ”Solicit să aveţi în vedere faptul că nu am posibilitatea de a îmi exprima punctul de vedere pe poziţii de egalitate cu părţile adverse, prin respingerea probelor solicitate de mine sau tratarea lor cu superficialitate”. El mai susţine că probele din dosar nu au fost instrumentate corect şi nu s-a cercetat fondul problemei la adevărata sa amploare. Însă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj ajunge la concluzia că neînceperea urmăririi penale în cazul celor doi poliţişti, Popa Călin Aurel şi Trif Marius Ioan , pronunţată de instanţa din Oradea, este întemeiată. ”Procurorul a instrumentat în mod corect şi complet dosarul, înlăturând orice dubiu cu privire la aspectele semnalate de către petenţi şi urmărind până la final adevărul, iar în urma administrării probelor a ajuns la concluzia că aceste aspecte nu se confirmă”, se arată în soluţia de neîncepere a urmării penale. Ca urmare, instanţa declară nulă plângerea formulată de Şchiop Marius Daniel şi îl obligă la plata cheltuielilor de judecată.
Poliţiştii bătăuşi daţi afară
Clujeanul Radu Vadim Mureşan spune că a fost bătut de doi poliţişti din cadrul BCCO, Alin Pintican şi Adrian Balaj, în timp ce era anchetat. Gazeta de Cluj a prezentat pe larg firul evenimentelor din cadrul acestui proces. Conform rechizitoriului, “Din declaraţiile părţii vătămate rezultă că învinuitul Pintican Vasile Alin l-a întrebat în mod ironic raportat la discuţiile contradictorii anterioare dacă “este profesor de română”, şi după ce i-a cerut să ocupe loc pe un scaun, i-a aplicat o lovitură de picior peste tibia piciorului său stâng, respectiv mai multe lovituri cu palma în zona capului. În această altercaţie a intrat şi învinuitul Balaj Petrică Adrian care a aplicat o lovitură de picior în zona ochiului drept al părţii vătămate Mureşan Radu Vadim. Tot din declaraţiile părţii vătămate rezultă că în timp ce a fost lovit ar fi fost înjurat de mamă de învinuitul Pintican Vasile Alin care l-ar fi făcut de asemenea “jegos şi drogat”, promiţându-i că până la terminarea anchetei în va transforma într-o “zână”, arată rechizitoriul. Cei doi poliţişti au fost condamnaţi şi daţi afară din BCCO Cluj
Radu Lupu