Pandemia a schimbat dramatic modul în care se desfășoară ședințele de psihoterapie. 

În timpul lockdown-ului, dar și după, mulți terapeuți și clienți deopotrivă au ales să facă ședințele de psihoterapie online

Deși numărul acestora a explodat în ultimul an, psihoterapia online nu este un concept nou, aceasta  existând într-o anumită formă de mai bine de 60 de ani! Domeniul are o istorie lungă și bogată datorită atât psihoterapeuților calificați, cât și cercetătorilor.

Ce presupune mai exact această terapie, dar și care sunt avantajele și dezavantajele sale, vei afla în acest articol.

  1. Ce este psihoterapia online?

Psihoterapia online, așa cum îi spune și numele, permite clienților să se conecteze online cu un psihoterapeut autorizat. Ședințele video sunt cea mai comună formă de psihoterapie online și sunt similare cu cele care se desfășoară în cabinetul unui psiholog. Mai multe studii au dovedit că psihoterapia online este la fel de eficientă ca și cea în persoană.

Chat-urile live, e-mailurile și mesajele text pot fi, de asemenea, o formă de terapie online, deși nu există încă dovezi care să susțină că sunt la fel de eficiente ca și psihoterapia tradițională.

  1. Care sunt avantajele psihoterapiei online?

Înainte de a decide dacă această opțiune este potrivită pentru tine, poate fi util să ai în vedere unele dintre cele mai mari avantaje ale psihoterapiei online.

Accesibilitate: pot exista multe bariere fizice în calea terapiei. De exemplu, poate locuiești într-o zonă îndepărtată. Sau nu ai acces la mijloace de transport adecvate, ceea ce înseamnă că trebuie să te bazezi pe prieteni și familie pentru a te deplasa. Datorită tehnologiei, poți beneficia de terapie indiferent de problemele de mobilitate.

Costuri mai reduse: pentru că nu trebuie să te mai deplasezi la cabinetul unui psiholog, costurile asociate cu „călătoria” dispar. Totodată, există și o “economie” de timp.

Confort: Psihoterapia online îți permite să-ți programezi ședințele în funcție de disponibilitatea ta. Le poți pune seara târziu după birou și după ce ți-ai îndeplinit “îndatoririle” de acasă sau la orice oră îți este mai convenabil.

Confidențialitate: Dacă îți faci griji că te poți întâlni cu cineva cunoscut la cabinetul psihologului, ei bine, online te poți bucura de o intimitate completă. Îți poți programa ședințele când ești singur acasă sau chiar la birou.

  1. Dezavantajele psihoterapiei online

În timp ce psihoterapia online poate fi foarte utilă pentru unele persoanele, aceasta vine și cu anumite riscuri sau dezavantaje față de opțiunile de terapie tradițională.

Răspunsul întarziat în situații de criză

Deoarece psihoterapeuții online sunt departe de client, este dificil pentru ei să răspundă rapid și eficient atunci când se întâmplă o criză.

Dacă un client se confruntă cu gânduri suicidare sau a suferit o tragedie personală, poate fi dificil sau chiar imposibil ca terapeutul să ofere asistență directă.

Nu este potrivită pentru persoanele cu boli psihice grave

Psihoterapia online poate fi utilă în multe situații, dar nu și în cazul persoanelor care necesită tratament apropiat și direct sau o intervenție personală.

De exemplu, dacă ai o dependență gravă sau ai simptome mai severe sau mai complexe ale unei afecțiuni de sănătate mintală, este posibil ca psihoterapia online să nu fie recomandată, cu excepția cazului în care în planul tău sunt implicate și alte terapii sau tratamente locale și accesibile. 

Limbajul corpului este mai puțin vizibil

În multe cazuri, psihoterapeuții online nu pot vedea expresiile faciale, semnalele vocale sau limbajul corpului. Aceste semnale pot fi adesea destul de utile și pot oferi terapeutului o imagine mai clară a sentimentelor, gândurilor, dispozițiilor și comportamentelor tale.

Unele metode de livrare, cum ar fi apelurile video, pot oferi o imagine mai clară a situației, dar le lipsește adesea intimitatea și complexitatea pe care le posedă interacțiunile din lumea reală.

Unii oameni s-ar putea simți mai confortabil să urmeze psihoterapia într-un cadru digital, în special persoanele mai tinere care sunt mai familiarizate cu astfel de metode de comunicare, dar altele- pot obține mai mult din terapia față în față.

Concluzii

Psihoterapia online poate fi un mod eficient și convenabil de a accesa serviciile de sănătate mintală. Dar asta nu înseamnă că este potrivită pentru toată lumea. Dacă psihoterapia online este adecvată sau nu depinde de starea ta și de severitatea simptomelor.

Dacă ești interesat să încerci psihoterapia online, analizează cu atenție opțiunile înainte de a face o alegere. Asigură-te că mergi la un psihoterapeut cu experiență, care are recenzii bune pe internet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.