M.T.: Sunteţi un nume nou şi un om tânăr în politică. Dar cine sunteţi în fapt şi ce va motivează să vă lansaţi în această bătălie a candidaturilor pentru Primăria Dej?
V.Ş.: Cu un an în urmă, discutam cu un prieten şi inevitabil, ca tot românul, am ajuns la politică. Eu eram decepţionat, el era decepţionat, de penibilul justificărilor, argumentelor şi ofertelor pe care partidele ţări, partidele tradiţional parlamentare, le aruncau în dezbaterea politică legată de destrămarea U.S.L. Nimeni nu minţea, toţi aveau dreptate. După ce stânga s-a unit cu dreaptă ca să înlăture un “pirat, uitându-se în schimb cu jind, fiecare în parte, spre Cotroceni şi după ce fiecare în parte s-a lepădat de sine şi de electoratul înşelat, înainte chiar de al treilea cântat al cocoşului, cine să mai înţeleagă ceva? Aşa s-a născut ideea şi dorinţă de a ne alătura, câţiva prieteni şi nu toţi tineri, unei orientări politice care, în opinia noastră, răspundea nevoii de verticalitate, responsabilitate, respect, cu un lider recunoscut, informal, corect. Aşa am pus, la început trei persoane, bazele ALDE la Dej.
Şi acum revenind la întrebare, sunt managerul unei mici întreprinderi, cu un număr de 50 angajaţi, un om, spun eu, simplu fără veleităţi, un om care-şi iubeşte semenii, care nu ştie să mintă, să înşele, să mistifice sau să denatureze adevărul. Poate că prin felul meu de a fi nu voi rezistă în politică prea mult dar cineva are datoria de a semnalul că este vremea unui alt fel de politică, politică celui care priveşte deschis în ochii cetăţeanului, putând să spună” am făcut ceea ce ţi-am promis”.
Orice om este subiectiv când este pus să-şi creioneze un profil propriu. Eu despre mine caut să spun puţine. Faptele sunt cele care mă califică, valorizează sau validează. Dincolo de orice altceva sunt extrem de deschis şi receptiv la recomandări, critici sancţiuni etc. Din toate avem de învăţat.
M.T.: Aţi anunţat destul de târziu candidatură dvs, ceea ce a condus la multe speculaţii. Este vorba de un calcul electoral?
V.Ş.: Nu, nu este calcul. când se vehiculează un zvon, sunt lucruri uneori adevărate dar de cele mai multe ori neadevărate. Sau ponderea lucrurilor neadevărate este mai mare. Partea adevărată este că am trecut printr-o perioadă mai grea, probleme personale. Demersul meu politic nu este doar unul raţional este şi unul emoţional. Îmi doresc o afirmare politică în măsură în care acesta răspunde încrederii cu care este investită de alegători. Dacă nu este aşa atunci mai bine mă opresc. Sigur, nu neg, am simţit şi o anume presiune politică, care m-a condus la ideea că deranjez. O presiune sub formă atacurilor la persoană, la familie la afacere. Aşa am conştientizat că sunt în plin botez al focului în politică, fără ca eu să fi ştiut şi m-am îndoit că acest loc este pentru mine. Toate acestea m-au întărit însă, mi-au inoculat un plus de determinare, m-au convins că este nevoie să-mi finalizez proiectul. În fapt şi la urma urmei este vorba de cei care nu se pot exprima decât odată la patru ani şi atunci aleg în raport cu ceea ce li se oferă, cel mai adesea prin manipulare şi dezinformare.
M.T.: Ce puteţi să spuneţi despre activitatea actualului primar al Dejului? Care sunt lipsurile mandatului pe care-l încheie?
V.Ş.: Sunt multe lucruri bune dar şi considerabile neajunsuri. În opinia mea, un primar nu trebuie să fie într-o goană nebună după imagine: “Am făcut aia şi aia pentru binele vostru, trebuie să vedeţi să aplaudaţi, să mă iubiţi, să –l desfideţi pe oricare este împotrivă mea, care nu este de acord cu mine.” Un primar care-şi construieşte imaginea pe un imaginar conflict cu Consiliul local doar pentru că îl victimizează şi-l poziţionează în opoziţie, în opinia sa, cu binele comunitar pe care consilierii locali nu-l doresc şi nu au capacitatea să-l vadă, nu construieşte ci doar distruge. Consider că meritul de a administra bine un municipiu, nu ţine de un singur om ci de o echipă din care, inevitabil, fac parte şi angajaţii acestei entităţi. Ori pe perioadă celor trei mandate, două de primar şi unul de viceprimar, am asistat la un permanent conflict, fie că a fost vorba de vechiul primar, d-ul Ungur, fie că a fost vorba de două echipe de consilieri unde, culmea, a fost în conflict chiar cu consilierii propriului partid. În atare circumstanţe este de înţeles de ce şi mai ales cum poţi reduce posibila ”obstrucţie” a Consiliului local. După mine, pentru a scăpa de rutină, de preamărirea de sine, de presiunea cercurilor clientelare abonate la banul public, orice primar ar trebui să fie limitat la două mandate. De asemenea, apreciez că oricine ajunge primar sau consilier, odată intrat în Primărie, trebuie să dezbrace haina politica şi să servească doar cetăţeanul şi interesul său. Doar în statisticile partidelor o Primărie trebuie să fie roşie, albastră, portocalie, verde etc., pentru cetăţean ea trebuie să fie incoloră chiar şi inodoră.
M.T.: Cum estimaţi şansele dumneavoastră şi ale ALDE în raport cu ceilalţi contracandidaţi?
V.Ş.: Suntem un partid tânăr, în formare, care caută să fructifice breşă creată de celelalte partide consacrate, partide tradiţionale, istorice, parlamentare de mult timp. Breşa a fost generată de neîncrederea cetăţenilor în această politică tradiţionalistă. Este nevoie de un suflu nou, de verticalitate în comportamentul omului politic, de francheţe, adevăr, patriotism de ce nu. Şansele ALDE sunt în raport cu ceea ce putem aduce pe scenă politică: dialog direct, deschis şi imperativ, transparenţă. Sunt convins că o percepţie pozitivă la nivelul opiniei publice cu privire la ALDE există şi este în creştere. Preocuparea mea, cea mai importantă, este de a nu decepţiona oamenii. Şi eu, pentru mine şi echipa mea, garantez acest lucru. Nu am derulat afaceri cu Primăria şi, în consecinţă, îmi este oricând uşor să plec din viaţă publică, renunţând la calitatea de om politic. Voi rămâne în schimb OM pentru oricine, fie el şi duşman.
M.T.: Ce oferte concrete aveţi de făcut electoratului?
V.Ş.: Am certitudinea că va fi o adevărată întrecere în oferte.
- PSD va spune ce a făcut, drumuri străzi, piaţă, parcări, datorii achitate etc. Este atuul şi avantajul primarului, cel puţin aşa se apreciază.
- PNL nu are prea multe de spus cu ceea ce a făcut, decât doar perioadă în care au fost partenerii în USL alături de PSD, desigur a fost alături de primar pe cei 4 ani de mandat.
- PMP este a o apariţie nouă sinonimă cu prezenţa noastră.
Eu în schimb nu mă hazardez să fac promisiuni, gândindu-mă la ceea ce cetăţenii doresc să audă. Vreau în schimb să fructific ceea ce ştiu cel mai bine. Doresc să pot deschide oportunităţi de afaceri, generatoare de locuri de muncă. Doresc să maximizez posibilităţile pe care parteneriatele private le pot dezvolta în relaţia cu Primăria. Avem desigur un program, un program pe domenii, cu priorităţi şi direcţii de acţiune pe termen lung. Cred că este vremea să ne uităm şi în proximitatea noastră dacă putem prelua idei bune. În afară de deplasarea domnului primar în China şi Bulgaria, rămase fără niciun efect, nu ştiu ca altcineva din Primărie să fi fost undeva, măcar la vecinii noştri unguri. Suntem condamnaţi la obiective care ţin mai degrabă de normalitatea timpului nostru european (drumuri, canalizări, semaforizări, sensuri giratorii etc.).