În urmă cu trei ani în judeţul Cluj se puneau bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco-Metropolitan, concept care avea ca scop, cu ajutorul fondurilor europene, să organizeze gestionarea gunoaielor. Astăzi însă, proiectul reprezintă o risipă de milioane de lei din banii contribuabililor, iar membrii ADI rând pe rând optează pentru a ieşi din această ecuaţie.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Eco-Metropolitan Cluj s-a constituit în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare a localităţilor pe raza de competenţă a unităţilor administrativ – teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia.
Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj este Alin Păunel Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Organul executiv de conducere al Asociaţiei este Consiliul Director format din Preşedintele Asociaţiei, precum şi doi membri numiţi de Adunarea Generală a Asociaţiei, respectiv primarul municipiului Cluj Napoca, dl. Emil Boc şi primarul municipiului Dej, dl. Costan Morar. De asemenea, Directorul Asociaţiei este dl. Ec.Bogdan Costea, acesta fiind numit de Consiliul Director al Asociaţiei.
Cu alte cuvinte beneficiarii ADI trebuiau să fie contribuabilii. Însă, la nici trei ani de la înfiinţarea acestei asociaţii nu se poate spune că proiectul este mai mult decât o pagubă pentru cei implicaţi.
Piedica cea mai importantă
După înfiinţarea ADI, toţi primarii din judeţ au fost nevoiţi să se alăture acesteia pentru obţinerea unei finanţări parţiale şi nerambursabile de la Uniunea Europeană. Lucru ce s-a şi întâmplat de altfel. Consiliul Judeţean Cluj a alocat un procent considerabil pentru realizarea proiectului, iar fiecare primărie din judeţ, la început de an, a cotizat şi ea, în funcţie de numărul de locuitori. Proiectul era mână-n mână cu realizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor şi interzicea tuturor primăriilor din judeţ să depoziteze deşeuri în alte rampe decât cele autorizate. Însă cum CMID nu a fost finalizat la timp, ADI a fost nevoită să tergiverseze desfăşurarea acţiunilor.
Iar acum, în 2016 există o mulţime de primării care sunt în imposibilitatea de a soluţiona colectarea deşeurilor, unele chiar acceptând să facă multiple compromisuri şi să transporte gunoaiele la alte rampe din alte judeţe precum Alba sau Oradea.
În concret, ADI a fost creată pentru a gestiona CMID după finalizare, însă până în ziua de azi acest lucru nu este posibil, iar angajaţii ADI încasează salarii(din cotizaţiile primăriilor) fără a avea activitate. Lucru ce de altfel duce la faptul că unii primari au şi cerut să iasă din asociaţie, iar drept replică sunt ameninţaţi că nu vor avea voie îşi creeze propria groapă de gunoi pentru nici o unitate teritorial administrativă.
Primarii oraşelor sunt nedumeriţi
Odată cu încercarea comunei Chinteni de a ieşi de sub egida ADI, şi alţi edili iau în considerare acest lucru. Însă această acţiune va duce la returnarea banilor europeni primiţi pe acest proiect.
Primarul de la Dej, Morar Costan recunoaşte că judeţul Cluja intrat ”într-un joc imposibil”
„Problema este mai complexă, pentru că dacă iese unitatea administrativ teritorială în momentul acela se pierd sumele de bani. Noi suntem un tot unitar în acest proiect, evident că este un eşec proiectul şi îmi pare rău ca sunt oameni responsabili la nivelul judeţului care nu au fost în stare să implementeze un proiect pe fonduri europene şi că are un impact negativ asupră unui judeţ, aceasta gestionare greşită. Acesta este adevărul. Este o mare problemă pentru toţi din judeţ, dar s-a discutat acum cu conducerea, cu noul preşedinte actual(n.red. Alin Tişe), să găsească cea mai buna soluţie.
Este foarte greu, pentru că în momentul când se va finaliza, peste doi ani, prima celula de depozitare, Clujul are obligativitatea de a transfera gunoiul din rampa de temporară. Imediat ce se va face acest lucru, capacitatea respectiva de deşeuri va umple celula de depozitare şi ne întoarcem de unde am pornit: şi iar nu vom mai avea unde să ducem gunoaiele. Intrăm într-un joc în care nu putem rezolva problema gunoiului menajer din Cluj. Noi cei de la Dej transferam acum tot gunoiul menajer la Odorheiul Secuiesc”.
Comuna Floreşti se luptă cu morile de vânt
Primarul liberal de la Floreşti, Horia Şulea a trimis o adresă către cei de la ADI Eco-Metropolitan cerându-le o soluţie cu privire la faptul că deşeurile din comună nu mai au unde să fie depozitate, iar oamenii rămân cu mormane de gunoaie printre blocuri şi case.
Acelaşi Bogdan Costea, angajat la Garda de Mediu în trecut şi remunerat la ADI Eco-Metropolitan îi răspunde lui Şulea, mai pe şleau că nu are ce să îl sfătuiască.
”Conform legii 211/2011 privind Regimul deşeurilor republicată în 2014, deşeurile de pe raza comunei Floreşti sunt în proprietatea UAT-ului dumneavoastră. Prin urmare aveţi posibilitatea să iniţiaţi o procedură de prelungire a contractului cu operatorul regional de salubritate SC Quatro Eco Salub SRL pentru concesionarea serviciului public de salubritate. Menţionăm faptul că în acest contract trebuie să vă adăugaţi o clauză prin care actul respectiv să se rezilieze de drept în momentul finalizării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj.
În ceea ce priveşte aprobarea depozitării deşeurilor menajere într-o rampă de transfer autorizată, intră sub competenţa APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj), în concluzie vă rugăm să vă adresaţi autorităţilor competente” semnează răspunsul Bogdan Costea din partea ADI Eco-Metropolitan.
Cu alte cuvinte, chiar dacă Floreşti a cotizat la ADI, fiind obligată, în schimb atunci când a avut probleme cu deşeurile. Asociaţia ce îi promitea siguranţă şi organizare, i-a închis uşa în nas şi s-a lepădat de responsabilităţi.
Victime ale acestui sistem birocratic defectuos sunt oamenii din judeţ, care majoritatea, în următoarea perioadă vor rămâne cu gunoaiele în stradă, iar primarii nu vor putea face nimic pentru a rezolva acest lucru, pentru că cei de la Mediu vor emite amenzi uriaşe în cazul apariţiilor altor rampe de depozitare a deşeurilor neomologate.