Chimu Capusan a fost “blocat” de catre un simplu clujean. Irimia Popa, un profesor universitar din Cluj, a reusit prin intermediul instantelor clujene sa declare nula o hotarîre de Consiliu Local din 2007 prin care se autoriza construirea unui mega proiect imobiliar în cartierul Buna Ziua. Beneficiarul afacerii este Chimu Capusan, un om de afaceri controversat prin faptul ca se poate mândri ca a obtinut cele mai multe derogari de la regulile de urbanism dupa care se poate construi în oras.
Chiar daca judecatorii Curtii de Apel Cluj au desfiintat doua planuri urbanistice ale unuia dintre cele mai mari complexe imobiliare, beneficiarul investitiei continuua sa construiasca. Acest lucru este posibil pentru ca unul dintre beneficiarii acestei investitii este nimeni altul decât controversatul om de afaceri Chimu Capusan, unul dintre constructorii clujeni pentru care exista cele mai multe derogari de la regulile de urbanism care reglementeaza regimul constructiilor la Cluj. Capusan se poate “mândri” ca este „il capo” uneia dintre cele mai mari familii imobiliare din oras. Are o firma de betoane, SC Transbeton, una de vânzari imobiliare, SC Nobila Casa si una de dezvoltari imobiliare, SC Elite SRL.
Ultima dintre aceste firme este beneficiara proiectului imobiliar Bonjour Residence, un centru de cartier din zona Buna Ziua care este prevazut cu blocuri de 8-9 etaje într-o zona în care, conform regulilor urbanistice, se pot construi imobile doar de maxim doua etaje. Cu toate acestea, Capusan a primit în 2007 avizul de constructie pentru acest proiect. Acest lucru l-a deranjat pe unul dintre locuitorii din Buna Ziua, Irimia Popa care a deschis un proces de contencios administrativ în care a cerut anularea unei hotarâri de Consiliu Local prin care se avizasera doua planuri de urbanism necesare eliberarii autorizatiei de construire. Procesul a durat un an de zile, dar judecatorii Curtii de Apel Cluj i-au dat câstig clujeanului Popa si au anulat cele doua planuri urbanistice.
“M-am saturat de acest macel imobiliar. De 13 luni ma lupt pentru anularea hotarârii Consiliului Local (este vorba de aprobare PUZ si PUD pe care Capusan a obtinut autorizatia de constructie, n. red.) si pe 30 iunie am primit raspunsul pe care îl asteptam. Voi cere apoi demolarea constructiilor ridicate, la nivelul P + 2. Nu sunt angrenat în niciun partid politic, reprezint doar bunul simt al clujenilor”, a declarat Popa. Prin PUZ, Planul Urbanistic Zonal, se delimiteaza încadrarile functionale, iar prin PUD, Planul Urbanistic de Detaliu, se stabilesc conditii de amplasare, conformare a constructiilor din ansamblu.
Reguli noi pentru Capusan
Cu toate acestea, chiar daca judecatorii clujeni au declarat irevocabil ca cele doua planuri sunt nule, Capusan a reusit sa-si treaca din nou proiectul prin Comisia de urbanism a municipalitatii, fapt care duce la o decizie fara precedent a urbanistilor clujeni. Cu toate ca stiau de decizia instantelor, acestia au aprobat fara sa clipeasca acelasi proiect constestat de decizia judecatorilor
În cartierul Buna Ziua, pentru zona locuibila, în planurile de urbanism este specificat ca se pot construi doar locuinte individuale si colective mici cu un regim de înaltime de maxim doua etaje, eventual mansardate. Toate aceste reguli mai sunt sustinute si de trei hotarâri de Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca (431/2005, 576/2006 si 626/2006) care specifica faptul ca în cartierele unde sunt doar locuinte mici nu se pot construi cladiri cu un alt regim de înaltime. Cu toate acestea, în acea zona CL Cluj-Napoca a emis o hotarâre prin care admite ca în mijlocul cartierului sa se poata ridica cladiri cu înaltimi de patru pâna la opt etaje, care se doresc a se intitula generic, “centru de cartier”.
„Înca de când am aflat ca se doreste acest complex imobiliar în Buna Ziua, am sesizat primaria ca exista o serie de nereguli în privinta construirii acestui cartier, dar nu mi-au dat niciun raspuns. În primul rând noi, ca riverani, nu suntem trecuti pe planul de situatie, apoi, drumul de acces, prelungirea strazii Mozart, trece prin gradina mea. Când mi-am sustinut punctul de vedere în sedinta de consiliu, mi s-a spus ca au luat la cunostinta de sesizarea facuta de mine, iar pe strada Mozart se vor face cladiri cu doua etaje. i-am întrebat pe alesii Clujului daca “prestigiul” noului cartier consta în înaltimea blocurilor. Dupa ce fac toate sesizarile astea, ei nici macar nu s-au sinchisit sa-si modifice planul si vin spre aprobare în Consiliul Local cu aceeasi schita în care drumul lor trece prin gradina mea”, spune Popa.
Uite blocul, nu e blocul!
De cealalta parte, Chimu Capusan sustine ca Popa l-ar fi santajat cerându-i initial un apartament cu trei camere în viitorul complex rezidential si, ulterior, un întreg nivel al unui bloc. Dar clujeanul contrazice acuzatiile afaceristului clujean spunând ca, de fapt, Capusan i-ar fi oferit un apartament cu doua camere pentru a-si retrage plângerea, dar ca “oferta” a fost refuzata.
Societatea care beneficiaza de centrul de cartier din Buna Ziua, Elite Grup, apartine cunoscutului om de afaceri, Chimu Capusan, iar administrator este sotia acestuia, Anica. În Cluj-Napoca, sotii Capusan sunt actionari la firmele de constructii Chim&Mar si Elite Grup. Chimu Capusan mai este asociat la SC CH Transbeton Constructii SRL, iar Anica Capusan patroneaza agentia imobiliara Nobila Casa. Aceasta familie “imobiliara” a realizat pe strada Trifoiului din cartierul Andrei Muresanu noua blocuri. Tinând cont de faptul ca detin firme de constructii, de materiale de constructii si o agentie imobiliara, numai prin vânzarea apartamentelor de pe strada Trifoiului, în contul familiei Capusan a intrat o suma considerabila.
Vânzarea tuturor apartamentelor din cele noua imobile s-a realizat prin intermediul Nobila Casa, contra unui comision de 2%. Prin acest lucru, Nobila Casa si-a asigurat o cifra de afaceri considerabila si, evident, si un profit frumusel.
Mai mult, la vânzarea acelor imobile Capusan a recurs la o “mica” smecherie. Pretul apartamentelor dintr-un bloc se ridica la 1,527 milioane euro. Aceasta suma include si profitul dupa vânzare, care, în opinia unor specialisti este de 20%, astfel ca valoarea unui bloc ar putea fi estimata la 4,2 milioane de lei. Primaria, la fiecare autorizatie de construire, încaseaza o taxa de autorizare, care în cazul nostru este de 0,5% din valoarea constructiei. În acest caz, familia Capusan a platit însa doar 21.000 de lei, adica 0,5% din 4,2 milioane lei. Or, aceasta suma reprezenta doar valoarea unui singur bloc si nicidecum a cinci blocuri, a caror beneficiar era Capusan.
Clujeanul Irimia Popa a reusit sa blocheze anasamblul rezidential Bonjour Residence, care-l are ca beneficiar pe Chimu Capusan. Investitia imobiliara are o valoare de 120 de milioane de euro si ar urma sa cuprinda 1.200 de apartamente. Argumentul care i-a convins pe judecatori este regimul necorespunzator de înaltime al blocurilor. În total, Bonjour Residence va cuprinde 17.000 de metri patrati de spatii pentru birouri clasa A si 6.000 de metri patrati de spatii comerciale. Proiectul prevede existenta unor spatii verzi, a unei scoli si gradinite, si a unui teren de sport. Ridicarea ansamblului Bonjour Residence a început în vara anului 2007 si este estimata sa dureze între trei si cinci ani.
Stefan Trandafir