Primăria Cluj Napoca este obligată să îi pună la dispoziţie avocatei Maria Chilea o parcelă de teren cu o suprafaţă de 300 mp situată în Dealul Lomb. În urmă cu aproximativ 15 ani, aproape 1500 de clujeni au solicitat administraţiei locale atribuirea unei parcele de teren de 300 mp în baza Legii 15/2003, însă oamenii au fost puşi să aştepte calendele greceşti. Mai puţin cei care au deschis procese împotriva administraţiei şi au câştigat, însă aceştia pot fi număraţi pe degete.

Gazeta de Cluj vă prezintă două cazurile a doi avocaţi care au solicitat teren pentru construirea unei locuinţe în baza Legii 15/2003 şi a unui angajat chiar la Primăria Cluj Napoca care, după zeci de ani de procese şi tergiversări, au reuşit să oblige administraţia să le atribuie teren.

În 2004, avocata Maria Chilea a semnat cu Primăria Cluj Napoca contractul (nr 247/24.05.2004) pentru atribuirea unei parcele de teren de 300 mp, însă de atunci şi până acum administraţia locală condusă de tripleta Boc-Apostu-Moisin a refuzat să pună la dispoziţie parcela respectivă.

Pentru ca administraţia Boc să respecte legea a fost nevoie de procese şi cheltuieli nejustificate care, în final, vor fi suportate de la bugetul local, adică de clujeni.

În 2007, după trei ani de la atribuirea pe hârtie a parcelei de teren, avocata îi scria lui Emil Boc că se aşteaptă ca edilul să se implice personal în rezolvarea acestei probleme. ”Cu deosebită consideraţie, vă rog să vă implicaţi personal şi să verificaţi să nu se omită anumiţi beneficiari ai contractelor de atribuire. Mai clar, punerea în posesie să se realizeze pentru toţi cei ce au contracte de atribuire, iar nu după alte criterii ”aleatorii”. Menţionez că din anul 2004 când mi-am căutat singură în arhivă contractul de atribuire (nu se găsea acest contract) nu am fost convocată pentru informare în legătură cu punerea în posesie asupra acestui teren”, arăta femeia. În replică, primarul i-a răspuns că se aşteaptă viabilizarea zonei Dealul Lomb. ”Aşa cum am mai spus, cererile aprobate rămân valabile. După viabilizarea zonei Lombului şi predarea către consiliul local a terenului ce ne revine din asociere, acest teren va fi atribuit tinerilor”, explica Boc. Însă, se pare că de atunci şi până acum primarul a fost incapabil să se ocupe de viabilizarea zonei, chiar dacă au trecut peste 10 ani de zile pentru ca această problemă să fie rezolvată.

Boc se judecă că doar nu o face pe banii lui

După nouă ani de la semnarea contractului cu Primăria Cluj Napoca, văzând că administraţia nu face nici un demers pentru a o pune în posesie, avocata Chilea a deschis un proces împotriva primăriei. După câteva procese, avocata Maria Chilea a obţinut o sentinţă cu titlu executoriu prin care instanţa obligă Primăria Cluj Napoca la ”atribuirea efectivă în folosinţa reclamantei a unei suprafeţe de teren de 300 mp situat în zona Lomb, din terenul aflat în proprietatea privată a municipiului Cluj Napoca”.

Pentru a tergiversa cât mai mult punerea în posesie, administraţia Boc i-a cerut avocatei să demonstreze că nu mai deţine o altă proprietate. Chiar dacă acum avocata mai deţine două imobile, Chilea a replicat că la data semnării contractului ea îndeplinea toate criteriile pentru a obţine terenul respectiv, astfel s-a mai deschis un alt proces. După ce Primăria Cluj Napoca a pierdut şi acest proces, instanţa a dispus şi punerea la plata unor penalităţi de 100 lei/zi începând din data de 28.06.2016 până la data punerii în aplicare a sentinţei prin care avocata primea terenul respectiv. Ulterior, pentru avocată, administraţia locală a avut mai multe parcele de teren, în Borhanci sau Lomb.

Un avocat ”blindat” a găsit un teren al primăriei într-o zonă rezidenţială

Într-o situaţie similară s-a aflat şi avocatul Sorin Militaru care, în baza aceleiaşi legi, a primit o parcelă de teren într-o zonă rezidenţială a municipiului Cluj Napoca: str Ion Andreescu, o zonă rezidenţială din cartierul Grigorescu.

Colegul de profesie al avocatei Chilea, Sorin Militaru este implicat în afaceri pe cai mari şi a fost reprezentantul lui Mihai Chezan, unul dintre clujenii care, beneficiind de suportul unor politicieni locali, a dat un tun imobiliar de vreo 6 milioane de euro.

Practic, Militarul l-a ajutat pe Chezan să înfiinţeze Chase Global Ltd. o societate off-shore din Republica Seychelles, cu sediul social în Seychelles, Victoria, Mahe, apartament 204 & 205, Victoria House, înregistrată în Republica Seychelles sub nr. 076958. În cadrul documentaţiei, Militaru apărea şi în calitate de asociat cesionar. Acest off-shore a apărut în încercarea de a “coafa” afacerea “Tower”, când în 2009 a fost dat publicităţii ştirea că la construcţia imobilelor s-au angajat două concerne, BELGRAVIA PROPERTIES AKTIENGESELLSCHAFT şi off-shore-ul CHASE GLOBAL LTD, asociate sub emblema unui SRL înfiinţat în urmă cu doi ani, SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL. Conform Monitorului Oficial, SC Sterling International Development era noua denumire a SC Tower Capital Acquisitions LLC. Asociaţii acestei societăţi, Dan Bărbos şi Aurelian Marius Mărginean, fiind parteneri de afaceri cu Chezan.

În momentul de faţă, avocatul Sorin Militaru face parte din echipa care administrează SC Taniro.

Această firmă s-a desprins în 2009 din LCS Imobiliar cu un capital de 19,1 milioane de lei în conturi. Firma a fost gestionată de Maria Stukenborg (32,92%), Breaz Carmen Loredana (30,05%), Sălăjan Crina Ioana (25,62%), fiind listată, până de curând pe Rasdaq.

Anul trecut, în cadrul societăţii s-a luat decizia înfiinţării unei firme în Germania, la care SC Taniro să participe cu 2,5 milioane de euro.

Un alt caz fericit

Un inspector de la Serviciu de Urbanism al municipalităţii clujene, Giurgiu Paula Diana, a reuşit să obţină un teren de 300 de mp de la administraţia locală cu costul unui proces. Însă, procesul respectiv a fost câştigat cu ajutorul primăriei pentru că la termenele importante, juriştii primăriei nu s-au prezentat în sala de judecată. Potrivit procesului, Primăria Cluj Napoca ţine la secret mai multe terenuri disponibile care se află în dealul Lomb. Pe lângă faptul că ea lucrează la Serviciul de Urbanism, ca inspector asistent, mama ei, Liliana Giurgiu este consilier superior în cadrul Primăriei Cluj Napoca.

Dacă nu construieşti rămâi fără teren

Cei care vor să facă o astfel de solicitare şi să-şi construiască o casă pe un teren primit gratuit de la primărie trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Totodată, tinerii nu trebuie să deţină casă sau teren. Cererea de atribuire a terenului se face la consiliul local.

Legea mai precizează că şi părinţii solicitantului trebuie să completeze declaraţii pe propria răspundere, pentru că legea îi vizează şi pe aceştia: nu trebuie să deţină teren peste 500 de mp în mediul urban sau peste 5000 de mp în mediul rural. Dosarul este analizat în 15 zile de la depunere. În 15 zile de la aprobare, primarul trebuie să pună în aplicare hotărârea, pe bază de proces-verbal. Tinerii care primesc terenul au obligaţia să înceapă lucrările într-un an de când le-a fost atribuit terenul. În caz contrar, rămân fără el. Pentru a construi casa, trebuie să fie parcurse etapele obligatorii cu privire la obţinerea certificatului de urbanism, autorizaţiei de construcţie şi toate celelalte documente necesare, proiect, etc. După ce este gata casa, cei care au primit gratuit terenul pot solicita să-l cumpere de la stat, iar preţul se stabileşte în consiliul local după o expertiză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.