Profesorul Avram Fițiu, candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca, atrage atenția domnului primar Boc că un număr mare de locuitori clujeni ajung în imposibilitatea de a-și reînnoi cartea de identitate sau de a-și stabili domiciliul din cauza unei erori legislative locale.

În Cluj-Napoca există un număr mare de imobile vechi în zonele expuse proiectelor de construcții din ce în ce mai frecvente.  În cartierele Mănăștur sau chiar Bună Ziua, cartier apărut după revoluție, multe imobile au fost supuse procedurii de dezlipire sau dezmembrare. Aceste imobile au fost dezmembrate cu acordul Oficiul Național de Cadastru conform legislației naționale. Astfel, dezlipirea sau dezmembrarea unui imobil este reglementată de art. 879, alin. 2 din Noul Cod Civil, iar în alin. 5 din același articol se face referire la faptul că nu se operează niciun transfer de proprietate. Pentru fiecare imobil creat ca urmare a operațiunilor de alipire sau dezlipire (dezmembrare) se deschid cărți funciare noi, individuale. Conform legii naționale, părțile rezultate din imobilul dezmembrat au același statut ca orice locuință independentă, cu impozite și utilități individuale. Mai mult, Legea 50/1991 a construcțiilor menționează faptul că pentru modificări interioare, nu e necesară autorizația de construcție în măsura în care modificările nu afectează structura.

Conflictul apare din cauza modului de legiferare a acțiunii de dezmembrare între Primărie și Oficiul Național de Cadastru, iar victimele sunt, din nefericire, clujenii. Primăria consideră că aceste imobile sunt ilegale deși au carte funciară și sunt proprietății locuibile.

Consecința suferită de către clujeni?

Locuitorii unor astfel de imobile se află în imposibilitatea de a-și numi domiciliul în cartea de identitate, fiind refuzați de Primărie. Refuzul Primăriei invocă Planul Urbanistic Zonal cuprins în Regulamentul PUG, aprobat prin hotărârea Consiliului Local. Astfel, din punctul de vedere al Primăriei aceste imobile obținute prin dezlipire nu au funcție de locuință și nu sunt considerate individuale, ci un tot unitar. Clujenilor le este încălcat dreptul de proprietate din cauza unei neconcordanțe între deciziile administrației locale și respectarea legii naționale.

Refuzul Primăriei nu afectează în mod direct doar locuitorii ci și bugetul local obținut prin taxe și impozite. Refuzând statutul de locuință independentă a părților rezultate din dezlipire a unui imobil, Primăria încasează impozitul pe acel imobil dezlipit, și nu pe fiecare parte rezultată. Astfel, impozitul se calculează pe depozit sau casă, un impozit mai redus, și nu pe apartamente individuale unde impozitul ar fi mai ridicat.

Bâlba din administrația locală duce la încălcarea dreptului de proprietate a clujenilor și încasarea unui impozit mic pe un imobil inexistent. Sunt afectați locuitorii care au obținut în mod legal dezlipirea imobilului înainte de modificarea Planului Urbanistic Zonal și interdicției de a dezlipi un imobil.

Acțiunile plănuite de către candidatul PMP urmăresc să repare aceste bâlbe din administrația locală, să creeze un plan urbanistic conform legislației naționale și în câștigul clujenilor. Nu numai că ar fi eliminată constrângerea dreptului la proprietate pentru clujeni, dar s-ar încasa un impozit pe locuință eficient și un impozit mai mare la vânzare ceea ce ar îmbunătăți colectarea taxelor și impozitelor pentru bugetul local.  

2 COMENTARII

  1. In legatura cu candidatura tovarasului utecist de frunte Emil Boc. Tov. Boc, este adevarat ca Diferit si Energobit au fost acuzate de Consiliul Consurentei ca au trucat licitatiile? Se puteau truca fara contributii ta? Cat ai incasat de la cele 2 firme? La Termoficare Napoca Cluj, in anul 2018 , potrivit Bilantului contabil, au fost acumulate datorii de peste 19,2 milioane de lei si pierderi de 7 301 542 lei. Prin Hotararea nr. 435/8 mai 2019 ati aprobat situatia financiara de la Termoficare. Multi spun ca o parte din banii de la Termoficare ajung in buzunarul tau. Cum iti explici ca un alt utecist, tovarasul Emil Miron este director la regia Primariei, de dupa Revolutie. Stiti ca cei doi gineri a-i lui au fost numiti directori adjuncti si prin transformarea Regiei in societate comerciala, in 2018, nebunul Miron vrea sa puna mana pe pachetul majoritar de actiuni? Stiti cate credite a luat Termoficarea in ultimii 10 ani, cu aprobarea Dvs, deoarece Primaria Cluj Napoca este unic actionar? Unde au ajuns banii? Cum ati reactionat, tov Boc, cand liderul de sindicat a fost dat afara, pentru ca a participat la un protest impotriva directorului tehnic Dan Cupsa , cel care si-a angajat fratele pe un salariu bunicel, tot la Termoficare. Stiti ca sponsorul Dvs. utecistul Miron are un salariu mai mare decat al Presedintelui Romaniei. Avea 4000 de euro lunar, in 2018 dar a fost marit si mai are inca un salariu. In logica Dvs utecista, nivelul salariului trebuie sa fie proportional cu pierderile, cu datoriile sau cu ciordelile? Sau poate ca toate astea nu conteaza , ci doar mita lunara, peschesul catre Inalta Primarie. Am auzit ca aveti rani la buci pentru ca va stergeti zilnic doar cu foi din Regulamentul de Urbanism de la Cluj Napoca, de unde tot rupeti cate o foaie, mama lui de regulament… Acolo se mentioneaza ca CUT-ul, adica amprenta unui imobil, trebuie sa fie de „cel mult 35%” (conform legiilor in vigoare). Stiti cate blocuri au „cel mult 35%”, foarte putine, multe au 70-90%. Nu va dor ulceratiile de la fund? Este adevarat ca platiti 30 000 de euro unor avocati, cu pile la judecatori, sa va scape de raportul Curtii de Conturi, in raportul careia se spune ca ati facut abuzuri si v-ati jucat bambilici cu banii clujenilor? La prima iesire in public va invit sa ne spuneti ce dotorii mai are Primaria si cate generatii trebuie sa tot platim bordurile si granitul adus de Videanu din China. Nu va mai satura Dumnezeu de furat? Va invit sa ne mai spuneti cate contracte au primit sume suplimentare (dupa modelul de la Ploiesti, relatat de procurorul Portocala) si care-i peschesul. Stim si noi ca lui Muresan, fost director in Primarie, i se spunea „Muri 10%” iar lui Apostu „fifty-fifty”. Nu cumva Boc e sarac ca Iliescu si trebuie sa facem o donatie sa mearga la bai la Turda?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here