Proiectul pentru restaurarea conservarea și punerea în valoare a Castelului Banffy, sat Răscruci, com. Bonțida a fost unul dintre scopurile principale ale CJC însă Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 l-a respins. Valoarea proiectului ajungea până la 17.767.207,20 de lei, adică un total de 4 milioane de euro.

 

Prima încercare

 

Acest proiect face parte din perioada în care Horea Uioreanu încă era președinte al Consiliului Județean Cluj. Astfel că, în 15 mai 2014, s-a eliberat de către aparatul de conducere a CJC dispoziția nr.155 privind constituirea Comisiei de recepție a Serviciilor de proiectare aferente proiectului „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Castelului Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida”

Prin acea dispoziție  se puncta contractul de servici dintre CJC și S.C Tektum Arhitectură&Artă S.R.L pentru servicii de proiectare.

„Luând în considerare prevederile Contractului de Servicii nr. 6250/15/27.03.2014 încheiat între Consiliul Judeţean Cluj şi S.C. TEKTUM ARHITECTURA&ARTA S.R.L., a cărui obiect îl constituie prestarea unor Servicii de proiectare aferente proiectului „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Castelului Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida”” puncta dispoziția 155.

Contactat telefonic, unul dintre administratorii firmei TEKTUM ARHITECTURA&ARTA, arh. Tothfalusi Gabor a confirmat că a efectuat un studiu de fezabilitate cu privire la clădirea Castelul Banffy.

„Îmi amintesc că  am câștigat prin licitație publică acel contract cu Consiliul Județean. Astfel că  am făcut un studiu de fezabilitate prin care am obținut toate avizele cu privire la Castelul din Bonțida. Nu a fost nici un aviz nefavorabil proiectului pe care vroiau să îl obțină cei de la CJC prin fonduri. Dimpotrivă, am obținut avize de la rețele, de la Comisia de Monumente Istorice, aviz de siguranță de la ISU și am atașat și documentația cadastrală”, declară  Tothfalusi Gabor.

 

Încercarea de cofinanțare printr-un parteneriat cu norvegienii

 

În vederea consolidării cooperării au fost  încurajate parteneriatele între organizaţiile din România şi cele din statele donatoare. Un promotor de proiect din România poate stabili un parteneriat cu unul sau mai multe organizaţii din statele donatoare: Norvegia, Islanda şi/sau Liechtenstein. Solicitanţii pot implementa proiectul în parteneriat cu condiţia respectării prevederilor legislaţiei naţionale, inclusiv a celei referitoare la aplicarea unei proceduri transparente şi nediscriminatorii în ce priveşte alegerea partenerilor din sectorul privat, conform prevederilor OUG 23/2013.

În acest sens, fusese acceptată solicitarea Nordic Urban Design Association, din oraşul Bergen – Norvegia, un ONG cu experienţă în arhitectură şi planificare urbană, pentru a încheia un parteneriat solid şi oportun în vederea atingerii obiectivelor propuse.

Bugetul total estimat era de 17.767.207,20 lei (3.974.144,36 euro), finanţarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (Granturile SEE) 2009-2014 fiind de maxim 8.941.400 lei (2.000.000 euro). Astfel, cofinanţarea Consiliului Judeţean Cluj era de 8.825.807,20 lei (1.974.144 euro).

 

Motivul respingerii proiectului

 

Actualul vicepreședinte cu atribuții de președinte CJC, Vakar Istvan, explică motivele pentru care acest proiect a fost respins. Conform dânsului mai există o șansă pentru a depune proiectul, anul acesta.

„Fiecare documentație trebuie să fie avizată. Documentația Comisiilor de Monumente, categoria A, trebuie să fie avizată de către structura ministerului, structura centrală, a noastră, în schimb a fost avizată de către structura județeană. Procedural, fiecare entitate care dorește să depună spre finanțare un proiect trebuie să se adreseze spre avizare, instituției deconcentrate din UAP, prin urmare la cea județeană. Noi am primit aviz din structura județeană, însă a fost greșit deoarece aveam nevoie, după cum am spus, de aviz de la Ministerul Culturii. De aceea ne-a fost refuzat proiectul”, a declarat Istvan Vakar.

Întrebat dacă mai există un plan pentru Castelul Banffy, Vakar a declarat că s-a informat între timp și că anul acesta mai există o șansă pentru obținere fondurilor.

„Între timp, m-am interesat la minister și am aflat cu bucurie că anul acesta se va redeschide o listă de înscriere pentru obținere de finanțare pentru proiecte de acest gen. De această dată vom corecta greșelile și vom depune proiectul cu toată documentația necesară pentru a obține finanțarea și a soluționa un proiect drag nouă: Restaurarea Castelului Banffy. Nu ni s-a comunicat până la acest moment data înscrierii proiectelor dar în momentul în care vom afla, vom face demersurile necesare”, a completat Vakar.

 

Semnificația Mecanismul Financiar SEE

 

Spațiul Economic European (SEE) a fost creat în 1994, ca o zonă de Liber Schimb între Comunitatea Europeană (CE) și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). SEE reunește Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) și 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), într-o piață internă bazată pe libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor.

În urma procesului de negociere ce a avut loc între Romania și statele donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) in perioada octombrie 2011 – ianuarie 2012, au fost concluzionate prevederile Memorandumului de Întelegere pentru Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, document ce stabilește cadrul de cooperare și permite implementarea eficientă a asistentei financiare acordate.

Potrivit Memorandumul de Intelegere pentru Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, încheiat între 3 dintre statele donatoare AELS și România, una din ariile de program se adresează cercetării științifice „Research within priority sectors”. Responsabili pentru implementarea acestui program sunt Ministerul Educatiei Nationale (MEN), în calitate de Operator de program (PO) și Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetarii, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în calitate de Agenție de implementare (IA).

Obiectivul programului: stimularea cercetarii bazate pe cunoaștere în România

Atingerea obiectivului acestui program se realizează prin finanțarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare de tip Joint Research Projects – tip JRP.

 

Scurt istoric al domeniului nobiliar ce merită  reconstruit

 

Castelul de la Răscruci este singura dintre fostele proprietăți ale familiei nobiliare Banffy care nu a fost supusă unui proces de retrocedare. Cel de la Bonțida a fost deja retrocedat, fiind începută activitatea de restaurare, cu bani din afară, inclusiv din partea unei fundații patronate de Prinţul Charles.

Castelul Bánffy din Răscruci, comuna Bonțida, este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. Acesta a fost construit în secolul al XVIII-lea, în stil eclectic.

Castelul de la Răscruci are o valoare istorică importantă. Este format din două corpuri de clădire, plus alte anexe. Pavilionul este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice. Din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul Banffy. Terenul de 4,5 ha, din care 881 metri pătrați construiți, stă nefolosit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.