Administraţia locala are verde la PUG
Deşi trebuia sa fie gata inca din 2010, Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca a primit abia acum avizele necesare de la ministere. Acum tot ce mai ramane de facut este ca acesta sa primeasca aprobarea de la arhitectul şef al judeţului şi votul consilierilor locali.
In primavara acestui an, in cadrul dezbaterilor care au avut loc pe marginea noului Planului Urbanistic General (PUG), reprezentanţii administraţiei locale au aratat ca, deşi trebuia sa fie definitivat mai repede, PUG-ul mai aşteapta avize de la ministere şi trebuie sa inglobeze sutele de sesizari venite din partea populaţiei pe marginea propunerilor facute publice.
Primaria a anunţat saptamana trecuta ca avizele necesare au fost in sfarşit obţinute, iar pasul urmator este primirea aprobarilor din partea administraţiei judeţene. Dupa parcurgerea acestui pas, instituţia poate sa mearga in faţa Consiliului Local cu noile reglementari urbanistice pentru a le cere votul pozitiv. Primarul Emil Boc a declarat ca işi doreşte ca noul Plan Urbanistic General (PUG) sa intre in vigoare anul acesta, aşa ca documentaţia ar urma sa fie supusa aprobarii forului decizional local in septembrie.
Ministerul Transporturilor „s-a lungit”
„S-au primit toate avizele, mai lipsea doar cel de la Ministerul Transporturilor. De acum, mai avem nevoie doar de un aviz din partea comisiei de urbanism din partea administraţiei judeţene. Acesta insa e aşa-zisul aviz al arhitectului şef, deci e un document tehnic, nu unul politic. Apoi urmeaza discutarea noului PUG in Consiliul Local. Noi am spera sa mai avem totuşi şi o intalnire cu noua administraţie, cu care nu am avut inca o discuţie”, a menţionat Adrian Borda, şeful de proiect pentru actualizarea PUG. „Ministerul Transporturilor, cu cele trei companii, a consumat cel mai mult timp. Acordul de la autoritaţile de mediu dureaza, natural, mult. O vreme, existau domenii care funcţionau in cadrul aceluiaşi minister, care apoi s-a separat. In felul acesta a mai aparut unul”, a adaugat Borda.
Borda s-a aflat la elaborarea noului plan urbanistic in fruntea unei echipe din UTCN, instituţia care a caştigat licitaţia pentru PUG cu o oferta de 2,4 milioane de lei fara TVA. Pe langa arhitecţii UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectura Planwerk şi Bogart, subcontractorii USAMV şi societaţile IHS Romania şi DASAT Invest. Contractul a fost semnat in iunie 2009, şi stipula ca PUG ar fi trebuit sa fie gata la finalul lui 2010.
Lucrau cu un PUG invechit
Valabilitatea actualului PUG a fost prelungita pana la aprobarea noii documentaţii de urbanism, in aşa fel incat sa nu existe probleme legate de autorizarea construcţiilor in oraş. Planul Urbanistic General in vigoare a fost conceput in 2004, insa de atunci, strategia de dezvoltare a oraşului a depaşit acest PUG. Spre exemplu, in 2004 nu exista actualul flux rutier sau cele doua mari centre comerciale din oraş.
Viitorul Plan Urbanistic General va imparţi oraşul in trei perimetre. Pe viitor se va discuta despre “oraşul actual”, unde se vor face defalcari pe fiecare locuinţa individuala in parte. Apoi, o alta zona va fi delimitata de “zona de urbanizare” in care va fi inclus şi cartierul Borhanci, cu o suprafaţa de peste 2.000 de hectare. A treia zona care se va evidenţia in viitorul PUG va fi “zona de restructurare” care va avea o suprafaţa de 593 ha şi care va fi reprezentata de actualul perimetru al Clujului format din zonele industriale, care in mare parte sunt dezafectate, iar la acest perimetru va fi adaugat un plan parcelar riveran arterelor de circulaţie.
Diana Gabor