Istoricul clujean Adrian Boda consideră că la revoluţia din decembrie 1989 nu trupele de Securitate au împuşcat oamenii ieşiţi în stradă, ci militarii.

La 34 de ani de la Revoluție, adevărul despre acele evenimente nu este pe deplin cunoscut. Unul dintre misterele Revoluției de la Cluj este întâmplarea pe care o povestește Răzvan Rotta, clujeanul care a realizat, întâmplator, în 21 decembrie 1989, în Piața Libertății, fotografiile din care se vede clar că Armata a tras în oameni.

Rotta, care era atunci tânăr asistent universitar la Politehnică pasionat de fotografie, istorisește că după incidentele pe care le-a surprins în centrul orașului – în urma cărora au fost uciși 14 oameni – a fost chemat la sediul Miliției. Acolo i s-au cerut pozele pe care le făcuse și care au fost studiate cu atenție de mai mulți șefi din Miliție și Securitate.

La câțiva ani după Revoluție, Rotta își amintește că un fost securist i-a mărturisit că pozele lui i-au salvat viața în decembrie 1989. De ce? Milițieni și securiști clujeni fuseseră reținuți și urmau să fie duși în afara Clujului pentru a fi lichidați de Armată, i-a explicat acesta lui Rotta.

„Adevărul” a luat legătura, pentru a încerca să dezlege acest mister, cu istoricul clujean Adrian Boda, care derulează, de circa un an, cel mai amplu proiect de documentare al Revoluției de la Cluj, ce conține sute de ore de interviuri cu participanții la evenimente, inclusiv cu protagoniști din Armată, Miliție, Securitate, dar și fotografii inedite, filmări și casete audio cu discuțiile avute de Ministerul de Interne în acele zile.

Boda susține că principalul motiv al proiectului său, care este o colaborare între Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” și Institutul de Istorie Orală al Facultății de Istorie și Filozofie al Universității Babeș-Bolyai, este faptul că accesul la arhive este încă îngrădit și crede că dosarul Revoluției este încă tergiversat de justiție.

„Poate peste 20-30-50 de ani un alt istoric interesat de evenimente va avea acces la documente, dar nu va mai avea acces la martori, la cei care au fost implicați direct. Și atunci, aceste mărturii sper că vor ajuta istoricii să lămurească, dacă nu 100% din ceea ce s-a întâmplat, măcar un procent cât mai aproape de 100%”, a mărturisit el pentru „Adevărul”.Clujenii care au ieșit în Piața Libertății față în față cu militarii. FOTO: Răzvan Rotta

Clujenii care au ieșit în Piața Libertății față în față cu militarii. FOTO: Răzvan Rotta

A încercat Armata să lichideze milițieni și securiști la Cluj?

L-am întrebat pe istoricul Adrian Boda, care a reușit să intervieveze mai mulți reprezentanți din Miliție și Securitate, ce crede despre istorisirea lui Rotta. „Eu am avut discuția aceasta cu comandantul Miliției de atunci, generalul Rusu Stoian. Mi-a spus că s-a știut că domnul Rotta a făcut poze în ziua de 21 decembrie și a fost chemat pentru a se face dubluri după fotografii.

S-a făcut acest lucru, tocmai pentru că se încerca plasarea vinovăției și înspre Ministerul de Interne. Și aceste poze, într-adevăr, i-au ajutat mult pe cei din Ministerul de Interne să se disculpe, pentru că a rezultat fără putință de tăgadă că, în centrul Clujului, Armata a tras. Se vedea clar din fotografii că s-a tras”, explică Boda.

Legat de faptul că Armata ar fi încercat să omoare milițieni și securiști, istoricul susține că mai mulți reprezentanți ai Securității cu care a vorbit au confirmat că știau despre acest scenariu.
Există o supoziție de acest gen în rândul foștilor milițieni și mai ales în rândul fostelor cadre de la Securitate. Cei de la Securitate cu care am vorbit au spus că s-a încercat urcarea lor într-un autobuz și ducerea lor undeva în afara Clujului, sub pretextul că li s-ar putea oferi o securitate mai bună acolo, dar că cineva din Armată i-ar fi avertizat: „nu vă urcați în autobuz, că s-ar putea să…”.

Povestea încă nu este pe deplin lămurită, astfel că Boda face apel la cei care atunci lucrau în Miliție și Securitate să-i povestească cum s-au petrecut lucrurile.

De ce nu a ținut la Cluj scenariul „securiști-teroriști”

Atât din rechizitoriul procurorului Ranco Pițu, cel care a semnat Dosarul Revoluției trimis în fața judecătorilor, în octombrie 2023, cât și din afirmațiile unor istorici precum Mădălin Hodor, rezultă că termenii „securist-terorist” și apoi „terorist” au fost inventați.

Dacă Pițu susține clar că nu au existat teroriști și că „securiștii-teroriști” au fost inventați într-un proces de dezinformare al noii puteri, cu scopul de a găsi un dușman care să justifice crimele făcute până în 22 decembrie, Hodor este rezervat în a afirma că dezinformarea aparține noii puteri. Ambii însă susțin că „securiștii-teroriști” sunt o invenție.

Una dintre particularitățile Revoluției de la Cluj, spune istoricul clujean Adrian Boda, este faptul că, deși au existat anumite zvonuri cu privire la existența teroriștilor, acestea au fost respinse fără dubiu de dovezile clare pe care autoritățile le-au avut la dispoziție: mărturiile participanților, fotografiile lui Rotta, din care se vedea clar că Armata trăsese în oameni, cât și două casete audio pe care le-a înregistrat un clujean, care a reușit să intre pe frecvența Ministerului de Interne în timpul Revoluției de la Cluj.

În plus, la Cluj, nu au existat dovezi că securiștii sau milițienii ar fi făcut victime. „Au tras în aer, dar nu au omorât oameni”, spune Boda.

„E poate că cel mai interesant aspect al cercetării mele. Este vorba despre casetele cu discuțiile de pe stațiile Ministerului de Interne (Miliție/Securitate) din 21 decembrie, după ce Armata a tras în Piața Libertății. Practic, din momentul în care plutoanele de intervenție ale Miliției sunt direcționate spre locurile unde s-au produs incidente”, spune Boda.

Înregistrările au fost făcute pe un radio netras în bandă, cu care s-a conectat la frecvențele Ministerului de Interne și a înregistrat două casete audio.

„Practic sunt două ore și ceva de discuții. Se știa despre ele, au fost publicate parțial, dar eu am transcris integral casetele. Le-am ascultat de mai multe ori și acestea confirmă multe din ceea ce spun despre maniera în care forțele Ministerului de Interne au acționat în 21 decembrie”, relatează istoricul.Armata a tras în oameni la Cluj-Napoca. FOTO: Răzvan Rotta.

Armata a tras în oameni la Cluj-Napoca. FOTO: Răzvan Rotta.

De ce Miliția nu a tras în oameni

L-am întrebat dacă găsim în aceste convorbiri o parte a explicației pentru care Armata a tras la Cluj, dar trupele Ministerului de Interne nu au tras.

Vă dau opinia mea, ca persoană care a discutat cu cei implicați și din ce am văzut în documente, probabil că forțele Ministerului de Interne (MI) nu au primit ordin să tragă. După 17 decembrie, din moment ce Armata a trecut la alarmă parțială de luptă și MI-ul era în stare de alarmă. Aveau și ei armament asupra lor, pistolul Carpați cu 12 cartușe, trupele de intervenție aveau pistoale-mitralieră”, susține istoricul. Elementul provocare din partea protestatarilor a exista și în cazul trupelor MI, la fel ca în cazul Armatei.

„Muncitorii de la platforma industrială CUG venind înspre centru au trecut de două sau trei filtre ale MI. Au trecut muncitorii, trupele MI s-au regrupat, i-au blocat și iar au trecut muncitorii de ei și au ajuns în fața dispozitivului MAPN, unde s-a tras”, explică Boda.

Declarațiile directe pe care i le-a făcut lui Boda șeful Miliției de atunci, Rusu Stoian, anume că a dat ordin să nu se tragă în oameni, au fost coroborate cu ce a găsit pe casetele audio.

„Este surprins momentul în care s-a cerut defluirea străzii 30 Decembrie (din centrul Clujului-nr), unde erau masați manifestanții. Atunci colonelul Stoian, șeful Miliției, a spus să nu se tragă. Dacă sunt nevoiți să tragă, să tragă focuri de avertizare în aer. În plus, a ordonat să nu se dea cu jeturile de apă în oameni. Deși s-a dat ulterior. Apare pe înregistrare cum acesta spune clar să nu se dea cu jeturile de apă, ci să se vorbească cu oamenii și să fie convinși să meargă acasă”, relatează Boda, potrivit adevarul.ro.

„Ofițerii de Miliție nu au ridicat cadavrele până la venirea procurorului”

Un alt motiv pentru care forțele MI nu au tras, ține de faptul că spre deosebire de trupele Armatei scoase pe străzi care erau formate în mare parte din militari în termen, fără experiență și fără cunoștințe în ceea ce privește interacțiunea cu manifestanții, cei din plutoanele de intervenție din Miliție și Securitate erau formate din profesioniști care știau mai bine să gestioneze astfel de situații.

Din convorbirile de pe casete rezultă că cei din MI nu erau panicați. Erau profesioniști, totuși, cu experiență. Din ce am audiat, încercau să ia morții din centru cât mai repede. Cu toate acestea, s-a evitat ridicarea morților înainte de a ajunge procurorul militar, deși s-a dat parcă ordin în acest sens”, precizează Boda.

Ofițerii care au fost trimiși să ridice cadavrele i-au confirmat lui Boda că n-au executat ordinul și au așteptat până când a venit procurorul militar și a făcut cercetarea la fața locului. Abia apoi, morții au fost duși. Acest fapt, a făcut mai ușoară misiunea procurorilor militari care au instrumentat dosarul Revoluției de la Cluj.

În acest context, Clujul este unul dintre puținele orașe din țară, în care adevărul despre Revoluție este cunoscut în mare parte.

„Mă bucur că cel puțin la Cluj o parte a adevărului sau măcar o versiune a lui a ajuns în instanță, dosarul a fost judecat, oamenii pot spune că măcar o parte dintre cei implicați au plătit”, a precizat Boda. El este de părere că sentințele ar fi trebuit să fie mai dure, dar măcar adevărul juridic se cunoaște la Cluj, lucru care nu se poate spune despre ceea ce s-a întâmplat la București.Istoricul Adrian Boda are sute de ore de inteviuri cu privire la Revoluție. FOTO: Arhivă personală

Istoricul Adrian Boda are sute de ore de inteviuri cu privire la Revoluție. FOTO: Arhivă personală

Cine este Adrian Boda

Adrian Boda a absolvit Facultatea de Istorie în 2005. A continuat cu masteratul și doctoratul, amblele cu teme de istorie orală. 

Din 2006 este asistent de cercetare la Institutul de Istorie Orală al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB. Între 2006 și 2011 a fost cercetător în cadrul a două proiecte finanțate de Consiliul Național al Cercetării Științifice cu privire la holocaustul evreilor din Transilvania. Între 2011 și 2013 a fost asistent manager în cadrul unui proiect POSDRU având ca tematică istoria orală a comunităților locale.

Boda mai este angajat al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” (BCU) Cluj-Napoca la Departamentul Cercetare, Colecții Speciale, Arhivă Orală și Multimedia.

18 COMENTARII

  1. Domnule Robu, ce spune acum domnul Boda, care completează bine niște cercetări începute acum 34 de ani, am scris eu în august 1990 în Revista NU. apoi am publicat în 1998 și 1999 două volume foarte bine documentate – cu nume, prenume, direcții de tragere și vicime. Adevărul este cunoscu de 34 de ani, gl, goluț. Vă rog eu dezbărați-vă de fraze de toată jena gen: ”adevărul despre acele evenimente nu este pe deplin cunoscut.”.
    Adevărul este unul singur Justiția română, obișnuită să stea în genunchi cu gura la prohabul politicienilor, nu a judecat ceea ce era de judecat în mod onest. Și atât.

    • La care dintre împușcați vă referiți? Poate știți ceva nou de care noi, cei care cercetăm aceste evenimente, nu avem habar. Vă rog sa ne luminați cu privire la acești morți care nu au fost împușcați de militari. Chiar sunt curios….

  2. Un lucru nu înțeleg eu și oamenii normali. De ce tocmai fotograful emerit care se ascunsese mereu în timp ce folosea aparatul de fotografiat ( care culmea avea “ mereu aparatul la dansul “) a fost chemat tocmai de Rusu Stoian , securistul șef de atunci și de acum cu familia sa asigurată prin funcții politice și administrative …. Păi dacă tot a avut “ șansa” să fie el alesul fotograf, oare a cui o fii fost , dacă nu al Securității? Din câte știu nu mulți lucrau unde era soția dansului și-n funcția care o avea. Și câte poze au rămas valabile pt noi și aflarea adevarului , toate astea se puteau afla atunci dacă procurorii de caz nu erau oamenii sistemului cu pensii nesimțite și cu ouă , nu ovare cum erau mulți de pe acea vreme. Cum a fost să dea raportul dacă ei erau aproape ținuți ostatici de armata și luați în subordinea și paza lor ?

    Revedeți pozele reale, și veți vedea ca între soldați și ofițeri erau cel puțini câte 2 civili cu paltoane și căciuli negre pe cap, care nu erau deloc speriați în timp ce revoluționarii erau împușcați și se văitau pe asfalt…

    • Pozele sunt cât se poate de reale…am trecut toate pozele d-lui Rotta prin filtre si le-am curățat astfel încât am identificat multi dintre morți și răniți. Vorbiți prostii… Există o singura persoană care a fost banuită că era ofițer de Securitate, apare in fotografii in picioare printre morți, dupa ce s-a tras. Procuratura a anchetat identitatea acestuia si nici vorbă de apartenență la Securitate.
      Cât despre domnul Rusu…la Rotta s-a ajuns prin soția dumnealui, cineva îl recunoscuse în centru și informația s-a aflat, mai ales ca miza era mare…adică se încerca incriminarea trupelor de miliție si securitate pentru evenimentele din Piața Libertății. Nu mai răspândiți zvonuri, nu faceți decât să induceți in eroare lumea

      • Cu tot respectul pt activitatea d-voastră, legat de acest subiect, curios sunt din fire( și/am fost și-n centru- dar nu m-am declarat revoluționar cu toate ca toți cei din jurul meu și mulți alții de sub plapuma sunt mari eroi și beneficiari de foloase materiale, terenuri gratuite și scutiri de impozite, soția mea lucrând în acea vreme exact în fața primului cordon de soldați în linie( între Barul Diesel și Toulouse ), șefa ei fiind nevasta de ‘“securist civil cu stat de plată – turnător plătit și activ” și care vedea în direct acțiunea tuturor celor implicați prin geamul magazinului iar eu încercând să ajung la ea să o iau după cum făceam aproape zilnic.
        De pe Cetatuie, urmez traseul printre soldați și ofițeri ai armatei și nu numai, trecând peste Somes( Astoria) , Melody, apoi fără a forța să ajung înspre Conti ,era un troleibuz distrus în Unirii , multe lăzi de gunoi distruse și gherete unite de după care se aruncau sticle asupra soldaților, ma retrag dintre agitatori și o iau înspre Moților, unde iar coloane la intersecția cu Parcul mare, morți băgați înăuntru în curte înainte de stația de dinainte de fabrica de bere, camion venit plin dinspre Manastur în viteză care încearcă să spargă coloana de soldați… deci nu-s deloc străin de revoluție, nu avea nimeni treaba ta dacă nu ațâțai sau forțai vreun soldat și atentai la viața lui, indiferent ca era securist sau militar, personal eram mult traseu singur în fața tuturor și doar mă întrebau în dreptul lor ce aveam în mână… și să ridic mâinile în sus. Treceam ca prin brânză și nu printr-un singur baraj de militari. Și în jurul acestora erau și civili( cel puțin 1 persoană) care nici nu trebuia să fie recunoscută de populație. Nu cred ca induc pe nimeni în eroare spunând ca putem sta întreaga noapte fără sa instig, ceea ce am și făcut( de la 15,00 până la 2,00 fără a întâmpina nici cea mai mică problemă, nici chiar în timp ce coloana de soldați trăgea în sus sau înainte de Melody , pe stânga în dreptul nr de stradă un bătrânel din tanc ochea și se distra în jurul numarului(mulți ani se vedeau vreo 3 găuri de pistol). Așa ca repet, ori îmi vedeam de treaba mea, ori le era frica de mine… și mult traseu eram doar între ei , fără gașca. Și toată asta întâmplare în timp ce colegii mei petreceau cu securiștii la băute și închiși undeva într-un local și având interdicție de-a părăsi locația, fiind singurul care mi-am părăsit locul de muncă și am plecat fără știrea acestora . E lung și mult de povestit, nu doresc nimănui să nu se afle adevărul sau să fie urmașii morților și ranitilor din ‘90 dar sunt motive clare pt care nici Voinea n-a fost în stare să afle adevărul. Adica , n-ar fi fost cine să conducă țara, după Revoluție ci doar aceeași. Referitor la pozele de care insistați ca le-ați verificat îndeaproape, oare sunt cele dinainte de-a ajunge fotograful la d-nul Rusu( securistul) sau după o perioadă de timp și care au fost lăsate în aparat ( ce-au mai rămas)
        Nu degeaba cineva spunea dintre securiști ca “ pozele tale mi-au salvat viața” adică ca nu mai sunt ,EU unul asta trag concluzia, făceau ce vroiau ei, închideau gura multora tot așa, închideau la comandă și pe cine “deranja”. Erau o forță dar asta era instituția, nu ca azi n-ar fi aceeași .
        Și în final, se spunea ca armata îi vana , păi atunci cum dracu au ajuns pozele la ei a 2-a zi când se ascundeau ca potârnichile ca cica
        Ii cauta armata sa fie lichidați?
        Și concluzia: pe fotograf îl cheamă la raport la Rusu a 2-a zi după împușcături ,cu fotografiile și aparatul prin securistul instituției unde lucra soția dansului dar mie, atenție, care am dispărut din timpul serviciului dintre colegi și securiști care păzeau cică…de sus Clujul, niciodată nu m-au întrebat nimic, nimeni, nici măcar șefii mei care știau ca am plecat și mi-am băgat ceva în regulile și ordinele lor.

        • Stimate domnule ”Gicut”,
          Voi începe prin a vă spune că nu îmi place să discut cu aliasuri, prescurtări și nume false. Așadar, așa cum eu scriu în nume propriu aș dori să știu cu cine discut, nume și prenume. Apoi…nu pun la îndoială ceea ce spuneți, doar că experiența interviurilor cu cei care au fost martori oculari la acele evenimente m-a învățat un lucru…nu merg 100% pe o singură variantă. Evident că cei de la Securitate erau printre cei ieșiți în stradă în 21 decembrie, dar nu erau securiști deghizați în militari cei care au tras, asta să vă fie clar. Am lista tuturor soldaților din cele 2 grupe comandate de căpitanul Carp, nici vorbă de securiști. Să nu credeți că doresc să disculp Miliția sau Securitatea, chiar din contră…produceți dovada și voi fi primul care scrie despre aceasta. În ceea ce privește securiștii din fabrici…mi se pare că faceți confuzie. Una este să fii pe state de plată ca informator…din ăștia erau peste tot și mulți. Eu discutam despre ofițerii de obiectiv, cei care aveau misiunea de a asigura contrainformativ anumite fabrici…ăștia au rămas cu arma la ei, pistolul Carpați, căci au rămas în uzinele respective până a doua zi. A fost împușcat vreun muncitor de la CUG, TERAPIA șamd în uzină? Eu cred că nu… Apoi plutoanele de intervenție au ajuns în centru după ce s-a tras și câțiva dintre ei au tras mai târziu, dar în aer, reespectând consemnul clar dat pe stații, unde am înregistrările. Deci nu îmi spuneți povești, eu am documente care atestă acest lucru. Despre soldatul în vârstă de pe ”tanc”. În ziua de 21 decembrie nu au fost scoase tancuri din unități la Cluj. Ceea ce ați văzut probabil dvs. era un MLI sau un TAB, din astea au fost pe străzi. Dacă era vb de un MLI e normal să fie subofițeri mai în vârstă…unitatea de la Someșeni primise nu cu mult timp înainte de decembrie 1989 aceste MLI-uri și echipajele lor erau dintre cadrele militare cu experiență, nu militari în termen, deci da, aveți dreptate.
          Armata nu căuta să lichideze miliția, iar faceți confuzie. Armata a luat în subordine forțele MI din ziua de 22, i-au ținut în sediile lor, Miliția la ei, Secu la ei. Din 23 au început să desfășoare misiuni la comun, mai ales cu cei din plutonul antiterorist, milițienii au făcut patrule cu soldați și revoluționari, dar doar cei din MApN erau înarmați.
          Cu tot respectul, știți unele lucruri, dar ați căzut în capcana teoriilor enunțate ulterior. Tocmai de aceea vă invit la o discuție și să vă arăt ceea ce am adunat până acum despre evenimentele din Cluj în decembrie 89. Ați spus că nimeni din procuratură nu v-a chemat să vă audieze despre ceea ce ați văzut. Păi credeți că procurorii au știut sau au chemat pe toată lumea care a fost în stradă atunci? De unde era să-i știe pe toți demonstranții? La 34 de ani de la evenimente vă invit eu să ajutați la deslușirea acelor incidente. Veniți la un interviu? Iată și adresa mea de mail: adrian.boda@ubbcluj.ro
          Dacă mai aveți ceva de adăugat vă rog să îmi scrieți pe această adresă și chiar vă aștept la o discuție față în față la Institut.

      • Și ce-am vrut să reiasă în primul rând: atât în miliție, armata, Poligrafie, Unirea, OJT, ICSAP, Alimentară, Mucart, Finanțe, Judecătorie, Procuratura, avocatură, notariat, măcelari, frizeri, martori mincinoși, grefieri, Cooperativa, etc – erau securiști atât plătiți cât și folosiți ( iertați în alte dosare penale). Și cu cât erau mai prosti și tăcuți de prosti, cu atât erau mai racolați și mai ușor de manevrat. Genul ăsta de oameni cu 8 clase
        , IQ sub negativ , cu 2 viteze, încet și f încet atât în exprimare, si gândire , după revoluție îi găseai peste tot infiltrați: în politică, în Primarii, în CJ, Prefectură, Curtea conturi, Finanțe, bănci , altfel n-ar fi avut așa puteri depline să falimenteze o banca( ex Dacia Felix) sa vândă fabricile și uzinele tot lor, hoteluri și restaurante(acelorași securiști acoperiți) la preț de-o pâine… și șpăgi pe măsură. Se știu cu nume prenume și funcții înainte și după, nu-i ușor de aflat , asta o consider cea mai mare crimă adusă românilor capre și oi, mulți și tot mai îndobitociți.

        Personal, eu nu cred în mai nimic din multitudinea evenimentelor expuse și a urmărilor revoluției, s-a tras, e clar, dar să insistați ca milițienii și securiștii au tras în sus, dar nu erau în centru printre civili, in picioare lângă soldați mi se pare puțin deplasat. O poză cu cei care au tras în sus , aveți? Eu clar am văzut unul , dar nu erau revoluționari acolo…și trăgea în jurul nr. clădirii, dar era îmbrăcat în soldat și era pe tanc( cam bătrân pt un soldat) cam mulți bătrâni și între speriatii tineri soldați.

  3. Luam masa în Conti la ora aceea (ca în fiecare zi, dealtfel) aşa că am văzut live totul, pe Călin Nemeş la început, apoi tot mai mulţi, apoi militarii, apoi împuşcăturile. Am băgat pe geamul de la bar pe sora unui amărât care a fost împuşcat în cap pe trotuar, după un an încă erau creierii omului lipiţi la vreo 5-6 m pe peretele de pe Universităţii. Normal că armata a tras, erau toţi pifani şi tremurau, dar au tras…

    • Foarte interesant ceea ce povestiți… mă întreb dacă sunteți dispus să veniți la o discuție despre ceea ce ați vazut și trăit atunci. Vă aștept la institut, la o cafea, să discutăm.

    • Putin exagerat , Conținentalul nu era bufet , poate luai masa la Ursus, Expres, Metropol , Fetițele Vieneze, acolo era împinge tava. Dacă erai zilnic la Conti , nu puteai să fi un salariat normal ca nu îți ajungeau banii decât de maxim 5 mese luate pe lună si așa luat în vizor de securiști sau milițieni. Poate la schimb valutar sau la polonezi, ruși , unguri și ce mai veneau p’acolo ca sus la Belvedere era gașca lui Serbanoiu jr.,Decebal, și încă câțiva pe care-i numărai pe-o mână… și n-aveai loc de bișnițarii lor. Și da, știu de cazul fetei Iusan din față de la intrarea în Conți pe colț, așa cum spuneam am văzut multe și știu tot la fel. Dar nu pot afirma cu tărie ca doar X sau Y au tras, dar pot afirma ca Dando a fost atacat de civili, m-am pus și eu în locul lor, om ce avea armata făcută și de apărat o viață și o arma sa n-o pierd. Am simțit pericolul, pur și simplu ma ascundeam mereu pe după un stâlp, o gheretă, un colț de clădire și da, eram treaz , fără picătură de alcool luata și mă minunam totuși ce curaj nebun au avut alții. Sunt sută la sută sigur ca n-aveau armata făcută 90% din cei împușcați, pt ca nu își imaginau ce înseamnă ca numai o singură arma sa descarce la foc automat încărcătorul. Și în starea în care erau soldații ,mă rugam să nu fie alții care vor creea o busculadă ca să înceapă ce a început. Și n-a durat mult, imediat s-au liniștit apele, toți au fugit care încotro și am rămas pe lângă statuie între 2 rânduri de soldați dar care nimeni nu mai sufla de speriați ce erau, mai puțin acel domn care totuși nu sunt sigur nici acum ce cauta în picioare , fără a îl îndepărta nimeni și care gesticula într-una și dădea clar ordine. Și nu oricine purta geaca de piele ca legionarii și căciula de astrahan neagră pe cap. Iar eu până să ajung în centru dinspre Horea am fost percheziționat de soldați de 2 ori, mă gândesc cum aș fi putut să am și un aparat foto la mine care totuși avea o dimensiune…nu insinuez nimic, doar gândesc.

  4. Si informatorii cu stat de plata la secu, grad in rezerva, care erau angajati in intreprinderi pe posturi de jurist consult sau merceolog, dau exemplu ce am stiut eu, la revolutie l i sa dat pistol cu munitie. Am citit perso al din intamplare comunicatu dat de sefu securitatii de atuncj, semnat de el. Ca au tras sau nu, asta nu stiu, dar au lipsit de acasa zile multe

    • Aveți dreptate, acești ofițeri erau responsabili de asigurarea unor misiuni specifice în punctele de lucru respective. Da…aveau la ei, ca ofițeri ai Securității, pistol Carpați cu 12 cartușe. Am discutat cu unul dintre ei. Erau în misiune si normal ca erau înarmați. De altfel, lumea îi cunoștea. Ei nu au tras în dvs….dupa evenimentele din 21 s-au intors la sediu și au fost reținuți de forțele MApN. În plus, armamentul si muniția le-au fost verificate. La Cluj, cei care au tras au fost trupele MApN.

      • Asta-i chiar f. tare. Erau angajați la fabrica de paine din Baci, pe stat de plata , dar ei erau și la securitate. Halal de așa producători de paine. Sau la Alimentara, Metalo- Chimice, OJT… tot așa erau ?
        Încet încet cam spuneți tot … de ce acum, ce interese sunt?

        Oare pe procurorul care a dat sentința de ucidere a lui Ceaușescu, tot armata l-a omorât? Da’ pe Ceaușescu , sau pe trupele ASLA din aeroport, tot armata. Da’ de ce n-ați aflat toate astea de la generalul Topliceanu în timpul vieții lui, om ce a acceptat să fie cercetat și condamnat, Topliceanu la fel… a fost , nu zice nimeni nimic câte-un Ciocănel din asta și-n armata, știți bine ca și acolo erau securiști … care-au tras în oameni, până și soldați erau încorporați în armata gata securiști , cum să nu tragă acei soldați?

  5. Rotta, nume românesc de pe Pavlov, fotograf pasionat ce s-a aflat din întîmplare precum s-au aflat din întîmplare fotografii de la Reuters și AP pe 7 noiembrie la înscenarea din chibuț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.