Viceprimarul liberal, Adrian Popa, semnatarul „Tezelor liberale de la Cluj-Napoca” iese din nou la atac. Într-un comunicat de presa el sustine ca lansarea Tezelor, semnate de fosta conducere a PNL-Cluj-Napoca, a avut ca principal motiv pesedizarea PNL si distantarea acestui partid de dreapta de valorile liberale, precum si apropierea de social-democratie. Popa lanseaza un nou atac la politica dusa de gruparea Tariceanu-Olteanu si face un apel la acesta solicitând distantarea de PSD. Mai mult, în opinia lui Popa, legatura PNL cu PSD calca în picioare liberalismul, demnitatea PNL si a membrilor sai, dar si încrederea electoratului liberal traditional.
Adrian Popa sustine ca aceasta intrare sub papucul PSD, criticata pe fata de cei 12 semnatari ai Tezelor (dar criticata, discret, în interior, de foarte multi alti membri ai partidului, din toate filialele) a fost contestata vehement de conducerea filialei clujene si ridiculizata de conducerea centrala a Partidului. „Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, chiar m-a atacat într-un mod personal, josnic, pentru a deteriora credibilitatea mesajului nostru, desi dânsul habar nu avea ca nu am fost exclus din partid si nici macar nu se pune problema excluderii mele. A fost ciudat si usor ridicol atacul domniei sale, dat fiind ca dânsul a fost cel care, la Delegatia Permanenta din august 2007, a fost mandatat de catre conducerea partidului sa negocieze cu Viorel Hrebenciuc colaborarea cu PSD”, sustine Popa.
În opinia lui Popa, urmarile acelei negocieri s-au vazut în masurile luate ulterior de guvernul Tariceanu, mai exact masuri sociale, populiste, fara nici o legatura cu politicile liberale, dar care aveau darul de a linisti partenerul ascuns, PSD, cu riscul pierderii electoratului liberal.
Grupul de la Cluj sustine Guvernul
„Desi aceasta colaborare nefireasca a fost negata la Cluj-Napoca, aflam din presa ca Grupul PSD de la Cluj (grup cu pondere importanta în deciziile partidului) cere conducerii centrale a PSD sustinerea guvernului. În conditiile în care parlamentarii PSD se pregatesc sa introduca o motiune de cenzura. Conducerile celor doua partide nici macar nu mai încearca sa ascunda apropierea dintre ele. Legatura anormala, împotriva principiilor liberale, împotriva propriului nostru electorat si împotriva membrilor PNL. Din pacate, legatura cu PSD (care iese la suprafata si prin recenta întâlnire dintre premierul Tariceanu si Mircea Geoana, în care s-a discutat un protocol de colaborare pe 5 ani) calca în picioare liberalismul, demnitatea PNL si a membrilor sai, dar si încrederea electoratului liberal traditional”, se mai arata în comunicatul de presa semnat de Popa.
În final, Popa lanseaza înca un apel catre grupul Tariceanu-Olteanu cerându-i acestuia iesirea „de sub papucul PSD, de sub papucul lui Mircea Geoana si de sub cel al lui Viorel Hrebenciuc”. „Nu mai distrugeti liberalismul, ca se învârte Bratianu în mormânt, daca va vede. Salvati liberalismul si PNL, atât cât se mai poate salva. Nu sacrificati totul de dragul scaunelor, functiilor si imunitatilor voastre”, încheie Popa.
Fosta conducere a PNL Cluj-Napoca, în frunte cu Adrian Popa, a lansat „Manifestul liberal“, document în care ataca masurile sociale luate de actualii guvernanti. Liberalii clujeni l-au acuzat pe Calin Popescu Tariceanu, dar si pe apropiatii acestuia. Popa acuza actuala conducerea PNL, formata din gruparea Tariceanu – Olteanu, ca intentioneazp eliminarea nucleului dur din partid, reprezentat de Ludovic Orban si Crin Antonescu, si decapitarea filialelor care nu le sunt loiale. „Se doreste înlocuirea liderilor cu oameni noi, obedienti, astfel încât la Congresul PNL din 2009 sa fie prezenti numai cei care sa voteze actuala structura a PNL“, apreciza Popa. Potrivit acestuia, „s-au calcat în picioare democratia interna, statutul liberal, etica liberala, scopurile electorale“. Semnatarii manifestului sustineau ca nu se poate permite ca, în 2008, „singura optiune ideologica a PNL sa ramâna un confuz liberalism social, iar singura alianta posibila sa fie cea cu PSD“.
Timea Moldovan