Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Adrian Popa a acceptat în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj sa raspunda la mai multe întrebari referitoare la situatia sa din cadrul Paridului National Liberal Cluj. Popa a afirmat ca în momentul de fata nu se gândeste sa renunte la calitatea de membru al PNL Cluj, dar va încerca cât se poate sa readuca partidul pe linia cea dreapta. Totodata, Popa a declarat ca în momentul de fata PNL se îndreapta pe o directie gresita. Adrian Popa a afirmat ca are în vedere sa candideze la urmatoarele alegeri locale ca independent, chiar daca acest lucru va trezi nemultumirea liderilor PNL Cluj. Uioreanu nu s-ar da în laturi sa îl „mazileasca” pe Nicoara, a mai sustinut Popa.  

Gazeta: În momentul de fata exista o stare de tensiune între dumnavoastra si ceilalti lideri ai organizatiei liberale clujene. De unde a început acest conflict si cine sunt vinovatii?

Adrian Popa: O stare de tensiune exista, dar nu pot sa gasesc cauzele. De fiecare data când l-am întrebat pe Marius Nicoara daca are ceva cu mine, daca are ceva sa-mi reproseze, el a raspuns întodeauna ca totul este în regula. Nu a avut niciodata tupeul sa-mi spuna în fata probleme lui vizavi de mine. Daca nu stiu care este sursa problemei, nu pot sa gasesc o rezolvare a acesteia. Este o problema care tine de Dosarele X.

Gazeta: Aveti sa-i reprosati ceva lui Marius Nicoara sau lui Horea Uioreanu?

Adrian Popa: Lui Marius Nicoara am sa-i reprosez faptul ca nu a abordat corect conflictul cu mine si ca s-a departat de valorile liberale. El s-a îndepartat de la identitatea liberala, a parasit valorile liberale în favoarea celor social-democrate. Normal, în fiecare doctrina politica exista un capitol care cuprinde norme de politica sociala. Totusi, actualii lideri ai PNL exagereaza si transforma partidul într-unul de stânga. Scopul acestei manevre are ca scop principal mentinerea pozitiilor si a functiilor. Si unul dintre vinovati este Marius Nicoara. Nu vreau sa-l aducem în discutie pe Horea Uioreanu, prefer sa nu ma cobor la nivelul lui. Uioreanu este genul de om care ar face orice pentru a-si atinge obiectivele. Acum câtva timp el a venit la mine în birou si mi-a cerut insistent ca la urmatoarele alegeri din cadrul partidului sa-l sprijin pentru a pune mâna pe conducerea organizatiei judetene a PNL. Asta se întâmpla în 2006. I-am zis ca nu are sens sa îsi faca planuri de pe acum, urmând a discuta la timpul potrivit, adica în 2008.

Gazeta: Sa întelegem ca Horea Uioreanu „i-a pus gând rau ” si lui Marius Nicoara?

Adrian Popa: Conform statutului, un presedinte de organizatie nu poate detine mai mult de doua mandate. Marius Nicoara se apropie de finele celui de-al doilea mandat. Deci nu putem spune neaparat ca-i pune gând rau. Totusi, Uioreanu nu s-ar da în laturi sa îl „mazileasca” pe Nicoara daca interesul lui l-ar cere.

Gazeta: Pe blogul dumneavoastra ati declarat ca v-ati pierdut respectul pentru niste persoane care s-au dovedit a fi caractere mici si mizerabile. Puteti sa ne spuneti cine sunt acele persoane?

Adrian Popa: Prietenii stiu de ce.

Doua tabere în PNL

Gazeta: Care sunt în prezent taberele din PNL Cluj?

Adrian Popa: În momentul de fata exista doua tabere de idei. Prima este tabara cu adevarat liberala, o grupare care doreste întoarcerea la valorile liberale. Si mai este tabara sociala, membri acesteia fac tot ce le sta în putinta pentru a-si pastra scaunele si functiile, în aceasta directie abordând si proiecte care nu sunt compatibile cu doctrina liberala

Gazeta: Va gânditi sa parasiti PNL, sau credeti ca puteti revigora partidul?

Adrian Popa: Nu-mi doresc sa parasesc partidul. Voi face tot ce-mi sta în putinta pentru a readuce PNL pe linia dreapta. În mai toate organizatiile locale exista nemultumiri legate de actuala politica a liderilor partidului. Voi lupta pâna la capat pentru valorile liberale.

Gazeta: În ultima vreme au aparut tot mai multe speculatii cum ca dumneavoastra ati urma sa treceti la PDL. Cât de adevarate sunt acele zvonuri?

Adrian Popa: Aceste zvonuri au aparut înca de acum un an. Se spunea ca eu doresc sa trec la PLD sau la PD. Toate aceste zvonuri au facut parte dintr-o campanie de dezinformare dusa de anumiti oameni din partid pentru ca cetatenii si colegii sa-si piarda încrederea în mine.

Candidat independent

Gazeta: Daca veti parasi partidul, credeti ca gestul dumneavoastra va fi urmat si de alti colegi de partid?

Adrian Popa: Nu am discutat cu nimeni de acest lucru. Repet, nu doresc sa parasesc partidul. Tot ce va pot spune e ca sunt multi oameni care sunt nemultumiti de actuala conducere.

Gazeta: Va gânditi sa candidati pentru un post din administratia publica locala la viitoarele alegeri locale? Pe ce post?

Adrian Popa: Am dorit sa candidez pentru postul de presedinte al Consiliului Judetean. Totusi, în conditiile în care conform noului proiect al legii votului uninominal nu se prevede ca presedintele sa fie ales separat, am hotarât sa candidez la Consiliul Local. E foarte posibil sa candidez ca independent si mai mult ca sigur ca voi câstiga datorita notorietatii si a imaginii mele.

Gazeta: Ati lansat în urma cu cateva zile asa zisele Teze liberale de la Cluj. Totodata, ati lansat atacuri dure la adresa conducerii centrale a partidului. De ce credeti ca unii membri ai conducerii au reactionat atât de dur la propunerile dumneavoastra?

Adrian Popa: Daca stati sa analizati declaratiile celor care au protestat împotriva manifestului liberal o sa constatati ca nu au negat faptul ca s-au întâlnit cu Hrebenciuc sau cu Geoana. Nu au negat cele afirmate în respectivul document. Ei m-au atacat cu tot felul de mizerii sau gunoaie fara a avea un fundament solid.

Gazeta: Ati sustinut ca alianta PNL-PSD începe de la Cluj. Concret, sub ce aspect se manifesta pe plan local aceasta alianta?

Adrian Popa: Trebuie doar sa privim la activitatea Consiliului Judetean si la întelegerile din cadrul acelui for. În CJ Cluj, PSD se manifesta ca un partid aflat la putere, în timp ce în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca PSD este un partid clar de opozitie.   

Respect reciproc

Gazeta: În ce conditii ati mai accepta sa colaborati cu actuala conducere a PNL Cluj?

Adrian Popa: Daca va exista respect reciproc. Nu-mi doresc neaparat sa ne iubim, doresc doar respect reciproc.

Gazeta: Caracterizati în câteva cuvinte urmatorii politicieni.

Marius Nicoara

Adrian Popa: Fara principii

Horea Uioreanu

Adrian Popa: Nimic

Emil Boc

Adrian Popa: D.A.

Daniel Buda

Adrian Popa: Interesant

Vasile Dâncu

Adrian Popa: Strateg

Mircea Chertes

Adrian Popa: Veterinar

Bogdan Olteanu

Adrian Popa: Umbra lui Tariceanu

Interviu realizat de Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here