În 8 aprilie, directorul Aeroportului, David Ciceo, a transmis Consiliului Județean Cluj o adresă prin care arată că aeroportul e în colaps financiar, nemaiavând posibilitatea de a-și achita creditul bancar. Având în vedere această situație, Aeroportul Cluj vrea să amâne plata ratelor pentru perioada aprilie – decembrie 2020, dar acest lucru nu se poate face fără acordul consilierilor județeni.

Este vorba despre un credit luat în 2014 pentru a fi plătite o parte dintre cheltuielile pentru realizarea pistei. Aeroportul Cluj are de plătit în acest an 3,5 milioane de lei rată și a cerut Consiliului Județean Cluj, ca și garant al creditului, să își dea acordul pentru amânarea plății ratelor la Cec Bank. 

Prin urmare, David Ciceo solicită ca administrația județean să facă demersuri pentru suspendarea creditului bancar pentru următoarele 9 luni, respectiv din aprilie și până în decembrie 2020.

Având în vedere circumtanțele actuale, orice sumă mutată pentru anul viitor este benefică. Suma care va fi amânată este o mică parte din cheltuielile Aeroportului Cluj, dar este important orice pas”, a declarat David Ciceo.

Îi pune în gardă pe consilieri pentru că dacă vor trebui să voteze în Consiliul Județean Cluj să plătească CJ Cluj creditul, că ar putea fi solidari și să răspundă în cazul în care creditul trebuie achitat de către Consiliul Județean. Dacă tot este război între Tișe și Ciceo de ce trebuie Aeroportul zdruncinat? Practic cererea noastră trebuie să fie votată de consilierii județeni, dar este riscul să nu fie pusă pe ordinea de zi, pentru că se vor teme consilierii județeni”, a spus Mircea Irimie, membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Cluj.

Oficiali din cadrul Consiliului Județean a spus că n-ar fi oportun ca Aeroportul să solicite amânarea plății ratelor. Dacă Guvernul României nu are autoritatea necesară și a luat această măsură, atunci cine are interesul ca Aeroportul să nu își prezerve aceste plăți. Să nu beneficieze de aceste facilități, pentru a avea mai mult cash la dispoziție. Vremurile care vin sunt grele și nu cred că nu ne-ar prinde bine să avem disponibilități financiare”, a mai spus Irimie.

Am solicitat CJ Cluj, în calitate de garant, pentru amânarea ratelor. Singurul scop al Aeroportului Cluj a fost de a beneficia de facilitățile fiscale puse la dispoziție de către stat. Printr-o adresă am solicitat acordul garantului (Consiliului Județean Cluj). Am solicitat doar amânarea ratelor pentru perioada aprilie – decembrie 2020. Valoarea este de 3,5 milioane de lei, deci nu se pune problema de incapacitatea de plată a Aeroportului, de executare silită a Aeroportului”, a spus directorul economic al Aeroportului Cluj.

Consiliul Județean Cluj este garantul acestui credit și dacă Aeroportul Cluj ar fi în incapacitate de plată ar trebui să îl plătească. Noi am cerut să amânăm ratele și credem că toți ar trebui să acționeze corect și să ne sprijinim”, a declarat David Ciceo.

Noi nu suntem incapacitate de plată. Este o măsură de prudență. Vrem Să reușim să păstrăm locurile de muncă am dorit să mutăm o parte din cash pentru anul viitor când traficul va crește”, a declarat David Ciceo.

Aeroportul nu va mai avea încasările din luna ianuarie 2020. Nu putem compara luna aprilie cu luna aprilie de anul trecut. Măsura de amânare a creditelor vine să rezolve tocmai acest lucru. De ce să nu beneficiem de prevederile legii. Banca nu se poate opune. În calitate de autoritate tutelară, Consiliul Județean Cluj este garant de la acordarea creditului”, a mai spus Irimie Popa.

Măsura de amânare a ratelor ar proteja Consiliul Județean, care este garantul creditului și dacă sunt probleme vor trebui să achite Consiliul Județean Cluj creditul”, a mai spus David Ciceo.

Deocamdată nu avem un refuz concret, dar este o adresă a președintelui Alin Tișe trimisă consilierilor județeni, prin care se spune că aeroportul Cluj ar fi în imposibilitate de plată”, a mai spus David Ciceo.

Îi pune în gardă pe consilieri pentru că dacă vor trebui să voteze în Consiliul Județean Cluj să plătească CJ Cluj creditul, că ar putea fi solidari și să răspundă în cazul în care creditul trebuie achitat de către Consiliul Județean. Dacă tot este război între Tișe și Ciceo de ce trebuie Aeroportul zdruncinat? Practic cererea noastră trebuie să fie votată de consilierii județeni, dar este riscul să nu fie pusă pe ordinea de zi, pentru că se vor teme consilierii județeni”, a mai spus Irimie.

Alin Tișe: Banca ne va executa silit

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că situația e critică, având în vedere că CJ e pasibilă de executare silită, pentru că a garantat creditul de 50.000.000 de lei, accesat de Aeroport în 2015, de la CEC Bank.

„Consilierii județeni care au votat pentru garantarea acestui credit vor răspunde penal. Domnul Ciceo a făcut proteste, iar consilierii au votat sub presiunea străzii, garantarea unui credit imens. Directorul aeroportului a făcut previziuni bugetare aiuritoare, pentru anul 2020. A dat oameni în șomaj, a redus salarii, a redus organigramă, și tot nu are bani să plătească creditul. Banca ne va executa silit. Practic ne vor lua bani din cont, într-o perioadă când Consiliul Județean trebuie să-și direcționeze fondurile către sănătate”, a comentat Tișe, potrivit actualdecluj.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here