Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a organizat astăzi evenimentul dedicat inaugurării extinderii Terminalului de Pasageri Plecări pe latura de Nord. Evenimentul s-a desfășurat în Terminalul de Pasageri Plecări, în prezenţa Primului Ministru al României, domnul Marcel Ciolacu, Preşedintelui Senatului, domnul Nicolae Ciucă şi în prezenţa Ministrului Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu. La eveniment a participat de asemenea şi domnul Emil Boc, Primarul Municipiului ClujNapoca, Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop Greco-Catolic al Episcopiei de Cluj-Gherla, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, ai autorităților centrale și locale, consuli onorifici, reprezentanți ai companiilor aeriene și ai aeroporturilor din România, precum şi ai altor instituții cu atribuții în domeniul aviației.

Proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” a fost implementat din fonduri europene, de la bugetul de stat și fonduri proprii, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și a inclus extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 mp, realizarea fluxurilor pentru destinațiile Schengen și Non-Schengen, 3 noi fluxuri de securitate, dotate cu echipamente pentru controlul de securitate de ultimă generație și extinderea platformei de staționare aeronave cu aproximativ 9.000 mp. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 346 milioane de lei, aproximativ 412 milioane de lei cu TVA inclus. Astfel, Aeroportul Internaţional Cluj are 7 porţi de îmbarcare Schengen şi respectiv 4 porţi de îmbarcare Non-Schengen, iar odată cu finalizarea proiectului, capacitatea de procesare a terminalelor din Aeroportul Internațional Cluj crește la 4,5 milioane de pasageri/an.

Prin finalizarea acestui obiectiv, Aeroportul Internaţional Cluj beneficiază de cele mai mari spaţii din zonele Schengen şi Non-Schengen, clasându-se astfel pe primul loc în topul aeroporturilor regionale din România, cu o suprafaţă de aproximativ 12.000 mp. Obiectivul de investiţie a fost 2 realizat de către asocierea BOG’ART S.R.L., UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. şi ACI CLUJ S.A. În noua configurație, pasagerii beneficiază de noi facilități care vor duce la creșterea gradului de confort și vor îmbunătăți condițiile de călătorie pe Aeroportul Internațional Cluj, având în vedere că odată cu extinderea terminalului plecări, au fost create peste 2.700 mp de spaţii comerciale în zonele Schengen şi Non-Schengen. De asemenea, proiectul modern pentru extinderea Terminalului de Pasageri Plecări a avut în vedere şi Energia verde, prin instalarea unor panouri fotovoltaice de înaltă performanță care au fost amplasate atât pe terasa Terminalului de Plecări, cât și pe terasa Uzinei Electrice existente. Acest sistem de panouri fotovoltaice a fost creat pentru îmbunătățirea eficienței utilizării energiei electrice, care are ca scop protecția mediului prin utilizarea unor surse de energie nepoluante.

Proiectul Terminalului de Plecări finalizat astăzi cu succes a reprezentat o provocare pentru Aeroportul Internaţional Cluj, având în vedere faptul că lucrările de extindere s-au realizat sub traficul de pasageri, iar cu această ocazie aeroportul mulţumeşte tuturor instituţiilor implicate în gestionarea acestui proiect de anvergură, respectiv: Poliţia de Frontieră, SRI – Brigada Antitero, Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA R.A), companiilor aeriene, companiilor de handling şi nu în ultimul rând pasagerilor care au înţeles că interesul aeroportului este îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie şi aducerea Aeroportului Internaţional Cluj la standarde moderne internaţionale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.