Serviciul Român de Informații a ales câștigătorii licitației pentru edificarea unor centre regionale multirisc în cele mai mari orașe din țară. Ideea amenajării este din 2019 când s-a luat decizia ca SRI să se reorganizeze în format regional. Centrele vor avea o suprafață totală de aproape 1.000 mp, iar SRI va cheltui peste 133 milioane de lei pentru amenajarea lor și dotarea cu aparatură specifică. Pentru clujenii obișnuiți să gândească ”imobiliar”, SRI va cheltui aproape 140.000 lei/mp pentru amenajări și dotări.

În 2019, SRI a decis că Serviciul se va împărți în mai multe centre regionale multirisc în principalele orașe ale țării, în cadrul a 11 direcții.

Contractul în valoare de 133.631.002 lei, fără TVA, a fost semnat în 15 noiembrie 2022 cu asocierea formată din firmele VODAFONE ROMÂNIA, REGIA AUTONOMĂ RASIROM (care aparține SRI, n.red.) și firma DATANET SYSTEMS SRL. În calitate de subcontractant a fost desemnată firma Synotech Global Services România.

La licitație au fost depuse două oferte, dar una dintre ele a fost retrasă, astfel că această ”cursă” a fost câștigată de singurul participant.

Potrivit caietului de sarcini, spațiile destinate Centrului Multirisc din Cluj Napoca sunt amplasate într-o construcție existentă, cu regim de înălțime D+P+2E situată în oraș. Însă, pentru centrul respectiv sunt destinate 4 camere: trei camere la etajul 2 şi una la etajul 1.

Potrivit aceluiași document, două camere vor avea câte 47 mp, altă încăpere va avea o suprafață de 9 mp, iar cea de-a patra cameră va fi cam cât o garsonieră confort III, de 17 mp.

Ce vor trebui să facă firmele care încasează peste 133 milioane lei? Ne răspunde caietul de sarcini al licitației.

”Pentru operaţionalizarea centrului (este vorba despre cel din Cluj Napoca, n.red.), astfel încât centrul să funcţioneze „la cheie”, pentru toate cele 3 încăperi (C1, C2, C3) se vor asigura, cel puţin: pardoseală flotantă, plafon fals casetat, tratamente fonice la pereți și tavane, cu plăci acustice speciale, folii antireflex și folie antiefracție certificată, echipamente de climatizare, sisteme de iluminat cu tehnologie LED, de electroalimentare (UPS – uri), tablouri electrice. (…) Furnizorul va elabora documentația tehnică a instalaţiilor electrice curenți tari și slabi, în baza căreia se va realiza montajul. (…) –  Sistemul de cablare structurată are rolul de a interconecta sistemele care folosesc ca topologie și mediu de transmisie tehnologia digitală. Structura va fi de tip stea și va asigura comunicația și schimbul de date între camera tehnică și prizele de date ale utilizatorilor. –  Deoarece unele sisteme sunt considerate critice, alegerea echipamentelor trebuie să respecte anumite cerințe și să îndeplinească anumite condiții: –  Pentru a asigura infrastructura necesară obiectivului, se vor realiza rețele de cupru și o rețea de fibră optică, separate fizic. –  Rețelele de transmisii date vor fi concentrate în zona camerei tehnice. Structura rețelelor va fi de tip stea, iar cablurile vor respecta cerințele instalațiilor pe care le deservesc. (…) Pentru o funcționare optimă, fără întreruperi a aplicațiilor specifice Centrelor Multi-Risc şi a Centrului de back-up  este necesar ca echipamentele de tip server trebuie să provină de la același producător și să fie identice din punct de vedere al configurației. Vor fi echipate cu procesoare de ultimă generație. (…) Asigurarea temperaturii interioare se va realiza cu echipamente în detentă directă, dimensionate corespunzător degajărilor de căldură. Sistemul va îngloba şi aport de aer proaspăt prin utilizarea unor recuperatoare de căldură active, cu baterii interne racordate la unităţile exterioare de climatizare. (…) Alimentarea cu energie electrică se va face cu circuite individuale, din tablou electric nou proiectat cu grad de protecție IP 65 sau corespunzător conform normativ. Construcția va avea instalații electrice pentru iluminat interior, alimentate la tensiunea de 230 V în sistem monofazat. Va fi protejată prin instalație de împământare”, arată caietul de sarcini al licitației.

Cine sunt câștigătorii licitației

Firma Vodafone România aparține companiei olandeze  VODAFONE EUROPE BV și este una dintre cele mai mari firme din domeniul comunicațiilor din România. 

Rasirom este o regie din cadrul SRI care se ocupă de implementarea soluțiilor  soluțiilor de securitate fizică și informatică.

Regia Autonomă Rasirom SA are un număr de 108 salariați și este condusă, în prezent, de Laurențiu Trocan, în calitate de director general. El ocupă și funcția de președinte al Consiliului de Administrație. Compania de stat a fost înființată în anul 1995, prin Hotărâre de Guvern, iar începând cu anul 2002, tot prin decizie guvernamentală, a fost nominalizată pentru a evalua şi certifica sistemele de securitate fizică a informațiilor clasificate.

Datanet Systems este una dintre firmele care au ”lipici” la contractele publice organizate de SRI și de celelalte instituții aflate sub ”umbrela” Serviciilor din România.

Compania a fost înfiinţată în 1998 şi a fost formată din asocierea dintre General Communications Gmbh din Austria reprezentată de Gabriel Marin de la Omnilogic care deţine şi SC Frontal Communication SRL.

Gabriel Marin ar fi martorul denunțător din dosarul Microsoft care a enumerat off-shore-urile prin care s-au dat mitele în această afacere. Una dintre surse spune că Marin ar fi băiatul lui Ionel Marin, general SRI înlăturat din sistem în urmă cu mai mulți ani, dar și prieten cu Dumitru Zamfir – zis „nea Titi” – unchiul lui Sebastian Ghiță.

”Deconspirarea” lui Marin a fost făcută de una dintre gafele procurorilor DNA care s-au ocupat de acest dosar: pseudonimul ales de procurori pentru  denunțătorul cu identitate protejată – care i-a turnat la DNA pe capii afacerii Microsoft – era același cu numele omului de afaceri.

Chiar dacă numele lui Marin a fost conectat la acest dosar, el a declarat că nu a avut nicio legătură cu dosarul Microsoft.

Conform datelor ONRC, compania are ca asociaţi: Soitron Group As (Slovacia) – 51% (aport la capitalul social în sumă de 6.893.160 RON, din noiembrie 2009), Velicu Daniela Clementina, Stroescu Dragos, Musat Gabriel,  Velicu Vasile – fiecare dintre ultimii patru deţin câte 12,25% din părţile sociale (ceea ce reprezintă echivalentul unui aport la capitalul social de câte 1.655.710 RON).

Printre clienţii importanţi ai DatanetSystem S.R.L. , pe lîngă diverse bănci (inclusive Banca Naţională a României) şi companii private importante (Petrom, Rompetrol, etc) se numără Tarom, Camera de Comerţ a României, dar şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Cum arată centrele multirisc ale SRI din celelalte orașe

La București, centrul multi-risc al SRI va fi mai mare decât cel din Cluj Napoca: 10 camere. În 3 camere vor trebui să încapă câte cinci operatori care vor avea instalate la birouri câte 3 monitoare. Celelalte 7 camere vor folosite tot de către operatorii SRI.

În municipiul Baia Mare, centrul SRI va avea 3 încăperi: două de aproximativ 70 mp și cea de-a treia cu o suprafață de 24 mp.

În Brașov, centrul va funcţiona într-o structură nouă modulară realizată din containere.

În municipiul Brăila spaţiul în care va funcționa centrul este compus din 4 încăperi dispuse astfel: o cameră la etajul 1 şi trei la etajul 2. Primele două camere au câte 35 mp, iar a treia are 24 mp.

În Craiova, centrul va fi compus din 4 încăperi dispuse la etajul 2 al unei clădiri. Suprafața camerelor va fi de 22 mp.

La Iași centrul SRI ar putea avea probleme de igrasie și/sau mucegai: sunt 3 încăperi, una la etajul 3 şi două la subsol. O încăpere are 57 mp, alta 73 mp și cea de-a treia are o suprafață de 19 mp.

În Ploiești spațiul centrului este compus din o încăpere, cu o suprafață de 147 mp, aflată la etajul 1 al unei clădiri.

Centrul din Sibiu va avea 3 încăperi, cu suprafețe de 40 mp, 44 mp și 10 mp.

La Timișoara spaţiul este compus din 3 încăperi dispuse la parterul unei clădiri. O cameră are 32 mp, alta 66 mp, iar cea de-a treia are 23 mp.

Centrul din Constanța va fi amenajat într-un spaţiul compus din 2 încăperi dispuse la etajul 3 al unei clădiri. Suprafețe camerelor sunt de 57 mp și, respectiv, 14 mp.

La Bacău va fi instalat un centru de back-up amplasat într-o încăpere de 42 mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.